Puskin-Anyegin-Olvasónapló

Ötödik fejezet:

Az ősz viszonylag sokáig tartott, már január van, amikor leesik az első hó.

Tatjana kedvenc évszaka a tél, szereti a havat, a hideget, a deret. Vízkeresztkor a cselédei jósolnak neki, de Tatjana egyébként is hajlamos komolyan venni a különböző babonákat és népszokásokat:

 • Kártya- és álomjóslás
 • Ha a macska a kemencén ülve mosakszik, akkor vendég várható
 • Az új hold bal oldalról való megpillantása rossz hírt érkezését jelenti
 • Ha hullócsillagot lát, akkor kíván valamit
 • Ha fekete papot, vagy úton átszaladó nyulat lát, az rosszat jelent
 • Olvasztott viaszból szokott jósolni
 • Orosz szokás a holdnak tükröt tartani, amiben megpillantják a fiatal lányok a jövendőbelijüket
 • Éjszakai jóslás a fürdőházban

Egyik éjszaka Tatjana különös álmot lát: behavazott téli tájon jár, előtte egy patak van, amin egy két szálfából álló rozoga híd vezet keresztül, a lány nem mer rálépni, pedig valamiért muszáj lenne átjutnia a túlpartra.

Egyszercsak egy nagy, bozontos medve jelenik meg, aki a mancsát nyújtja a lánynak. Tatjana nagyon fél, de nagyon szeretne a túlpartra is átjutni, így végül elfogadja a medve segítségét.

A medve azonban követi a lányt a másik parton is, aki egyre jobban fél tőle, de hiába siet, nem tudja lerázni. Tatjana egyre kétségbe esettebben szalad, egyre jobban fél, ágak csapódnak az arcába, kitépik füléből a fülbevalót, beázik a cipője, elhagyja a zsebkendőjét.

Végül a lány a fáradtságtól és a félelemtől összerogy, de ekkor a medve váratlanul felkapja és egy kis kunyhó előtt teszi le. Közli vele, hogy a házikóban egy jó barátja lakik, majd eltűnik.

Tatjana kíváncsian benéz az ablakon, a házban fura alakok ülnek: kétszarvú kutya, szakállas boszorkány, csontváz, pókháton lovagló rák, stb.

A legfurcsább azonban, hogy a torzalakok között ott ül Anyegin is, és hamarosan kiderül, hogy ő itt a gazda, a szörnyek hallgatnak, figyelnek rá.

Tatjana halkan kinyitja az ajtót, hogy többet lásson, de ekkor egy szélroham kivágja az ajtót, és mindenki rá figyel.

A szörnyek persze felpattannak és neki akarnak ugrani a lánynak, de Anyegin közli velük, hogy a lány az övé, mire eltűnnek.

Anyegin kedvesen, szelíden viselkedik Tatjanával, leülteti és tűri, hogy a lány a vállára hajtsa a fejét.

Ekkor azonban váratlanul Olga és Lenszkij toppannak be, ami feldühíti Anyegint, vitába keveredik Lenszkijjel, akit aztán egy hosszú késsel leszúr.

Figyelem! Ennek később még jelentősége lesz!

Tatjana hirtelen felébred, és persze nem tudja hova tenni az álmát. Egy régi álmoskönyvben keres rá magyarázatot, de nem talál megfelelőt.

Az álom hangulata és Lenszkij halála napokig megmarad a lányban, nem tud szabadulni tőlük.

És eljön Tatjana névnapjának estéje.

Az olvasó számára hamar kiderül, hogy Lenszkij nem mondott igazat Anyeginnek, mikor azt állította, hogy csak a szűk családi kör lesz jelen.

Éppen ellenkezőleg, aki csak él és mozog a környéken, mindenki eljön, hogy ünnepeljen, még a közeli laktanya parancsnoka is, aki ráadásul felajánlja a katonazenekart a bálra.

Érkezik Lenszkij és Anyegin is, aki hamar felismeri, hogy átverték, nem csak a család van jelen. Anyegint azon túl, hogy idegesíti a rengeteg ember, bosszantja az is, hogy Lenszkij nem mondott neki igazat, elhatározza, hogy bosszút áll barátján.

Előtte azonban még mindenki egyenként köszönti az ünnepeltet. Hozzá kell tenni, hogy amikor Anyegin megjelenik, akkor Tatjana és anyja reakciójából arra lehet következtetni, hogy egyáltalán nem hívták meg Anyegint, ez az egész Lenszkij magánakciója volt.

Tatjana természetesen majdnem elájul, amikor meglátja Anyegint, és mivel a férfi kedvesen köszönti őt névnapja alkalmából és meghajol előtte, Tatjanában újra fellángol az iránta érzett szerelem.

Vacsora után következik a tánc, amikor is Anyegin végrehajtja bosszútervét Lenszkij ellen, aminek célja, hogy megleckéztesse barátját.

Anyegin hevesen udvarolni kezd Olgának, minden táncnál a lányt választja, miközben hevesen ostromolja. Olga pedig van olyan kis butuska, hogy tetszik neki Anyegin közeledése.

Lenszkij nem akar hinni a szemének, hogy lehet az, hogy Anyegin az ő Olgájának udvarol, de ez még csak egy dolog. Hogy lehet az, hogy az ő Olgája szívesen fogadja az udvarlást?

Lenszkij hamarosan teljesen kiborul, forr benne a düh, nem lát mást lehetőséget, mint hogy pisztoly párbajra hívja Anyegint.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Puskin-Anyegin-Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Hello csak jelezni akartam, hogy az 1. oldalon elírtad ezt: „ismerkedtek összes”
  És nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen jó olvasó naplókat csinálsz 🙂

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .