Sárközi, a ragyás cigány jellemzése

3. Egerben

A IV. részben Sárközi hasonló körülmények között kerül elő, mint a konstantinápolyi kalandnál. Akkor rongyosan bukkant fel egy cigány táborban, és nem ismeri fel rögtön Gergelyt. Most rongyosan találkozunk vele egy útszéli cigány karavánban és szintén nem ismeri fel Gergelyt. Annyi a különbség, hogy míg a III. részben Gergő sem ismeri meg rögtön, most már akkor ráismer, amikor meglátja.

„- Nini! – kiáltott egyszerre. – Sárközi barátom!

Az egyik gubancos cigány elvigyorodott erre a nyájas megszólításra, és levette a süvegét.[…]

-Mit mívelsz itt? Látom, rongyos vagy, mint a madárijesztő.

A cigány csakugyan rongyos volt. Csak ing volt rajta meg egy posztódarabokkal foltozott bőrnadrág, vagy talán inkább bőrdarabokkal foltozott posztónadrág. A lába szára kivöröslött belőle. A lábán nem volt semmi se.” (IV. rész 2. fejezet)

Persze végül a cigány is felismeri Gergelyt és megörül neki. Ezután vicces párbeszéd keretében alkudozni kezdenek, Gergely ugyanis felajánlja Sárközinek, hogy menjen vele Egerbe. A cigány először nem akar, hiszen a várban „meleg lesz”, Sárközinek nem nagyon akaródzik a török ellen védeni a várat, végül aztán kötélnek áll, de nem adja magát olcsón.

„- Hát ha fizsetést is kapnék, katonaruhát is, sarkantyús sárga csizmát meg egy jó paripát, nem baj, ha vak is fél semire, hát akkor felcsapok.”

Figyeljünk meg két dolgot:

 • Nem tudjuk meg, hogy Sárközi hogyan szabadult ki a török rabságból, miután elfogták Konstantinápolyban.
 • Abból, hogy mit kér a szolgálatért cserébe, azt is megtudjuk, hogy mi a fontos neki. Nincsenek nagy vágyai, nem birtokról, rangról, címről álmodozik. Sokkal egyszerűbb, földhöz ragadtabb dolgok érdeklik: ló, pénz, ruha, vagyis a korban alapvető létfenntartási eszközök.

Végül nyélbe ütik az egyezséget és Sárközi felülhet Gergely másik lovára.

A IV. rész 6. fejezetében képet a kapunk a cigány különleges észjárásáról is. Ez az a rész, amikor a Gergely embereivel kicsap a közeledő török hadsereg előőrsére. Hívja a cigányt is, akit először lelkesedéssel tölt el, hogy lovat szerezhetne, amikor azonban kiderül, hogy ehhez neki is részt kéne venni a rajtaütésen, ravaszul elhárítja a lehetőséget.

„- Mégse lehet – mondotta komolyan.

– Miért ne lehetne?

– Megesküdtem ma a tebbivel, hogy nem hagyom el a várat.

– De hiszen nem arra esküdtünk. Arra esküdtünk, hogy megvédelmezzük.

– Lehet, hogy a tebbi arra esküdözsött – felelte a cigány, a vállát csaknem a füléig vonogatva. – Én arra esküdözstem, hogy degeljek meg, ha kimegyek a várból. Isten engem úgy segéljen!”

Az eddig sem volt kérdés, hogy Sárközi gyáva, ezért a tulajdonságáért azonban nem tudjuk elítélni, ugyanis gyávasága a ravasz kisember gyávasága. A cigány földhözragadtan, logikusan gondolkozik, neki nem a hősiesség, a nagy tettek végrehajtása számít, hanem a túlélés.

Természetesen mindenki tisztában van Sárközi alapvető gyávaságával. Azok a katonák is, akik a IV. rész 11. fejezetében odaállítják a török ágyúk elé.

„Mindössze egy ember volt a várban, aki az első ágyúlövésre leesett a székről, és jajt kiáltott.
[…]De bezzeg kaptak rajta a katonák, kihúzták őkegyelmét a zugból. Azon sárga dolmányosan, piros nadrágosan, sisakosan és mezítlábosan felvonszolták a bástyára.
Ott fogta kettő a két szétterjesztett kezénél fogva, kettő a lábánál, egy meg a hátával támasztotta a hátát. S kiabáltak a törököknek:
– Ide lőjetek!”

A cigány azt még csak eltűrte, hogy lefogják addig, amíg a török tölti az ágyút, amikor azonban el is sütötték, akkor nagyot ugrik és a vár legtávolabbi sarkában keres menedéket.

„- Jaj, jaj, jaj – kiabálta, a fejét a két markába fogva -, hogy a görcs állott vóna a lábamba, mikor ide indultam! Jaj, jaj, jaj! Hogy vakult vóna meg az a bides ló, mikor ide hozott!”

Figyeljük meg, hogy a félelem gyakorlatilag elvette a cigány eszét, hiszen gondoljunk bele, hogy hogyan találnának el a törökök egy adott személyt ágyúval. Nos, körülbelül sehogy.

A jellemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Sárközi, a ragyás cigány jellemzése” bejegyzéshez 22 hozzászólás

  • Kedves Zoltán!

   Nos, csak a nagy bölcseket tudom idézni: az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen.. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Volt egy magyar házim és abban ez az olvasónapló nagyon sokat segített!
  Köszönöm! ☺️❤️☺️

  Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  A múltkor segítettét a Toldi átírásában, most pedig ennek az olvasónaplónak vettem hasznát.
  A Toldi természetesen 5* lett.
  Nem tudom szavakba önteni a hálám, amivel tartozom neked, ezért a csodás munkáért!
  Nagy-nagy köszönet, egy anyukától, aki a kislányát segíti a tanulásban.
  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Emlékszem, a Toldi Györgyös fogalmazás volt az! 🙂 Örülök, hogy jól sikerült! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf! Lehet hogy leírtad de én nem találom sehol,hogy kinél szolgált korábban Sárközi?

  Válasz
 4. Hogy van az hogy egyik jellemzésnél sem tudom megnyitni a folytatást???????????????¿¿¿¿¿??????¿¿¿¿¿??????¿¿¿¿¿¿

  Válasz
 5. Szia Zsiráf!
  Lehet hogy benne van a írásodban de nem találtam,ha nem nagy udvariatlanság akkor elárulod ki volt Sárközi felesége ha volt?
  Előre is köszönöm

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  A fiamnak most az online oktatás alatt 2 olvasónaplót is el kellett készítenie, a Toldi és az Egri csillagokat.
  A Toldinál még nem akadtunk az oldaladra, de most az Egri csillagoknál hatalmas segítség volt. Egy 12 éves alapvetően szerintem még nem tud úgy elolvasni ég regényt, hogy minden apró kis részletet utána fel tudjon idézni. Nagyon sok mindenre megtaláltuk Nálad a választ, köszönet érte.

  Üdv: Éva és Ádám

  Válasz
  • Kedves Év és Ádám!

   Örülök, hogy rátaláltatok az oldalra és segített nektek. Nos, a kötelező olvasmányokkal kapcsolatos vita messzire vezet, ne is menjünk bele! 🙂 Gyertek máskor is!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .