Hogyan írjunk olvasónaplót?

3. Befejezés

Végeztél az olvasónaplóval, a könyv végére értél. Van-e még teendőd. Nos, ha csak egy olvasónapló írása volt a feladata az adott műből, akkor nincs. Nem kell a végére értelmezést írnod, de abból még soha nem lett baj, ha pár mondatban leírod, hogy miért tetszett, vagy miért nem tetszett a regény.

Alapesetben azonban nincs több dolgod. Természetesen az lehetséges, hogy az olvasónapló írása mellé külön feladatokat is kapsz, akkor ezek megoldását is bele kell venned a naplódba.

4. Helyesírás

Gondolom nem kell külön felhívnom a figyelmed erre. Egy jó minőségű, gondosan megírt olvasónaplóban rendkívül lehangolóak tudnak lenni a helyesírási hibák. Pláne, ha nem csak a fogalmazást osztályozzák, hanem a helyesírást is! Legyél igényes magadra és a munkádra!

Mire jó egyáltalán az olvasónapló írás????

Direkt a végére hagytam ennek a kérdésnek a feszegetését, hiszen túlságosan konkrét válasz erre sincs, mint ahogy az élet nagy kérdéseire általában.

Sok esetben talán nyűgnek érzed a dolgot. Nem elég, hogy el kéne olvasni a kötelezőt, hanem még ki is jegyzeteljem? Ne már… Nos, hidd el, nem véletlenül találták ez ki.

Azzal ugyanis, hogy megtanulsz jegyzetelni, adott hosszúságú szöveget kijegyzetelni, több készséget is elsajátítasz, illetve fejlesztesz:
 • Megtanulod felismerni egy adott – akár hosszú – szöveg lényegét. Sok esetben még egy egyoldalas szövegben is meg lehet találni azt a maximum két tételmondatot, ami a lényeg.
 • Megtanulsz tömöríteni, a lényegre koncentrálni. Ez jól fog jönni tanulás közben, de később a hétköznapi életben is!
 • Felkészülsz az egyetemi, főiskolai szívásokra, amikor egyik napról a másikra, vagy egyik hétről a másikra kell több száz oldalt megtanulnod. Ez nem megy anélkül, hogy ne fognád fel a lényeget, és csak azt! Hidd el, jól tud jönni egy ilyen tulajdonság, ha hat hét alatt 20 vizsgán kell átküzdened magad!

Nagyjából ennyit tudtam elmondani az olvasónapló írásról, lássuk be, nem egyszerű, de azért nem is agysebészetről van szó.

Remélem tudtam Nektek segíteni és hasznosnak találjátok majd az itt leírtakat!

Zsiráf

 – Vége – 
“Hogyan írjunk olvasónaplót?” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf!

  Véletlenül bukkantam a honlapodra, rövid tartalomismertetőt kerestem A kőszívű ember fiai-ról (milyen meglepő, igaz?), mert nyomtatott könyv hiányában monitorról olvastam, és az számomra mindig nehézkes.
  A XXI. század gyermekeinek ezért javaslom az epub vagy mobi formátumot, amely szépen összeboronálja a hagyományos könyvformátumot a modern technikával.
  Nagyon örültem, hogy részletes, mégis követhető tartalomismertetőt írtál, fejezetenként lebontva, kiemelve a szereplőket, az időpontot és a helyszíneket. Ráadásul nem is csak egy műről, hanem nagyon sokról, amelyeket rettenetes régen olvastam már, többeket örömmel, míg másokat csak ímmel-ámmal.
  Minden elismerésem a tied, hogy a szabadidődet nem kímélve segítesz másoknak.
  További munkáidhoz sok sikert és hálás olvasótábort kívánok.

  Nosztalgia

  Válasz
  • Kedves Nosztalgia!

   Örülök, hogy tetszik az oldal és hasznos találtad! 🙂 Köszönöm a megerősítést is, mindig jól esik, ha elismerik a munkám!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Szia, Zsiráf! 🙂
  Nem tudom, hogy szabad-e tegezni, úgyhogy elnézést kérek ezért.

  Nagyon hasznosnak találtam az itt leírtakat, viszont egy két dolog nem igazán érthető nekem.

  Az egyik, hogy miután elolvastam egyszer-kétszer a könyvet. Utána ahogy elkezdem írni fel kell írni, hogy hanyadik fejezetről írok?

  És, ha fel kell írni a fejezet számát akkor honnan tudom, hogy éppen hanyadik fejezetet írom?
  Vagy magam mellett nyitva lehet a könyv? Ezt én nem annyira értem. Kicsit zavaros.

  Válaszodat előre is köszönöm szépen.

  Válasz
  • Kedves Végi Gyopárka!

   Azért ajánlott először végigolvasni a könyvet, hogy képben legyél az egész cselekményről, és tudd, hogy mi az ami tényleg fontos a cselekmény szempontjából és mi az, ami nem. Utána meg érdemes fejezetenként haladni, tehát elolvasol egy fejezetet, és megírod az olvasónaplóját. Nem kell fejből írnod a naplót! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!

  Már 2 éve elmentettem a honlapot, mert gondoltam egyszer még szükség lehet rá. És most eljött a pillanat. A fiam 7. osztályos, most írja az első olvasónaplóját. Köszi az összefoglalót, nekem sosem kellett írnom. 🙂 Nagyon parázott, de egy kicsit megnyugodott a szavaidtól. Jó, hogy mástól is hallja, hogy nem úgy születik az ember, hogy tökéletes olvasónaplót tud írni. A beszélő köntöst kell felfolgoznia, és ki van kötve, hogy szülő nem segíthet, ezért mutattam meg neki az oldaladat. Mert te nem vagy a szülője, ezért nem csalás. 🙂

  Köszi a segítséget, Anna

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Valóban, nem tudok róla, hogy lenne egy 7. osztályos fiam 😀 😀 Örülök, hogy segített Nektek a bejegyzés! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Kedves Zsiráf!

  Nekem most kell írnom olvasónaplót.
  És ez az oldal amit írtál. Nekem nagyon sokat
  segített.

  Köszönöm szépen, Hanna
  Ui. Így tovább.

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Közel 55 évesen „ültem be újra az iskolapadba”. Olvasónaplót kell írnunk.Régen, nagyon régen írtam olvasónaplót, ezért rákerestem, hogy hogy is kell. Köszönöm a feladat összefoglalását, sokat segített, hogy hogy kezdjek hozzá és majd hogy írjam meg.
  Köszönettel: Ildikó

  Válasz
  • Kedves Ildikó!

   Egészen váratlan korosztályhoz is elér az oldal! 🙂 Örülök, hogy hasznosnak találtad, és sok sikert újra a suliban, felnézek Rád!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  5. osztályos vagyok, és két hét múlva be kell adni az olvasónaplómat, amit még el se kezdtem. Viccesnek találom hogy szerinted pont a Pál utcai fiúkból lehet gyorsan naplót írni.
  Persze ez nem jelenti azt hogy el is kapkodom. Nagyon nagy segítség volt a bejegyzésed, köszönöm!

  Kab51 Kabulo, a youtuber

  Válasz
  • Kedves Kab51!

   Szerintem nem azt írtam, hogy A Pál utcai fiúkból lehet gyorsan írni… De két hét bőven elég rá, feltéve, hogy tényleg foglalkozol is vele két hétig! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .