Erich Kästner – A két lotti – Olvasónapló

Harmadik fejezet

A két lotti olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

A harmadik fejezet jó pár nappal a második után játszódik. A két lány már elhozta a kész fényképeket a fényképésztől, és bár Ulrike kisasszonynak azt mondják, hogy haza is küldték őket, valójában ez nem igaz. A fényképeket összetépték és a tóba dobták.

Luise és Lotte most már a legjobb barátnők, minden idejüket együtt töltik, és próbálnak minél többet megtudni a másiktól arról, hogy milyen az élete. Luise-t természetesen az érdekli, hogy milyen az anyjuk, míg Lottét az apjuk érdekli.

Természetesen óhatatlanul felmerülnek bennük az alap kérdések: miért élnek külön a szüleik? Miért nem mondták meg nekik, hogy ketten vannak? Miért él az egyikük Bécsben, a másikuk Münchenben? Miért nem mesél soha a két szülő egymásról a lányoknak?

Azt legalább kikövetkeztetik, hogy honnan, kitől kapták a nevüket. Ugyanis az édesanyjukat Luiselotténak hívják, tehát logikusan, a két lány az anyjuk fél-fél nevét kapta.

Lotte hozott magával egy képet az anyukájáról, Luise tehát már láthatta, hogyan néz ki az anyja. Cserébe Luise korábban levelet írt az apjának, amiben egy fényképet kért tőle, bár azt nem írta meg, hogy mire kell neki.

Apja pedig el is küldte a képet, tehát most már Lotténak is van fényképe az apjáról, akit korábban soha nem látott.

Közben történik egy közjáték, ami rávilágít arra, hogy Luise és Lotte szülei miért vannak külön. Egy Steffie nevű lány levelet kap otthonról, amiben a szülei megírják neki, hogy elválnak.

Steffie persze zokogva meséli a dolgot a barátnőinek, és hozzáteszi, hogy szerinte a válás oka az, hogy az apja másik nőt szeret.

Ez elgondolkoztatja Luise-t és Lottét. Az most már biztosnak tűnik, hogy az ő szüleik is elváltak, de az okát nem tudják, hiába találgatnak. Kiderül, hogy az apjuknak nincs új kapcsolata, ismer ugyan hölgyeket és eljár társaságba, de egyikkel sincs közelebbi viszonya, legalábbis Luise szerint.

Lotte ugyanígy állítja, hogy az anyjuk is egyedül van, csak a munkájának és a lányának él.

A kérdések tehát továbbra is adottak: miért váltak el a szülők, miért költöztek két külön városba, miért felezték el az ikreket, és miért nem beszéltek egyiküknek sem arról, hogy van egy ikertestvérük?

A két lány közül Lotte a komolyabb, ő az, aki hajlamosabb elfogadni a tényeket úgy, ahogy vannak, a válaszok őt is érdeklik, de azt is tudja, hogy „ők csak gyerekek”, nem sokat tehetnek az igazság kiderítése érdekében.

Ezzel szemben Luise sokkal szabadabb és lázadóbb szellem, szerinte az nem érv, hogy „ők csak gyerekek”, a rejtélyt igenis meg kell fejteni, és látszik, hogy már körvonalazódik is a terv a fejében.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .