Az ókori görög istenek születése

Ókeanosz egyik lányát, Elektrát vette feleségül Thaumasz, Pontosz és Gaia csemetéje. Gyermekeik: Írisz (az istenek hírnöke) és a Harpüiák, Aelló és Óküpetész.

Phorküsz Kétót, a testvérét veszi feleségül, az ő gyermekeik a Graiák (Pemphrédó és Énüó) és a Gorgók (Szthennó, Eurüalé és Medúsza) és még becsúszik nekik egy óriáskígyó, aki a Heszperiszek almáit őrzi.

Medúsza – amíg nem volt riasztóan csúf – a tengeristen szeretője volt, így amikor Perszeusz lenyakazta, a csonkból két gyermek pattant ki: Pégaszosz, a csodaló és Khrüszaór, a hős.

Khrüszaór elveszi Ókeanosz 3000 lányából az egyiket, Kalliroét, és az ő gyermekük lesz Gérüoneusz (akit Héraklész fog megölni) és Ekhidna (félig kígyó testű nő). Ekhidna Tüphaón kedvese lesz, akitől Orthosz (ő egy eb), Kerberosz (szintén eb), a lernai Hidra (szörnyeteg) és a Khimaira (háromfejű lény:oroszlán, kecske és sárkánykígyó) születik.

Ez utóbbit fogja majd Bellerophontész megölni. A Khimaira kicsinye Phix (naná, hogy szörny) és a nemeai oroszlán (nem egy mezei oroszlán, csak a hős Héraklész ölheti meg).

Theia, a tizenkét Titán egyikének is a testvére lett a párja,  Hüperíón, gyermekeik Éliosz, Szelené (a nap és a hold) és a Hajnal (mindazok, akik a sötét Égre a világosságot hozzák). Theia és Kríosz, aki szintén Titán-testvér, futó kalandjából született Eurübié, Asztraiosz (féltestvére Hajnal szüli neki a szeleket: Zephüroszt, Boreaszt és Notoszt), Pallasz és Perszész.

A két Titán, Phoibé és Koiosz, gyermeke Létó, aki anyja Aszteriének. Aszterié és Perszész nászából született Hekaté. Hekaté maga választja, hogy ki kedves a számára és kit fogad a kegyeibe.

Rhea és Kronosz Titán-testvérek gyermekei: Hesztia, Démétér, Héra, Hádész, Poszeidón, Zeusz. Ám ismét az apák bűnét és a fiúk bűnhődését látjuk.

Kronosz rossz apa, mert azt a jóslatot kapta, hogy a saját fia fogja ledönteni a trónjáról, ezért megeszi az összes gyermekét. Na jó, nem rágja meg, csak lenyeli őket. Rheának természetesen nem tetszik a dolog, ezért a legkisebbet, Zeuszt, titokban szüli meg Krétán.

Kronosz félti a hatalmát, és sejtelme sincs, hogy saját asszonya fogja elárulni. Az anya a csecsemő helyett egy követ ad neki, azt nyeli el, Zeusz pedig titokban felcseperedik Krétán, és amikor elég erős lesz, hogy bosszút álljon az apján, Gaia (mondjuk így: Zeusz nagymamája) kényszeríti Kronoszt, az ő rosszcsont fiát, hogy okádjon ki mindent, amit elnyelt.

Elsőnek a kő jön vissza, majd időrendben visszafele az elnyelt gyerekek. Zeusz, a nagy megszabadító, nem csupán a saját testvéreit szabadítja ki, hanem a Kronosz által leláncolt Titánokat is. Cserébe kapja tőlük a villámokat, melyeket az érdekes tekintetű nagybácsikái, a három Küklopsz tesó készített.

Szintén Ókeánosz 3000 lányából az egyik Klümené, kinek párja Iapetosz. Ők elsősorban gyermekeik fényes karrierje miatt érdemesek említésre, hiszen az ő ivadékuk Atlasz (ő tartja a vállán a Földet, nem messze a Heszperiszek kertjétől), Menoitiosz, Epimétheusz (a család gyengébbik tagja) és Prométheusz (a család szellemi tőkéje, a nagy ravasz, aki rászedte Zeuszt).

Prométheusz többször is lóvá teszi Zeuszt, aki ugyan tudja, hogy cselvetés áldozata lesz/lett, ám a végzet szerint, a Sors akarata szerint ennek így kell történnie, ezért bele is masírozik a cselbe. Pedig tudja, és a végén nagyon meg is haragszik, ám a végzet ellen még egy isten, sőt még maga a főisten se tehet.

Ám képes olyat tenni, mint Chuck Norris. Bosszút áll Prométheusz cseleiért: megbízza testvérét, Héphaisztoszt, hogy készítsen egy szépséges nőt, Pandorát, aki rászedi Epiméteuszt, Prométheusz testvérét, a nem túl nehezen rászedhetőt, hogy vegye feleségül.

Így Pandora lesz az ősanyja az asszonyi nemnek (természetesen annak a ’rossz’ fajtának, aki mindig bajt okoz és romlást hoz az emberiségre). Végül Prométheusz a Kaukázusban köt ki, kikötözötten, egy keselyűvel, aki minden nap csippent egy falatot a májából, ami persze újranő, és a tortúra minden nap kezdődik elölről.

Az írásnak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .