Bornemissza Gergely élete

Az Egri csillagokból azt is tudjuk, hogy a törökök elvonulása után Dobó István és Mekcsey István felmentésüket kérték a várkapitányság alól. Nyilván hivatalosan nem azzal indokolták a döntésüket, hogy teleszaladt a cipőjük Habsburg Ferdinánddal, amiért az többszöri könyörgésre és figyelmeztetésre sem volt hajlandó megfelelő – emberi és anyagi – erővel megerősíteni a várat, de a háttérben ez állt.

Dobó István egri működése előtti és utáni életéről itt olvashattok, Mekcseyről meg majd egyszer írok egy külön posztot.

Ferdinándot meglepi a két kapitány kérése, ami lássuk be, hogy ráadásul kényelmetlenül is érinti őt, hiszen mindenképpen jelzésértékű, ha az elmúlt évtizedek legnagyobb török ellenes haditettét végrehajtó két tiszt távozni akar a királyi szolgálatból.

Dobó és Mekcsey döntése azonban végleges, még a Ferdinánd által hirtelen Egerbe küldött Sforzia Pallavicini, győri főkapitány sem tudja lebeszélni őket.

Ezzel felmerül az utódlás kérdése, ami gyorsan el is dől, egyértelmű, hogy az új kapitány az ostrom során magát annyira hasznossá tevő Bornemissza Gergely legyen.

Gergely pedig nem tiltakozik és 1553 március 13-án be is iktatják, mint az egri vár kapitányát. Az már Gergely személyes tragédiája, hogy túl sokáig nem birtokolhatta ezt a címet, hiszen 1554 október 17-én török fogságba esik.

Addig azonban még több mint másfél év van hátra és Gergely hatalmas lendülettel, lelkesedéssel és szakértelemmel lát neki a vár felújításához és modernizálásához.

Mivel Gergely második házasságkötése is Egerhez kapcsolódik, ezért érdemes itt foglalkoznunk egy kicsit családi viszonyaival, tényleg csak néhány gondolatban:

Bár Gárdonyi Géza nagyon komoly történeti, történelmi és levéltári kutatásokat végzett az Egri csillagok megírása előtt, mégsem talált megbízható adatokat Gergely családjával kapcsolatban. Az ide vonatkozó források csak jóval később kerültek elő.

Ezért volt kénytelen kitalálni Gergelynek egy szerelmet és feleséget, ez a karakter lett Cecey Éva. Tehát Cecey Éva a valóságban nem létezett, annak ellenére, hogy a regényben nagyon komoly szerepet játszik.

Ma már tudjuk, hogy Bornemissza Gergelynek két feleség és négy gyermeke volt. Első feleségét Fügedi Erzsébetnek hívták, a másodikat pedig Sygher Dorottyának. Vele már Egerben, 1554 januárjában, mint egri várkapitány házasodott össze.

Azt is tudjuk, hogy két lánya (Orsolya és Kató), illetve két fia született. Közülük az idősebbik György még az első feleségétől, az Egri csillagokban is szerepet kapó János pedig Dorottya asszonytól.

A lányok későbbi sorsáról nem nagyon tudunk semmit, a két fiú pályafutása már jobban dokumentált: Györgyről tudjuk, hogy életének nagy részét királyi szolgálatban töltötte és tisztes kort ért meg, valamikor az 1600-as évek legelején hunyt el.

János apjához hasonlóan katonai pályára lépett és hasonlóan kalandos életút után ugyanúgy akasztófán végezte, mint Gergely. A részletekbe nem megyünk bele, de a történelem különös fintorának tekinthetjük, hogy míg Gergelyt a török hóhér akasztotta fel Habsburg-hűségéért, addig Jánost nyakába egy magyar hóhér tette a kötelet török-barátság vádjával…

Az életrajznak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!




Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .