Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

X.

Szereplők Időpont Helyszín
Graus
Bogics Markó
Suta Gyuri
Jóska, a kapuőr
Csomay kapitány
Kales
Borgó
Szahin
1586 június Fonód végháza
A bézsenyi udvarház

A fejezet eleje visszanéz az időben. Azt meséli el, hogyan esett fogságba Graus.

Emlékezzünk rá, ő az, akit a fonódi legények ló tolvajláson kaptak, majd miután semmilyen nyelven nem tudták kivallatni, felakasztották. Később Csomay kapitány és László a csizmájában megtalálták azt a levelet, ami László és Oglu aga párbajáról tudósította Kalest és ami Lászlóék udvarházának megerősítéséhez vezetett.

Graus tehát megpróbált lovat lopni, ami elsőre nem is tűnt nehéznek, hiszen tavasztól őszig a fonódiak nem a végházban tartják lovaikat, hanem a szabad legelőn. Látszólag még csak nem is őrzik őket. Ez persze nem igaz, mindig van őr a lovak mellett, aki egy fa tetejéről figyeli a lovak környékét.

Az őrség sora most egy Suta Gyuri nevű legényen van, aki már régóta figyeli a settenkedő Graust, majd jelez társaink is. Hagyják, hogy a lótolvaj megközelítsen egy Kati nevű lovat, majd lecsapnak rá. Bogics Markó is éppen ott van, az ő parancsára nem ölik meg azonnal Graust, hanem beviszi a végházba, hátha ki lehet hallgatni.

A cselekmény ezután visszatér a regény jelen idejébe. Jóska a fonódi végház kapusa éjszaka a kapu közelébe szundikál, amikor Borgóék belövik a nyilat, rajta Kales levelével a kapuba. A levelet rögtön viszik a diákhoz, olvassa fel.

Hamar kiderül, hogy a levél Lászlónak szól, Kales párbajra hívja. A legények cselt gyanítanak, hiszen ismerik Kales elvetemült természetét, Tanakodnak, mit tegyenek. Valaki javasolja, hogy mutassák meg a levelet a kapitánynak, László ezt nem nagyon szeretné, hiszen Csomay biztos nem egyezne bele a párbajba.

Emlékezzünk rá, tilos a személyes párbaj!

Végül mégis úgy döntenek, hogy megmutatják Csomaynak a levelet. Mindenki nagy megdöbbenésére Csomay engedélyt ad arra, hogy László elfogadja a kihívást.

„– Elmegyünk!… Ne csodálkozzatok! Erre a prédaéhes féregre nem szól a törvény. Meggondoltam: elmegyünk. Ezen már nem vajúdunk, de valami… valami van a bokor mögött… nem tudom, nem látom… csak érzem. Lest akar vetni? Akkor nem a fonódi rétre hívna bennünket… Be akar bennünket árulni, hogy bajba járunk? Akkor nem írt volna levelet, melyet tanúnak hívhatunk, hogy ő ócsárolt és kötött beléd, erőszakolva a tusát… Vagy annyira elvesztette a dühtől az eszét – mert bizton tudja már, hogy megerősítették az udvarházat, és kútba esett a kincs –, hogy vesztébe rohan? Nem tudom. De a szemünknek nyitva kell lenni, mert ez a kígyó megmar bennünket… A bajtól nem féltelek, László fiam, és ha ettől a kutyától megszabadulna a környék, többet érne egy nyert csatánál… Hát csak készüljetek…”

Csomay kapitány is érzi tehát, hogy valami van a dolog mögött. Kales kihívása szokatlan, a gazember soha nem jár egyenes úton. A csábítás viszont túl nagy, hogy leszámoljanak Kalessel.

Három nappal a bajvívás időpontja előtt Jóska, a kapus keresi meg Lászlót. Elmondja, hogy a kapunál megállt egy lovas, aki üzenetet hozott Lászlónak, majd tovább is ment. Az üzenet lényege: László anyja súlyos beteg, László azonnal menjen haza.

László rögtön indul is, Bogics és 10 lovas társaságában, mert a kapitány nem akarja egyedül elengedni. Csomay tehát aggódik, cselt sejt, de László szerint nincs miért félni.

„A lovas kiskomáromi volt, és Jóska azt mondja, látásból ismeri. Aztán velem akart beszélni. Különben hallgasd meg Jóskát. Belátod magad is: aggódásod felesleges.”

Csomay azonban nem tágít, Lászlóék útnak indulnak, ígérete szerint másnap estére visszatérnek. Sebesen vágtatnak, míg ahhoz a bekötőúthoz nem érnek, ami Lászlóék házához vezet. Itt László visszaküldi a 10 lovast Fonódra, csak Bogiccsal mennek tovább, ekkor már sötétben.

A támadás hirtelen éri őket, Lászlót leütik és leesik a lováról, Bogicsot is megtámadják, de ő még tud egyet szúrni a kardjával, mielőtt valaki fejbe csapja egy fokossal. Bogics lova megijed és elragadja a  horvátot, a támadók üldözik a sötétben. A ló azonban hamarosan mocsaras területre téved és elmerül, Bogics csak az utolsó pillanatban tud lecsúszni a nyeregből.

Az üldözők azonban a sötétben úgy látják, hogy Bogicsot maga alá temette a lova és együtt merültek a mocsárba, visszatérnek hát a többiekhez.

Kiderül, hogy a támadók Kales és az emberei, de ott van Borgó is, aki rosszul járt. Markó őt szúrta le a kardjával. Borgó haldoklik.

„Kales a sötétben elvigyorodott. „Lám, lám, szegény Borgó… ki hitte volna? Szépen elvitte a titkokat. Nincs már rá semmi gond.”

László tehát Kales fogságába került, kiderülnek a részletek is. Borgó már napok óta ott rejtőzött az udvarház körül és egy olyan átutazó lovasra várt, aki nem lesz gyanús Fonódon. Vele üzenték meg, hogy László anyja beteg, mert tudták, hogy László azonnal a látogatására indul és akkor el tudják fogni.

Kales terve ugyanis most az, hogy Oglu aga kincseit követeli László szabadon engedéséért cserébe.

Emlékezzünk rá, Kales megmondta, hogy László nem lesz ott a párbajon!

A fejezet további része a bolondvári börtönben játszódik. Az eszméletlen, súlyos fejsebet kapott Lászlót ugyanabba a cellába teszik, ahol Szahin, a török is raboskodik.

Szahin ismeri Lászlót.

„Mert Lászlónak már jó híre volt a végeken, és különösen sokat hallott róla Szahin, akinek apja lett aga a koppányi várban Oglu után. A török vitézek, csakúgy, mint a magyarok, megbecsülték a tiszta kardú, híres vitézeket, és ez a megbecsülés sokszor nőtt igazi barátsággá.[…]
Érthető tehát, hogy Szahin szinte tisztelettel ápolgatta Lászlót, és nem ellenséget, hanem vitéz embert látott benne, akin segíteni mindenképpen kötelességének érezte.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  Válasz
  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  Válasz
  • Kedves Valaki!

   Ehhez a regényhez még nem készült el a szereplőlista, de rajta vagyok 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
    • szia lehetne egy kicsit kevesebb reklám a sorok közöt mert így nem olyan jó olvasni!
     De nagyon jó hogy így megcsináltad, köszi!

     Válasz
     • Kedves attila!

      A reklámok kérdése örök vita tárgya, én sem szeretem őket, de valamiből el kell tartani az oldalt… Vagy a reklámok, vagy fizetős lenne a honlap… Ugye, hogy inkább a reklámok 🙂

      Üdv:

      Zsiráf

 3. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  Válasz
  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

  Válasz
 5. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

  Válasz
 6. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  Válasz
  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: „Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy „r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

  Válasz
 9. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  Válasz
  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Nagyon köszönöm Zsiráf ezt a rövid tartami összefoglalót! Nagyon sokat segíttél ezzel! Hálás köszönet!

  Válasz
 11. Nagyon sokat segít a magyarázat is és a kis rövid összefoglaló !!! Köszönjük hogy kidolgoztad és megosztottad velünk is!

  Válasz
 12. Nagyon jó. A17. fejezetben van egypár helyesírási hiba pl. ház helyet hz-t írtál de meg értem mert sok munka volt, vele és tényleg segitet köszi😉

  Válasz
 13. Köszönöm, nagyon részletesen ki van dolgozva, rengeteget segítettetek! Találtam néhány helyesírási hibát, mint például a 6. fejezet 15. bekezdésében azon belül is a 2. sorban: „…a vár erődítésében.” Ebben a szövegkörnyezetben inkább „erőSítésében” lenne, de ha rosszul gondolom, csak szóljatok rám! (Most egy kicsit idegesítőnek érzem magam…) Még egyszer nagyon köszönöm!

  El Macho

  Válasz
  • Kedves El Macho!

   Természetesen nem vagy idegesítő, mindig értékelem, ha valaki szól, hogy valamit elírtam. Most éppen lehetne vitatkozni azon, hogy hiba-e az erődítés, de de mivel nyár és nagyon meleg van, ezért inkább igazat adok Neked! 🙂 Hiba javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!
  A fiam elolvasta a könyvet, de a szókincse messze meghaladta az övét, ezért nem is értette. Hálásak vagyunk az olvasónaplóért, mert így kapott egy összefoglaló képet a műről, így már nem érzi annyira feleslegesnek a nyári „szenvedést”! Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Tanító!

   Örülök, hogy hasznotokra volt az oldal, és köszönöm a pozitív visszajelzést! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf
  Szülőként szeretnék köszönetet mondani a munkádért!
  5. osztályban kérik kiolvasni az iskolánkban, természetesen A Pál utcai fiúk után.
  Látom itt többen írták, hogy 7.-ben találkoznak vele, úgy gondolom, ötödikesnek elég nehéz a nyelvezete, de szerencsénkre így sokkal könnyebb lesz. A könyvet hangoskönyvként hallgatjuk meg (mert közös munka lesz a gyerkőccel) és majd azután fogjuk feldolgozni-, sőt többször átolvasni- az olvasónaplód.

  Válasz
 16. Kedves Zsiráf!
  Nagyon jó az olvasónapló és nagyon tetszik, már ez a második könyv amit áttudok nézni, az oldal létrejöttével! Találtam egy hibát a IX. fejezet utolsó 5 sorjában a „Kales” név úgy van leírva, hogy „Ksles”.

  Válasz
 17. Köszönöm szépen rengeteget segítettél!!!!!!:) Én nem olvastam el, és kellet az olvasónaplómhoz!!!!!!

  Válasz
 18. Kedves, Zsiráf!
  Észrevettem egy hibát a XV fejezet második bekezdés első sora végén. Az akarja szó helyett akarj van írva! Emellett szeretném megköszönni, hogy segítettél körülbelül mindenkinek evvel az oldallal! :DD

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .