Akhilleusz pajzsa

A pajzs képeinek értelmezése

Természetesen ez a legvitatottabb kérdés, az ókortól kezdve izgatja az emberek fantáziáját, hogy hogyan is nézhetett ki a pajzs, és mi a rájuk kovácsolt képek értelme, sőt számos képzőművészt is megihletett a téma.

Az alapvető probléma ugye az, hogy Héphaisztosz rengeteg képet kovácsolt a pajzsra, olyan sokat, hogy már-már lehetetlennek tűnik, hogy ennyi minden tényleg ráférjen egy pajzsra.

Ne feledjük azonban, hogy a görög mitológiában vagyunk, ahol bármi előfordulhat, és a pajzsot egy isten készítette egy félistennek. Ennyi erővel tehát tényleg ráférhetett az a rengeteg minden.

Van olyan értelmezés, ami szerint Héphaisztosz tulajdonképpen a mindenséget kovácsolta rá a pajzsra, az egész világot, kerek történeteket, az eleven életet, a változást. Ezen az értelmezésen alapul, hogy ugyanazt a várost látjuk a pajzson csak egyszer békében, aztán meg háborúban.

Az előző értelmezéshez kapcsolódik egy másik, ami szerint a kovácsisten azokat a dolgokat kovácsolta rá a pajzsra, ami az ókori görögöknek fontos volt Homérosz szerint, ami kitöltötte a mindennapjaikat, amiért küzdöttek, ahogy szerettek, ahogy harcoltak, ahogy éltek. Vagyis a pajzs és annak leírása tulajdonképpen egy lenyomat az ókori görög életről.

Egy másik értelmezés szerint a pajzs valójában egy tükör, ami mindig azt mutatja, amit az éppen ránéző látni akar, ami neki fontos, ami őt érdekli, foglalkoztatja, amitől fél, vagy aminek örül.

Megint egy másik értelmezés szerint a pajzson az ellentétek vannak megjelenítve: a nap és a hold, a nappal és az éjszaka, a háború és a béke, a törvény és a káosz, a munka és a pihenés.

A pajzsot sok művész megpróbálta rekonstruálni és lehetőség szerint annyi képet rázsúfolni Homérosz leírásából, amennyit csak lehet. Ezekkel a megoldásokkal azonban általában az a baj, hogy pont azt a lendületességet és mozgalmasságot nem sikerül ábrázolniuk, amit Héphaisztosz a leírás szerint belevitt a munkájába.

Akárhogy is értelmezzük a pajzsot, annak elkészítését és a rajta szereplő képeket, annyit biztosan állíthatunk, hogy Homérosz nagyszerűt alkotott a leírásával, hiszen a pajzs még évszázadokkal később is izgatja az emberek fantáziáját.

-Vége-

 
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .