Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Ötödik rész – Olvasónapló

 1. fejezet Viszik a kis Veronkát

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Wibra Gyuri
Veronka
Sztolarik, Gyuri egykori gyámja
Az előző fejezet után Glogova

Figyelem! Vegyük észre, hogy ennek a fejezetnek, vagyis a regény utolsó fejezetének ugyanaz a címe, min az elsőnek, vagyis a cím keretbe foglalja a művet. Érdemes azon is elgondolkozni, hogy ugyanannak a címnek mennyire más jelentése van a regény elején és végén.

Bekövetkezett hát a katasztrófa Gyuri számára, elveszett az öröksége. A szerencsétlenségeknek azonban még nincs vége, hiszen Veronka mindent tud, bár Gyuriék ezt nem sejtik.

A pap, Sztolarik és Gyuri ebédhez készülődnek, amikor feltűnik, hogy Veronka sehol sincs, a cselédek sem tudják hol van, illetve az egyik mégis látta, ahogy sírva szaladt a határ felé. Mindenki aggódni kezd a kisasszonyért, mi lehet vele.

Sztolarikot különösebben nem rettenti meg a dolgot, javasolja Gyurinak, hogy induljanak haza, hiszen itt már végeztek. Így, hogy nincs meg az esernyő nyele, Gyurinak nincs értelme feleségül vennie Veronkát. Gyuri azonban ellenkezik:

„- Hát nem látja, hogy a Veronka elveszett?
– Mit törődöl vele? Hiszen elveszett az esernyőnyél is.
Gyuri bosszúsan ütött szét a könyökével a poharak között.
– Mit bánom én az esernyőnyelet!
– Úgy? Hát neked a leány kell? Hiszen nem ezt mondtad te nekem ebéd előtt.
Gyuri vállat vont.
– Az akkor volt! Akkor még nem tudtam.
– Hát most már tudod?
– Most már tudom – felelte kurtán.
– Oh, oh – szólt az elnök úr csípősen -, mikor gyújthatta meg Ámor ezt a csodálatos tüzet, mert a leány részéről nem valami nagy érdeklődésre mutat irántad az eltűnése.
– Éppen emiatt érzem e percben a pokol minden keserűségét. Oh, gyámatyám, higgye meg, hogy most szinte kicsiségnek tetszik előttem az örökség elpusztulása.”

Gyuri tehát őszintén szereti Veronkát, csak idő kellett hozzá, hogy erre saját maga is rájöjjön. Sztolarik persze sejtette, hogy ez így van. Félrevereti a harangozóval a falu harangját, mire az összes ember kezd a templom köré gyűlni a határból.

Ehhez tudni kell, hogy a korszakban harangozással adták a falvak, városok tudtára, hogy tűz van. Vagyis, ha a harang olyankor szólalt meg, amikor nem volt mise, akkor mindenki tudta, hogy tűz, azaz nagy baj van és mindenki rohant az oltáshoz.

A harangot persze Veronka is hallja, siet ő is vissza. Gyuri megy eléje:

„- Hol van a tűz? – kérdé tompán.
– Ne ijedjen meg, Veronka. Sehol sincs tűz. Gyámatyám verette félre a harangot, hogy magát hazacsalja. Miért ment el?
A leányka arcát elborította a sápadtság, szép piros ajkát harapdálta.
– Azt én tudom – szólt elhalón, csendesen -, hagyjon el kérem… hagyjon el.[…]
– Hagyjon el – ismételte. – Mit akar tőlem?
Az ifjú hirtelen hozzáugrott, megragadta a kezét. Veronka mindenáron ki akarta rántani, ott huzakodtak szégyenszemre, de csak mégse eresztette el addig, míg erőnek erejével rá nem húzta az ujjára az egyik karikagyűrűt.

Veronka azonban lehúzza ujjáról a gyűrűt és messzire dobja a mezőn. Gyuri hamarosan rájön, hogy Veronka kihallgatta őket és mindent tud, tudja, hogy nem szerelemből akarta feleségül venni őt, hanem az ernyő miatt.

Gyuri teljesen kétségbe esik, hiszen most valószínűleg mindent elveszít. Nincs örökség és megbántotta a lényt, akibe közben valóban beleszeretett. Gyuri végül úgy dönt, hogy őszintén elmond mindent a lánynak:

„- Oh, istenem, semmit sem akarok eltagadni. Hallgasson meg, kérem, hallgasson meg.

Szép csendesen jöttek a réten, Gyuri beszélt, a lányka hallgatott, mialatt a milliárdnyi bogarak, szöcskék élénken zizegtek, suhogtak a fűrengetegben, végezve keresztül-kasul a maguk csodá­la­tos útját. A Gyuri beszélt, elmondta egész életét, apjának történetét, a hagyaték valószínű­ségét, hogyan jöttek rá, hova rejthette Gregorics, miképpen indult el szálról-szálra Bábaszékig, szóval elmondott mindent. A lányka hallgatta, először mint vádló, néma, keserű szemre­hányással a szemeiben, később csak mint bíró, hogy kihámozza az igazságot, majd a történet fejlődése kezdte érdekelni, belemelegedett: nem volt már se vádló, se bíró, csak egy csodál­kozó hallgató, ki gyakran szakítja félbe a meglepetés felkiáltásával a fonalat.”

Veronkát lassan magával ragadja a történet:

„- Oh, istenem, hiszen a nyelet elégette Adameczné!
– Az isten áldja meg érte, hogy azt tette – mondá vidáman Gyuri, látván a lányka megolvadását -, mert most legalább bebizonyíthatom, hogy az esernyő nélkül is szeretem.
– Hát csakugyan el akar venni még most is?
– Természetesen. Mit mond hozzá?
– Azt, hogy… (Megakadt, különös elfogódás szorította össze a torkát.)
– Hogy?
– Hogy maga nagyon könnyelmű ember és…
– És?
– És hogy… szaladjunk vissza megkeresni a gyűrűmet.”

A gyűrűt persze nem találják meg a fűben, de Gongoly, a nábob nagylelkűen megoldja a dolgot. Kivezényli az összes kaszását a mezőre, lekaszáltatja az egész mezőt, míg végül az egyik kasza alatt megpendül a gyűrű.

A történet tehát happy end-el ér véget. Mikszáth még néhány mondatban összegzi a történetet:

 • Gyuri nem találja meg az örökségét, de megtalálja a szerelmet Veronka személyében. Hatalmas lagzit csapnak, amin a történet összes szereplője részt vesz és még évtizedekig emlegetik Glogován és környékén.
 • Szent Péter esernyőjének legendája a mai napig él a környéken.
 • Gregorics vagyonáról azóta sem tud senki semmit, sőt valójában az sem derült ki, hogy a pénzről szóló utalvány benne volt-e egyáltalán az esernyő nyelében.

Vége a Szent Péter esernyője olvasónaplójának!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Ötödik rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 51 hozzászólás

 1. Nagyon jó ez az oldal nagyon sokat segített , de nagyon sok elírás van benne!!!Erre nagyon kéne figyelni és ha esetleg kitudnák javítani az sokkal jobb lenne!!!

  • Kedves Ilyés Edina!

   Az elírások szándékosan vannak elhelyezve, hogy ébren tartsák a figyelmedet! 🙂

   Ha van időd és kedved átnézni, szívesen javítok (mint ahogy eddig is tettem) bármilyen hibát, amit észrevesztek!

   Üdv:

   Zsiráf

 2. Nagyon sokát segítet ez az oldal mert pont beteg voltam mikor kiadták hazinak és időben kimasoltam innen csak sok a helyesírási hiba

  • Kedves Dóra pásztor!

   Örülök, hogy használni tudtad! 🙂

   Ami a hibákat illeti, nos, én sem vagyok tökéletes! 😛

   Üdv:

   Zsiráf

 3. Ez is ugyan olyan jó mint a többi!!! XD Ha erre nem ad ötöst a dolgozatban a tanárom én agyon ba…m már mábocsás a szóválasztás miatt!!! ja és ha visszaírsz nézd meg mi jön ki a kedves után!:D

  • Kedves kedj befogni a szád!!!

   Kreativitásod ugyanúgy elbűvöl, mint a szóválasztásaid! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 4. Nagyon szépen köszönöm hogy ezt mind leírtad! Van néhány hiba, de emberek vagyunk hibázunk! 😉
  Ennek a leírása után döbbentem rá hogy el kell olvasnom a könyvet is mert egy nagyon szép történet! Még egyszer Köszönöm!!!!!!!! :))

  • Kedves _bvivien!

   Szívesen, egyik nagy kedvencem, örülök, ha Te is megszeretted 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 5. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szeretem a honlapodat, hatalmas seítség vagy! Már régóta szeretném elolvasni a Szent Péter esernyőjét, de eddig még se időm, se kedvem nem volt hozzá. Köszönöm szépen! 😉

 6. 1, Milyen véletlenek befolyásolják a szereplők sorsát, cselekmény alakulását? Sorolj fel ötöt,és indokolj.
  2, Irj ki a regényből legalább három népi hiedelmet, babonát, és ird mellé ki vagy kik hisznek benne és ki terjeszti!

  • Kedves Valaki!

   Felhívom a figyelmedet a főoldalon a kommentelés szabályaira…

   Üdv:

   Zsiráf

 7. Istenem! Csodálatos tartalom, remek összegzés. Nagy gratuláció! Nekem sűrgősen kellett a mű rövid tartalma. Azt hiszem megtaláltam a legjobbat!!!!

 8. Kedves Zsiráf

  Egy kérdésem lenne.Adameczné nem Veronka egykori gyámja volt ?Előre is köszönöm
  Nagyon sokat segített az oldal nagyon köszönöm !!

  • Kedves Olvasó!

   Nem, nem Isten ments, már csak Veronka érdekében sem! 🙂 Adameczné Veronka bátyjának, Bélyi Jánosnak, vagyis a papnak a házvezetőnője, tipikus falu nyelve vénasszony.

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves Ember!

   Nagyon szívesen! 🙂 (Gondolkoztál már azon, hogy vajon mi lehet az a csáva? 🙂 🙂 )

   Üdv:

   Zsiráf

 9. Kedves zsiráf!
  Ahol leírod nekünk, hogy mit figyeljünk meg, ott a “hogyh” az nem “hogy” lenne, Egyébként nagyra értékelem a munkásságom, csak így tovább! 🙂
  Üdv!
  Kristóf

 10. Nagyon nagyon köszi. Nekem képregényt kellett belőle csinálni. Ha ez az oldal és te nem vagy akkor… hát búcsút mondhatok az irodalom ötösömnek, mert ezt mind az utólsó héten csináltam meg>_<. Mégegyszer nagyon köszönöm!

  • Kedves Jáksó Benedek!

   Képregényt? Hú, ez tök izgalmasan hangzik! Ha úgy gondolod, hogy jól sikerült, akkor küld el és kirakom!

   Üdv:

   Zsiráf

 11. Kedves Zsiráf!
  nagyon sokat segítettél ezzel az oldallal így 3 nap alatt végezni lehet az olvasónaplóval , lassan 3 éve használom az oldalt eddig mindig tetszett , a tanárom se vette észre (kicsit átírtam a szöveget és lerövidítettem) és mindig ötöst adott rá.
  Nagyon szépen köszönöm!!!!

  • Kedves Balázs!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy visszatérő felhasználó vagy! 🙂 És természetesen örülök a sikereidnek is!
   Azért szerintem ne tévesszen meg a látszat: a tanárod valószínűleg pontosan tisztában van vele, hogy honnan dolgoztál, de értékeli azt, hogy küzdöttél és foglalkoztál vele! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 12. Üdv, Zsiráf!

  Köszi, végéig elolvastam, holnap irodalom doga :3

  Köszi, hogy ezt leírtad, nagyon menő a honlapod! 😀

 13. Szia Zsiráf! Nagyon szuper az oldalad,már többször segitettél amit nagyon köszönök.Most is segitséget szeretnék kérni,két kérdésem lenne.1 Melyik fejezet cim szerepel kétszer,mi az ismétlés értelme 2 Hogyan járul hozzá a pletyka terjedése egy-egy legenda kialakulásához a regényből példákkal,mi az a mélyen emberi érzésa háttérben ami képes a halálesetet derűssé lélekemelővé alakitani Előre is köszönöm a segitséget köszönettel Gergő

  • Kedves Egédi Gergő!

   Az első kérdésedre a válasz: a “Viszik a kis Veronkát” című fejezet szerepel kétszer, mégpedig ez az első és az utolsó fejezet címe. Szerepe pedig az, hogy a két, azonos című fejezet keretbe foglalja a művet.

   A második kérdésedre leghamarabb délután tudok válaszolni, mert azt nekem is át kell kicsit gondolni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 14. SZIA ZSIRÁF NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM .A MÁSODIK KÉRDÉSRE MÉG VÁROM VÁLASZOD.LENNE MÉG EGY KÉRDÉSEM A REGÉNY ERKÖLCSI TANULSÁGA SZERINTED AZON KIVŰL HOGY WIBRA GYURI NEM LESZ GAZDAG MÁRMINT PÉNZÜGYILEG MERT MÉGIS A LEGGAZDAGABB LESZ HISZEN MEGTALÁLTA A SZERELEM .A PLETYKÁK NAGYON NAGY FEGYVEREK HISZEN EL HISZIK ŐKET. SZERINTED VAN MÉG ERKÖLCSI TANULSÁGA EZEKEN KIVÜL. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM GERGŐ

  • Kedves Egédi Gergő!

   A legendával és a hozzá kapcsolódó pletykákkal foglalkozik az I. rész 4. fejezete, ott találsz hozzá anyagot bőven! Sőt, az esernyővel egy külön poszt is foglalkozik, amiben szintén sok szó esik a pletykáról!

   És igen, igazad van, a regény fő tanulsága, hogy nem az anyagi javak számítanak, nem a pénz, a vagyon, hanem a szerelem. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 15. Kedves Zsiráf Nagyon köszönöm a válaszodat,nagyon sokat segitettél most is köszönettel Gergő

 16. Kedves Zsiráf!
  Az olvasónapló utolsó mondatában: “pénzről szóló utalvány benne volt-”
  Az nem benne volt-e akart lenni? Egyébként nagyon sokat segít ez az oldal, órákat takarítottam meg vele! Köszi!

 17. Jó az oldal meg minden csak lehetne kicsit több infó.
  Pl: mit tudhatunk meg huszák sámuel boltjában az esernyőről.
  Ez nagyon kéne. 🙂

  • Kedves kira!

   Örülök, hogy tetszik az oldal. Meg minden. Reménykedve várom, hogy megírd a választ egy poszt formájában és azonnal kiteszem az olvasónapló kérdések közé!

   Üdv:

   Zsiráf

 18. Kedves Zsiráf!!
  Nagyon sokat segítettél és szuper az oldal.
  Köszi! 🙂

 19. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segít nekem ez az oldal!
  Köszönöm szépen a sok segítséget! 🙂

 20. Szia
  Ez az utolsó rész -vagy fejezet ? Csak mert a fejezet alatt meg mutatta hogy még nincs vége és kattintás a következőre csak ott már az esernyő legendája van az még hozzátartozik ?
  Válaszod előre is köszi az oldal jó sokat segít 🙂

  • Kedves Janka!

   Az ötödik rész három fejezetből áll. A harmadik fejezet végén vastagon szedve ott van, hogy Vége a Szent Péter esernyője olvasónaplójának…

   Üdv:

   Zsiráf

  • Kedves K.Bodza!

   Nagyon szívesen, és remélem még sokáig használni is fogod! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 21. Szia nagyon szépen köszönöm hogy ezt is megcsináltad.
  Nagyon tisztellek hogy ennyi mindent csinálsz és tudom hogy ezekkel mennyi munka van.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..