Henrik Ibsen – A vadkacsa – 2. felvonás – Olvasónapló

Érkezése meglepő, annál is inkább, mert Hjalmar külön megkérte őt, hogy ne látogassa meg. Gregers azonban mégis megjelenik:

GREGERS
(belép a szobába) Mondtam, hogy meglátogatlak.

HJALMAR
De már ma este…? Otthagytad a vendégeket?

GREGERS
Igen, ott. A vendégeket és az apai házat is, mindenestül. Jó estét kívánok, Ekdal asszony. Nem tudom, megismer-e?”

Emlékezzünk rá, Gregers az előző felvonás végén összeveszett az apjával és új életcélt talált magának, bár azt még mindig nem tudjuk, hogy mi is ez a cél.

Gregers tehát beállít Hjalmarékhoz, akik hellyel kínálják, majd beszélgetni kezdenek. Először a műterem és a lakás kerül szóba, meg hogy van egy kiadó szobájuk is.

Aztán Hedvigre terelődik a szó, amikor a kislányt kiküldik a konyhába:

GREGERS
Szóval ő a kislányod?

HJALMAR
Igen; Hedvignek hívják.

GREGERS
Testvére nincs?

HJALMAR
Nincs, egyetlen gyerek. Ő a mi életünk legnagyobb boldogsága és (hangját lehalkítva) bizony, Gregers, a legnagyobb szomorúságunk is.

GREGERS
Ezt hogy érted?

HJALMAR
Tudod, nagyon is félő, hogy szegényke elveszti a szeme világát.

GREGERS
Hogy megvakul?”

Tehát ezért szólt rá Gina a lányára a felvonás elején, hogy ne olvasson tovább a lámpafényben. Hjalmar szerint már látszanak a kezdeti tünetek a kislánynál, egyre romlik a látása, talán még jó darabig nem lesz komoly baja, de az orvos szerint menthetetlen, biztos, hogy meg fog vakulni.

Gregers persze rákérdez, hogy vajon mi lehet a betegség oka, Hjalmar szerint valamilyen örökletes szemprobléma lehet.

Gregers ezután arról érdeklődik, hogy hány éves a kislány (14), és hogy hány éves házasok Hjalmar és Gina (15)

Gregers nem véletlenül firtatja ezeket a dolgokat, ugyanis benne – és a figyelmes Olvasóban is – szörnyű gyanú támad:

  • Az előző felvonásból kiderült, hogy Gina valamikor a Werle-ház házvezetőnője volt, és minden bizonnyal viszonya is volt az öreg Werlével.
  • Később hirtelen felmondott, majd az öreg Werle közreműködésével ismerkedett meg Hjalmarral, akivel gyorsan egymásba szerettek, majd még gyorsabban összeházasodtak, és nem sokkal később már meg is született Hedvig.
  • Werle pedig azóta is támogatja az Ekdal-családot, ő fizette Hjalmar fényképészeti tanulmányait és műtermét, és munkát ad az öreg Ekdalnak is.
  • Gregersben az a halvány gyanú támad, hogy mi van, ha Hedvig nem is Hjalmar lánya, hanem az öreg Werléé, hiszen a kislánynak ugyanúgy szemproblémája van, mint Werlének, ráadásul az orvos szerint örökletes a dolog.
  • Elég valószínűnek tűnik, hogy Gina annak idején azért mondott fel a Werle-házban, mert teherbe esett az öreg Werlétől, (később majd kiderül, hogy ez nem teljesen így volt, de nincs messze az igazságtól) és azért ismerkedett meg és ment feleségül villámgyorsan Hjalmarhoz, hogy ne derüljön ki, hogy a gyerek Werlétől van.
  • Hjalmar persze erről semmit sem sejt, neki nincs annyi esze, hogy összerakja ezeket a dolgokat, arról sem tud, hogy Ginának egykor viszonya volt az öreg Werlével. Nem tűnik fel neki az sem, hogy a lánya és Welre ugyanolyan örökletes szembetegségben szenved.

A második felvonás olvasónaplójának még nincs vége, kattints a következő oldalra a folytatáshoz!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .