Zsiráf-fiók

Néha velem is előfordul, hogy nincs kedvem olvasónaplót, elemzést, jellemzést írni. Ilyenkor keresek valami más témát! 🙂

Itt találjátok az ilyen típusú írásokat, remélem tetszeni fognak!

Üdv: Zsiráf

Szélhámosok 1.: Aki eladta az Eiffel tornyot

Victor Lustig a 20. század elejének egyik legnagyobb szélhámosa, aki eladta az Eiffel tornyot és még Al Caponét is áverte.

Az igazi Drakula

Vér, karóba húzás, árulás, kínzás és kegyetlenkedés, azaz III. Vlad Tepes Draculea havasalföldi fejedelem élete címszavakban.
Szadista bolond volt, vagy zseni?

A Vagdalthús hadművelet

Egy második világháborús titkosszolgálati akció története, aminek középpontja egy katonatiszt, aki soha nem létezett, és egy hulla, aki soha nem volt katona.

Casanova élete

A legendás csajcsábász, aki az élet sok más területén (is) zseni volt, aki néha egészen furán értelmezte a hódítást, és aki egyáltalán nem volt szép. De akkor milyen volt?

Híres hölgyek 2.: Mata Hari

Zseniális kém? Gazdag kurtizán? Érzékeny és megsebzett asszony? Rosszkor volt rossz helyen?
És kivégzés után hová lett a feje?

A Vasálarcos

Angol herceg? Francia inas? A királyné ballépése? A király testvére? Piti besúgó?
Ki volt a Vasálarcos, már ha létezett egyáltalán?!

Bestiárium 3.: A jeti

A Himalája hegyei kötött császkáló óriás, akit mindenki csak távolról lát, vagy csak a nyomait találja meg és kizárólag fekete-fehér képek készülnek róla. Létezik a jeti?

Érdekes évfordulók 2.: Robinson Crusoe-Alexander Selkirk

Kevesen tudják, de Defoe valós személyról mintázta Robinson karakterét, mégpedig bizonyos Alexander Selkirk angol matrózról.

Most akkor a Mikulás hozza, vagy a télapó?

Mikulás és Télapó. Ugyanazok? Nem? Miben hasonlítanak és térnek el, van egyáltalán különbség?

Szellemhajók 2.: A Mary Celeste

Biztosítási csalás? Tengeri szörny? Óriáshullám? Lázadás? A leghíresebb szellemhajós történet, kiválóan dokumentálva, mégis megoldatlanul.

Különleges katonák 2.: Az ember, akinek 30 évig tartott a második világháború

Egy fanatikus japán altiszt története, aki 1974-ig terrorizálta Lubang szigetének lakosságát, és aki csak egykori parancsnokának volt hajlnadó megadni magát. 3 évtized után.

Bestiárium 2.: A kutyafejű emberek

Ma már nem annyira ismertek, de korábban évezredekig izgatták az emberek fantáziáját és Hérodotosztól Marco Polóig mindenki foglalkozott velük. Léteztek a kutyafejű emberek?

A tüzijáték története

Ki, mikor, miért, hol, hogyan?

Érdekes évfordulók 1.: A Coston-fáklya

Martha Jane Coston története, akit mi magyarok annyira nem tartunk számon, de a hajós nemzetek nagyon is!

Bestiárium 1.: Az unikornis

A manapság tomboló unikornis láz margójára. Honnan származik, milyen tulajdonságai vannak, és valójában hogy néz ki az unikornis?

Szellemhajók 1.: A Lady Lovibond

A szerelmi bánatában tömeggyilkosságot elkövető elsőtiszt története, ami minden bizonnyal csak egy gigantikus hírlapi kacsa, mégis majd' 200 éve izgatja a közönséget.

Híres hölgyek 1.: Sophie Blanchard

A léghajózás törékeny francia alakja, akinek mindössze 41 év adatott, de ebbe rengeteg minden belefért, pl. az is, hogy Napóleón légügyi minisztere legyen!

A nagy holland tulipán válság

Családi házat egy darab tulipánhagymáért? Megéri? Egy darabig igen. Aztán jön a kijózanodás és a válság, amin persze szokás szerint a kisemberek veszítenek.

Különleges katonák 1.: Yang Kyounjong

Egy koreai fiatalember története, aki - akaratán kívül - 3 nemzet hadseregében szolgált és 3 hadifogságot élt túl. Egy különleges ember különleges története.

Az elveszett római légió története

Az ember nem gondolná, hogy el lehet veszíteni egy római légiót. Végül is 5000 körüli képzett katonáról van szó. Ehhez képest a 9. Légió, úgy látszik, elveszett.