A Goriot apó szereplői betűrendben

Lachapelle Jegyzőkönyvvezető Vautrin letartóztatásánál, a cselekmény szempontjából nincs jelentősége.
l’Ambermesnil Ál-grófnő, aki becsapja Vauquer-nét, és fél évig úgy lakik a penzióban, hogy nem fizet semmit, utána pedig eltűnik. A cselekmény szempontjából nincs jelentősége, bár annyit még megtudunk róla, hogy 36 éves.
Laure Rastignac egyik húga, a másik Agathe. Rastignac-nak van még két öccse is: Henrik és Gabriel.
Személyesen nem jelenik meg a regényben, Rastignac csak levelet ír neki.
Lengais hercegné Beuséant vikomtné barátnője, neki is van szeretője: Mountriveau tábornok
Marcillacné Rastignac nagynénje, az segítségével jut be a párizsi társaságba, mert az asszonynak, mint a francia nemeseknek általában, kiterjed távoli rokonsága van. Az egyik ilyen rokon pedig Beauséant vikomtné.
Marcillacné levelet ír neki, ami egyben belépőt jelent Rastignac-nak a nemesi társaságba.
Marsay Gróf, Delphine de Nucingen korábbi szeretője.
Maurice A Restaud-ház komornyikja, mellékszereplő, akkor említik, amikor parancsot kap Restaud gróftól, hogy Rastgnac-ot nem szabad többet beengedni a házba.
Maxime Teljes neve Maxime de Trailles gróf, Anastasie de Restaud grófné szeretője, aki ki is használja Anastasie szerelmét, hatalmas pénzeket zsarol ki az asszonytól, amit szerencsejátékra költ.
Végül mégis megcsalja és elhagyja Anastasie-t
Michael Teljes neve: Michael Taillefer, Victorine és Frédéric apja.
Gazdag bankár, aki Vautrin szerint még a forradalom alatt alapozta meg vagyonát azzal, hogy megölte az egyik barátját.
Minden elkövet, hogy kitagadja Victorine-t az örökségből és azt a fiának, Frédéric-nek jutassa.
Csak azután fordul mégis a lánya felé, hogy Vautrin ördögi terve nyomán Franchessini gróf párbajban megöli Frédéric-et, emiatt örökös nélkül marad.
Michonneau kisasszony A Vauquer-ház lakója, vénkisasszony, azaz soha nem ment férjhez.
A történet idejére csúnya, ráncos öregasszony, de múltjáról semmit sem tudunk.
Ő az, aki végül elárulja Vautrint, amikor Gondureau, a titkosrendőr beszervezi. Tőle kapja azt szert, amit bele kell öntenie Vautrin kávéjába, és ami gutaütésszerű tüneteket okoz. Így Michonneau kisasszony megtalálja Vautrin hátán a fegyencbélyeget, vagyis Vautrin, a Vasfejű lelepleződése és bukása neki köszönhető.
De el is nyeri a büntetését, mert a penzió lakó ellene fordulnak és kiutálják a házból.
Mountriveau Márki, tábornok, Lengais hercegné szeretője, a történet szempontjából nincs jelentősége, nem jelenik meg személyesen, csak megemlítik
Muret Tésztagyáros, ő vásárolta meg Goriot apó üzletét, mikor az nyugdíjba akart menni, hogy a lányai közelében lehessen. Rastignac beszél vele egyszer azért, hogy infókat tudjon meg Goriot apóról, egyébként a történet szempontjából nincs jelentősége.
Nucingen Báró, bankár, Delphine férje.
Poiret A Vauquer-ház lakója, egykori hivatalnok, aki egész életében a francia közigazgatás valamelyik alsóbb szintjén dolgozott – bár azt nem tudjuk meg, hogy pontosan mit –, onnan is ment nyugdíjba.
Egyszerű, korlátolt lélek, aki mindig hozzászól a beszélgetéshez, de valójában soha nem mond semmit, csak az előtte szóló szavait, gondolatait ismétli meg.
Rastignac A regény főszereplője, teljes neve: Eugėne de Rastignac, itt érdemes odafigyelni, hogy az ékezet franciásan van kitéve a keresztnevében.
21 éves joghallgató, aki jogi tanulmányai 4 évére érkezett Párizsba és a Vauquer-házban bérel szobát.
Egy dél-franciaországi, elszegényedett bárói családból származik, szülei, két öccse (Henrik és Gabriel), két húga (Agathe és Laure) és a nagynénje (Marcillacné) él a csald kis birtokán, ahol szőlőtermesztéssel foglalkoznak.
A család szegény, évi jövedelmük mindössze 3000 frank, ebből 1200-at költenek Rastignac tanulmányaira.
Jóképű, csinos, a regény elején még naiv fiatalember, akit elbűvöl Párizs csillogása.
A regény tulajdonképpen az ő kalandjait meséli el, illetve a jellemében beálló változást, miközben mindent elkövet, hogy bekerüljön a párizsi elit köreibe.
Restaud Gróf, Anastasie férje
Rochefide Keresztneve Berthe, Ajuda-Pinto márki menyasszonya, miatta hagyja el a márki Beauséant-nét, de többet nem tudunk meg róla.
Sylvie A Vauquer-ház kövér szakácsnője
Taillefer Családnév, a család tagjai:
Michael Taillefer, az apa
Victorine Taillefer, a lánya
Frédéric Taillefer, a fia
Thérése Delphine de Nucingen komornája
Trailles Lásd a Maxime-nál
Vasfejű Vautrin alvilági neve, bővebben lásd Vautrinnál
Vauquer-né A Vauquer-ház nevű polgári penzió tulajdonosa, háziasszonya
Lánykori neve de Conflans
Hosszú idő óta özvegy, a férjéről, Vauquer-ről semmit sem tudunk meg.
50 év körüli, kövér, alacsony, zsugori asszony, aki mindig panaszkodik, hogy mennyire nincs pénze, valójában azonban nagyon is jól keres a penzión, az évek alatt több, mint 40 000 frankot spórolt már össze.
Főbb tulajdonságai: hiú, önző, ostoba, bosszúálló, haragtartó, buta
Vautrin A Vauquer-ház lakója, 40 éves, magas, izmos, nagyhangú férfi, aki fekete parókát hord, egyébként vörös hajú.
Egykori nagykereskedőnek mondja magát valójában azonban Jacgues Collinnak hívják, vagy más néven Vasfejűnek, és szökött fegyenc.
Nevezhetjük az alvilág királyának is, aki abból csinált vagyont és karriert, hogy a bűnözők (pl. A Tízezres Társaság) pénzeit kezeli és fekteti be.
Kiterjed alvilági kapcsolatai vannak, rengeteg embere, besúgója van, mindig tud mindent, mindenkiről.
Ő Rastignac megkísértője is, amikor felajánlja neki, hogy egymillió frankos vagyonhoz juttatja azzal, hogy párbajt provokál ki az egyik embere, Franchessini gróf, és Victorine testévre, Frédéric között.
A párbajban meghal Frédéric, ezzel Victorine lesz a hatalmas Taillefer vagyon egyedüli örököse, Rastignac-nak már csak feleségül kell vennie a lányt, hogy hozzájusson a vagyonhoz.
Bukását végül Michonneau kisasszony okozza, aki elárulja őt a francia titkosrendőrségnek.
Victorine Teljes neve: Victorine Taillefer, fiatal, csinos, naiv, vallásosan nevelt lány.
Apja arra gyanakodott, hogy Victorine anyja megcsalta őt, ezért Victorine valójában nem az ő lánya.
Ezért anyjával együtt elüldözte az apai háztól. A két nőt egy távoli rokon, Coutur-né fogadta be.
Nem tudjuk meg, hogy az apa gyanúja helyes volt-e, valószínűleg nem, sokkal valószínűbb, hogy az apa csak az örökségből akarta kitagadni Victorine-t, hogy azt mindenestül a lány testvérére, Frédéreicre hagyhassa.
Victorine azonban nem haragszik az apjára, sőt, szereti őt, évente egyszer megjelenik nála, hátha tisztázni tudják a dolgokat, de soha nem engedik be.
A történet során szerelmes lesz Rastignac-ba, és az ifjú udvarol is neki, azonban míg  a lány érzelmei tiszták, addig Rastignac csak számításból és Vautrin tanácsára teszi a szépet neki.
Vautrin mesterkedésének köszönhetően az egyik embere párbajban megöli Victorine fivérét, ezzel a lány lesz a hatalmas Taillefer vagyon egyetlen örököse. Ezzel az apa is tisztában van, és visszafogadja a lányát.
Victorine ezzel egyik pillanatról a másikra Párizs egyik leggazdagabb örökösnője lesz, de természetesen semmit sem tud Vautrin mesterkedéséről a háttérben.
Rastignac végül nem veszi feleségül, de egy elejtett félmondatból tudni lehet, hogy Victorine élete később jól alakul, házassága boldog lesz.
Victorine Anastasie de Restaud grófné szobalánya, mellékszereplő, nem jelenik meg személyesen, csak egyszer említik meg a nevét, és fontos, hogy nem azonos Victorine Taillefer kisasstonnyal!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .