Giovanni Boccaccio – Dekameron – Hatodik nap – Olvasónapló

Hatodik nap ötödik novella

Mesélő A novella
Pamfilo főbb szereplői helyszíne
Forese da Rabatta, a híres ügyvéd
Giotto, a híres festő
Firenze

Élt Firenzében két férfi: Forese da Rabatta, a híres törvénytudó, és Giotto, a zseniális festő. Amilyen nagy hírt, és megbecsülést szereztek mindketten a saját szakmájukban, annyira elbánt velük a természet. Mindketten alacsony, torz, rendkívül csúnya férfiak voltak.

Mindkettejüknek volt egy-egy birtoka Mugellóban, ahol a szabadidejüket töltötték. Egy nap éppen akkor futnak össze az úton, amikor mindketten hazafelé tartanak Fireznében, elhatározzák hát, hogy közösen folytatják az utat.

Ekkor azonban hirtelen vihar tör ki, ami elől egy kedves parasztember házában keresnek menedéket. Az eső azonban csak nem akar elállni, ezért kölcsönvesznek a paraszttól egy-egy rossza kalapot és köpenyt és folytatják útjukat.

Tehát most már nem csak a külsejük borzasztónak csúnya, de a ruházatuk sem túl vonzó.

Forese is ezt látja a barátján, és anélkül, hogy belegondolna abba, hogy ő ugyanolyan csúnya és rosszul öltözött, elkezdi piszkálni Giottót.

„- Giotto, ha mostan szembejönne velünk valamely idegen, ki soha téged nem látott, mit gondolsz, elhinné-e, hogy te vagy a világ legkülönb festője, holott valóban az vagy?
Felelt erre nyomban Giotto:
– Uram, azt hiszem, hogy elhinné, ha reád nézvén elhinné rólad, hogy ismered az ábécét.
Forese uram ennek hallatára megismerte baklövését, s látta, hogy olyan törülközőt kapott, amilyen a mosdó volt.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .