Bornemissza Gergely jellemzése

Gergely, a fiatal felnőtt

Legközelebb két év múlva találkozhatunk velük, amikor Vicát feleségül akarja adni a királyné egy hadnagyhoz.

Gergely elmegy a gyalui várba, az esküvő helyszínére, hogy megakadályozza azt. Nagy örömére jól sejtette, hogy Vica még mindig őt szereti, ezt be is bizonyítja azzal, hogy elszökik az esküvőről, mielőtt összeadnák őket.

Gergely nem csak hűséges Éva iránti érzéseiben, de becsületes is, így szentesíteni akarja kapcsolatukat. Pap és templom híján a csillagos ég alatt ígérnek örök hűséget egymásnak, amelyet aztán Hunyad várában a vár plébánosa szentesít.

Konstantinápolyi útjuk során Gergelyt feleségére büszke, róla gondoskodó, őt mindig óvó, szerető férjnek ismerhetjük meg. Miközben Török Bálintot tervezik kiszabadítani török rabságából, számos veszélyes helyzetben kell helyt állnia, de közben mindig figyel felesége biztonságára, testi épségére.

Éva is helyt áll mellette, remekül kiegészítik egymást. Gergely magánélete rendeződött, nincs már egyedül a világban.

Gergely, a felnőtt vitéz

Hazatérve házasságuk gyümölcseként gyermekük születik, Jancsi, akit 6 éves korában ismerhetünk meg a regényben, amikor is Gergely a családját biztonságban szeretné tudni, így Sopronba küldi feleségét és fiát, ő pedig Eger várának védelmére utazik Dobóhoz.

Ebben a részben már a felnőtt férfivé lett Gergellyel ismerkedhetünk meg. Közel húsz év telt el azóta, hogy Dobóval találkozott, hogy ő kiemelte környezetéből, és lehetővé tette számára, hogy vitézként nevelkedhessen.

Nem sikerült meghálálnia még ezt a várkapitánynak, ezért most elérkezettnek látja az időt arra, hogy lerója tiszteletét és háláját előtte.

Csapatával heteken át menetelnek Egerbe, ahol Dobó örömmel fogadja őket. Gergely tudása már megvan ahhoz, hogy méltó tisztje lehessen kapitányának, ezt Dobó hamar föl is ismeri. Az azonban, amit a várkapitány mellett az elkövetkezendő csata ideje alatt megtanul, tovább gazdagítja jellemét.

Dobó higgadtsága, megfontoltsága, határozottsága, de ugyanakkor a sebesültekkel, a nőkkel, a gyengébbekkel való együttérzése, a következetes utasításai, a szakmai felkészültsége, a taktikai megfontoltsága, az előrelátása mind mind például szolgálnak Gergely számára.

Az egri vár védelme komoly kiképzés neki, mely során Dobó mellett felnőtt férfivé érhetett. Nem véletlen, hogy a csata után, Dobó lemondásakor ő lett a vár új kapitánya.

-Vége-
“Bornemissza Gergely jellemzése” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Ez nem jellemzés hanem Gergely életútja. Az a jellemzés amikor leírod a belső és külső tulajdonságait.

  Válasz
  • Kedves Ggggg!

   Várom a szerintem megfelelő jellemzésedet: e-mail címet az oldal alján találod!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Nagyon hasznos volt, Anikó jól összeszedte a történet mentén a Gergelyre jellemző tulajdonságokat.
  Annyit tennék hozzá, hogy bár valós személy volt, az Egri Csillagokban Gergely mesebeli hősökhöz hasonló: csak jó tulajdonságok derülnek ki róla, semmi nem ejt foltot a becsületén.
  Köszi!

  Válasz
 3. Szia,esetleg meg tudod mondani,hogy mennyi Gergely vagyona és honnan lett neki ennyi?Köszönöm a választ!:)

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..