Mekkora volt valójában az egri várat ostromló török sereg?

„- Hát azt tetszik-e tudni, hogy kétszázezer a török?” (IV. rész 2. fejezet)

„Százötvenezernyi emberarcú fenevad.” (IV. rész 3. fejezet)

Miközben az Egri csillagok IV. és V. részét, azaz Eger várának ostromát olvassuk, hajlamosak vagyunk elgondolkozni azon, hogy vajon tényleg ilyen sokan voltak a török? Ezen gondolatmenet mentén hamarosan eljutunk ahhoz a kérdéshez is, hogy akkor most hányan is voltak valójában? Nos, ismeretterjesztő jelleggel most ennek fogunk egy kicsit utána járni. Érdekes lesz, meglátjátok!

Az az Egri csillagokból is kiderül, hogy az Eger vára alá 1552 szeptember elején megérkező egyesített török sereg nagy volt. Nagyon nagy.

A Dobó István és tisztjei által a török elvonulása után írt és Nádasdy Tamás nádornak küldött jelentésükben 150 ezresre becsülték a török hadat.

Ezt a számot vette át Tinódi Lantos Sebestyén is, aki 1552 végén érkezett a várba tájékozódni és adatokat gyűjteni későbbi művéhez, az Eger vár viadaljáról szóló ének-hez. Nyilvánvaló, hogy a 150 ezres adatot Tinódi Dobóéktól kapta.

A török sereg valós számának kérdése később is foglalkoztatta a történetírókat. Forgách Ferenc például 180 ezerben adta meg számukat, míg Istvánffy Miklós „csak” 130 ezerre tette őket. Utóbbi figura egyébként nagy arc lehetett, ugyanis elmés jegyzetekkel látta el Forgách munkáját, a 180 ezres szám mellé például odaírta, hogy „Higgye a kutya.” Valamint saját, 130 ezres adatában sem volt biztos, ugyanis korrekt módon megjegyezi: „…azt hiszem, hogy az állított számnak a valóságban alig a fele volt.”

A kezdeti 150 ezer tehát elkezdett lemorzsolódni, de még a 130 ezer „alig fele”, vagyis 65 ezer körüli létszámnál sem állt meg. A külföldi történetírók ugyanis még kevesebbre becsülték a törököket: a legtöbben 60 ezerre. Ezt a számot vallja az olasz Ascanio Centorio 1566-ban, a szintén olasz Natalis 1581-ben, a francia Thuanus 1625-ben, sőt a magyarok közül Friedrich 1759-ben és Gorové 1876-ban.

Az újkori történészek közül Soós Imre és Szántó Imre 1952-ben 50-60 ezer főre becsülték a sereget, míg később Szántó Imre 1971-ben lement egészen 40 ezerig. Sugár István pedig 1971-ben megjelent Az egri vár és viadala című szakmunkájában 75 ezret ír ugyan, de megjegyzi, hogy „A harcosok erős alakulatait csekély katonai értékű kísérettel: martalóccal, tábori szolgákkal és munkásokkal duzzasztották tömeggé.”

Napjainkra tehát általánosan elfogadottá vált, hogy az Egri várat 1552-ben ostromló török haderő nagyjából 30-40 ezer fős lehetett.

Érdekes megfigyelni, hogy ahogy telik az idő, úgy csökkent fokozatosan a sereg létszáma. Ennek nyilván az az oka, hogy Dobóéknak is érdekük volt egy kicsit eltúlozni saját teljesítményüket és valószínűleg a szájhagyomány útján terjedő történetek is jócskán megnövelték a számot.

És tulajdonképpen, ha egy kicsit logikusan gondolkodunk, saját magunktól is rájöhetünk, hogy miért nem lehetek a török 200 ezren, vagy 150 ezren, de még 100 ezren sem. Nézzük az érveket!

Tény, hogy a korabeli Oszmán Birodalom a világ egyik legnagyobb hadseregével rendelkezett, azonban ennek a hadseregnek a létszáma összességében lehetett 150-180 ezer fő. Az összességében itt azt jelenti, hogy a teljes birodalom minden katonáját beleszámítjuk. Ha tehát a törökök valóban 150 ezer fegyveressel képviseltették volna magukat Egernél, akkor a gyakorlatilag védtelenül hagyták volna birodalmukat.

Ne felejtsük el, hogy az 1552-es hadjáratot csak mi magyarok tartjuk rettentően nagy jelentőségűnek (főként persze az egri diadal miatt), a török számára azonban csak egy rutin meccs volt, ráadásul nem is a legfontosabb. Az Oszmán Birodalom ugyanis ekkortájt másfelé is hadakozott (főleg a rendetlenkedő perzsákkal voltak bajok, akik miatt végül nem is a szultán vezette a hadjáratot, mint ahogy eleinte tervezte), nem beszélve a már megszállt területeken a rend és a török hatalom fenntartásához szükséges erőkről. Aligha hihető, hogy a teljes hadsereget kivezényelték volna Eger alá.

Még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mekkora volt valójában az egri várat ostromló török sereg?” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf!

  Gratulálok az alapos és igényes munkádhoz, úgy látom, hogy ez mindegyikre igaz.
  A diákjaimnak keresek egy projekthez megfelelő weblapokat, és a tiédet az elsők között fogom ajánlani. Nem tudom, hogy pedagógus vagy -e, ‘szabadúszó műkedvelő’, vagy ‘deák’, de elismerésem. 😉

  Üdvözlettel: Éva tanár néni 😉

  Válasz
 2. Nekem ez az oldal sokat segít.
  Ugyanis holnap írok az Egri csillagokból témazártót és innen tudok jegyzetelni.
  Nagyon jó az oldal, köszönöm!

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Az idei év kötelező olvasmánya az Egri csillagok lesz. Óriási segítség számukra és számomra ez az alapos munka! Köszönöm!
  További sok sikert!

  Üdvözlettel: Hajni néni

  Válasz
  • Kedves Hajni néni!

   Köszönöm az elismerést, örülök, ha hasznosnak találja, mindig jó a pozitív visszajelzés!:)

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Kedves zsiráf
  Az oldalad nagyon sokat segített nekem de lenne még egy kérdésem Mik a török sereg jellemző egységai
  Válaszodat izgatottan várom
  Julka

  Válasz
  • Kedves julka!

   A kérdésedre a válasz a II. rész 4. fejezetében van, amikor Gergő és Gábor pap elbújnak egy sziklán és onnan figyelik meg a Mecseken átvonuló török sereget. Ez nincs benne az olvasónaplóban, de pl. utána tudsz olvasni neki itt.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nemes egyszerűséggel maximálisan jó munkát végeztél! Nekem mint szülőnek (olvastam a könyvet, és a filmet láttam már ezerszer) nagyon nagy segítség, hogy tudjak majd segíteni én is a gyereknek. Részletes aprólékos munka van benne. De azért azt nem hagyom, hogy a könyvet ne olvassa el 😉
  Esetleg ha abban tudnál még segíteni : Információk a regény keletkezésével kapcsolatban és , hogy az író milyen lépéseket tett a könyv sikere érdekében?
  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Anyuka!

   Köszönöm a pozitív visszajelzést, mindig jól esik a megerősítés! 🙂
   Az említett kérdésekről terveim szerint augusztus elején, közepén fog kikerülni egy bejegyzés!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  6.-dik osztályos vagyok, és készítem az Egri csillagokról szóló olvasónaplómat.
  Fejtörést okoz hogy nem találom a Török imát, tudnál nekem segíteni?
  Köszönöm szépen.

  Válasz
  • Kedves Alma!

   „Allahu akbár! Ashádu anna la iláha ill Allah! Ashádu anna Muhammad rászulu Allah! Heija alassalah! Heija alalfalah! Allahu akbár! La ilaha ill Allah!

   Isten a legmagasztosabb! Bizony nincs isten az Istenen kívül! Bizony Mohamed az ő profétája! Jertek imádkozásra! Jertek Isten tiszteletére! Isten a legmagasztosabb! Nincs isten az Istenen kívül!”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .