Idézetek keresése a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Elismerem, hogy a poszt címe nem túlságosan izgalmas, nem kelti fel a többség figyelmét, hiszen eleve olyan szavak vannak benne, amitől menekül a diákság: idézet meg könyvtár. Mivel azonban az olvasottság növelése érdekében kismacskás videóval mégsem nyithatok, így csak remélni merem, hogy így is sokakhoz eljut a bejegyzés!

Az utóbbi időben megszaporodtak az olyan kommentek és e-mailek, amikben arra kértek, hogy segítsek kiegészíteni egy- egy idézetet, vagy mondjam meg, hogy egy idézet melyik szereplőhöz köthető, ki mondja kiről, stb.

Mivel úgy gondolom, hogy egy idézet kikeresése egy kötelező olvasmányból alapvetően csak türelem kérdése, különösebb agymunkát nem igényel, max. időt kell rá szánni, ezért mutatok Nektek egy módszert, amivel ezt jelentősen fel lehet gyorsítani és nem kell átnyálazni az egész művet.

Ehhez pedig ismerjétek meg a Magyar Elektronikus Könyvtárat! Aki eddig ugye még nem ismerte volna.

A MEK egy iszonyúan hasznos kezdeményezés, ami magyar nyelvű szöveges dokumentumokat gyűjt össze és tesz elérhetővé, ingyen.

Na, hát ez eddig nem tűnik olyan hű de nagy valaminek, de mindjárt más a helyzet, amikor kiderül, hogy bizony a kötelező olvasmányok többsége is megtalálható itt különböző formátumokban.

Mutatok példát.

Tegyük fel, hogy megkapod a következő kérdést Gárdonyi Géza Egri csillagok című művéhez kapcsolódóan:

Fejezd be a következő idézetet: “Az egri kerület annak van ígérve….”

Jó esetben ilyenkor a diákok többségének beugrik – mert ugye elolvasta a kötelező olvasmányt 🙂 -, hogy körülbelül hol kell keresni a könyvben az idézetet.

Van persze néhány olyan versenyző is, akinek halvány fogalma sincs az egészről és kétségbe esik.

Ilyenkor szoktam kapni az ilyen típusú kérdéseket: “Este hétig kell elküldenem az olvasónaplót és nem találom a választ ezekre a kérdésekre, lécci segíts!”  Ezzel egyébként nem is lenne gond, ha nem háromnegyed hétkor jönne a kérés…

Szóval, ha csak annyi a feladat, hogy idézetet kell kiegészíteni, megkeresni, vagy megmondani, hogy kiről szól, akkor első lépésként felkeresed a MEK honlapját, aminek kezdőoldala így néz ki:

Jobb oldalt, felül látszik, hogy milyen méltatlanul kevesen lájkolták eddig az oldalt, Ti ne legyetek restek és nyomjatok egy lájkolt, mert megérdemli!

A feladat szempontjából nekünk a jobboldali, “Keresés a gyűjteményben” doboz fontos, ahová a címhez beírjuk, hogy Egri csillagok, majd enter. Ezt kapjuk:

Ha végigböngészed a 7 találatot, akkor láthatod, hogy van lehetőség bőven:

  • Az Egri csillagokat letöltheted és meghallgathatod hangoskönyv formában ( a kettő közül én mindenképpen azt ajánlom, amit Homonnai István olvas fel, mert olyan hangja van, hogy tőle még a telefonkönyvet vagy a vízállás jelentést is simán elhallgatnám…)
  • Elolvashatod a rovásírással készült verziót (arról most ne nyissunk vitát, hogy ez mennyire hasznos)
  • Idegen nyelven is nekieshetsz.

A lehetőségek közül neked nyilván az kell, amelyik elektronikus formában teszi elérhetővé a könyvet, vagyis a listából az első két találat. Én a másodikat javaslom, ha rákattintasz, akkor ezt kapod:

Itt látod, hogy további lehetőségeid vannak:

  • A megtekinthető verziók között azokat a formátumokat találod, amiket nem kell letölteni, hanem rögtön megnyitja őket a böngésződ, vagy az erre alkalmas program. (Ez mondjuk nem teljesen igaz, mert ha a word-, vagy rtf-formátumot választod, akkor letöltöd a gépre.)
  • A ZIP-pel csomagolt verziók pedig azok, amiket le tudsz tölteni, aztán ki kell csomagolni és úgy tudod megnézni.
  • A prc. és epub. formátum azoknak hasznos, akiknek van e-könyv olvasójuk, vagy telefonon akarnak ügyködni a könyvvel.

Válaszd a megtekinthető verziók közül a html-t, ha rákattintasz, akkor rögtön a böngésződben egy új lapon nyílik meg Gárdonyi Géza Egri csillagok című művének teljes szövege.

És innen már csak egy lépés. Megnyomod a ctrl + f billentyűkombót, ekkor Chrome-ban a képernyő jobb felső sarkában megnyílik egy kis ablak, Firefoxban pedig a képernyő alján. (Ezt a kettőt próbáltam, explorert, vagy ahogy manapság hívják edge-t szerintem a kutya nem használ, operám meg nincs, de ha valaki kipróbálja és megírja, hogy működik-e, annak jár a piros pont!)

Ez egy keresőablak, amivel az adott oldalon, jelen esetben az Egri csillagok teljes szövegét tartalmazó oldalon tudsz keresni.

A kis keresőmezőbe beírod az idézetnek azt a részét, amit tudsz: Az egri kerület annak van ígérve… Ahogy írod a szöveget, automatikus indul a keresés is, és így táááádáááám, megkapod az eredményt, az oldalon a szöveg rögtön a keresett idézethez ugrik:

Innen pedig már csak ki kell egészítened az idézetet: “Az egri kerület annak van ígérve, aki elsőül tüzi ki a diadal zászlaját.”

Ennyi.

Leírva bonyolultabbnak tűnik, mint a valóságban, néhány próba után gyorsan lehet vele haladni, legyetek kreatívak keresgéljetek, próbálkozzatok, ismerjétek ki a rendszert!

És hogy mire jó még a MEK?

A legtöbb kötelező olvasmány szövege valamilyen formátumban fenn van, tehát ha nem akarod megvenni a könyveket, neten keresztül is elolvashatod, számítógépen, e-könyvön, telefonon.

A legtöbb esetben valamilyen Word- formátum is elérhető, és letölthető, és ha megnyitod a Wordben a dokumentumot, a ctrl+f kombó ott is ugyanígy működik, annyi a különbség, hogy a keresőmezőbe való beíráskor nem indul azonnal a keresés, hanem nyomni kell egy entert is.

A MEK állományai között rengeteg egyéb izgalmas olvasmányt is találhatsz, érdemes böngészgetni, mert minden korosztálynak hasznos lehet!

Remélem tudtam Nektek segíteni, használjátok a MEK-et, mert megéri!

Zsiráf

u.i.: És aki ezentúl idézetes kérdést tesz fel, annak automatikus belinkelem ennek a posztnak a helyét! 🙂 Jó, tudom, ezt pont azok nem fogják olvasni, akik a kérdést felteszik…

 
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..