Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Az esernyő legendája

3. A szálak összeérnek

A harmadik rész főszereplője egyértelműen Wibra Gyuri, Gregorics Pál immár felnőtt fia. Gyuri eszének köszönhetően sokra vitte, ügyvéd lett. Élete akár teljes is lehetne, megbecsült tagja Besztercebánya közösségének, jómódú, bár nem kiemelkedően gazdag ember.

Van azonban egy olyan dolog, ami megmérgezi az életét, nem hagyja nyugton. Ez a valami pedig apja vagyonának legendája. Gregorics halála után ugyanis senki sem tudta kideríteni, hogy mi történt roppant vagyonával. Azt tudta mindenki, hogy ingatlan vagyonának nagy részét kézpénzzé tette, de ezt a pénzt soha nem találták meg, Gregorics ügyesen átverte kapzsi (fél)testvéreit is (lásd a vasüst történetét).

A (valószínűleg) hatalmas mennyiségű készpénz soha nem került elő. És ez az, ami Gyuri életét megkeseríti.

„Nem volt Wibra Gyurinak más baja, ami az ő pályafutásának egyenle­tességét, egyéniségének összhangját zavarta, csak az a szerencsétlen legenda az örökségéről. […]

Mert legenda volt az másoknak, de őneki majdnem valóság, mely fénylik előtte, mint a lidérc­fény: nem bírja sem elhagyni, sem elérni. […] Mikor a nyomorult öt- és tízforintos kereseteket írja, egyszerre csak rávigyorognak a kacskaringós betűk: »Csapd le a tollat, Wibra Gyurit, van teneked elég kincsed, Isten tudja, mennyi kincsed. Hagyott az apád, mert a te apád volt, neked gyűjtötte, a te jogos örökséged. Nagy úr vagy te, Gyuri, és nem egy szegény kezdő prókátor! Dobd a pokolba azokat az aktákat és láss a kincseid után. Hogy hol keresd? Persze, hogy hol? Hiszen éppen ez az, amiben meg lehet bolondulni”.

Gyuri néha úgy van vele, hogy az is jobb lenne, ha biztosan tudná, hogy az apja elvesztette, elkártyázta a pénzt, mint az, hogy semmit nem tud az örökségéről. Ráadásul az értékes örökségről szóló legenda újra és újra felbukkan, a történet nem akar elaludni:

 • A gazdag gyáros, aki megvette Gregorics bécsi házát, elmondja Gyurinak, hogy Gregorics a pénzt egy utalvnyra akarta tenni.
 • Besztercebánya polgármestere Gyurinak diktálja le végrendeletét, amikor megjegyzni, hogy apja esernyőjében volt egy titok rekesz.
 • Gyuri anyja elmondja neki, hogy amikor apja haldoklott, akkor nagyon szerette volna Gyurit hazahívni, mert valamit oda akart neki adni.

Gyuri fejében egy pillanat alatt összekapcsolódik a két dolog: most már biztos benne, hogy egy utalvány az öröksége, amit apja az esernyő titkos rekeszében rejtett el. Így már rögtön érthetővé válik, hogy az öreg Gregorics miért ragaszkodott mindig, mindenhol az ernyőhöz és miért tett rá rejtélyes utalásokat.

Az események felgyorsulnak, Gyuri az ernyő nyomába ered:

 • A hagyatéki leltárból kideríti, hogy Gregorics halála után az esernyő valószínűleg Müncz Jónáshoz, a fehér zsidóhoz került, aki viszont sok évvel azelőtt a Garam folyóba fulladt.
 • Sztolarik, Gyuri gyámapja tanácsára, Gyuri elutazik Bábaszékre, ahol Müncz özvegye él, hátha nála van az esernyő. Az ernyőt nem találja meg az özvegynél, aki viszont elmondja neki, hogy emlékszik, az öreg zsidó magával vitte a piros ernyőt az útra. Azt ajánlja, hogy beszéljen fiával, Móriccal
 • Móric elmeséli Gyurinak, hogy öccsével együtt sokáig kutattak az apja után, amikor az nem tért vissza egyik útjáról. Sok faluban jártak és kérdezősködtek utána, arra emlékszik, hogy Glogova község előtti faluban még látták az apját az ernyővel, de az utána következő faluban már nem volt nála. Tehát az ernyőnek Glogován kell lennie.

Az addig külön-külön futó két szál itt ér össze:

 • Az olvasó most már biztos benne, hogy a Veronkát megmentő, Szent Péter által küldött esernyő valójában az öreg Gregorics ernyője, akinek halála után az öreg Müncz által került Glogovára.
 • Ezt azonban csak az Olvasó tudja, Gyuri számára csak annyi világos, hogy aphja esernyője – benne az örökségével – valahol Glogován van.

Az esernyő utáni kutatás során Gyuri – véletlenül – megismerkedik az immár majdnem felnőtt Veronkával, a glogovai pap lányával. Mindkettőjüket meghívja Bábaszék polgármester, Mravucsán, vacsorázni. A vacsora alatt aztán egy véletlen elszólásból derül ki Gyuri számára az esernyő további sorsa.
Az esernyő legendájának még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Az esernyő legendája” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Szia! Az lenne a kérdésem,hogy milyen változásokon ment keresztül Glogova attól kezdve hogy az esernyő megérkezett? Tehát hogyan virágzott fel Glogova az esernyő érkezésétől?

  Válasz
  • Kedves Belényesi Betti!

   „S íme, a csoda megtörtént. Pénz, jólét, gazdagság árad az egyszerű, rongyos esernyőbül, mintha a mesebeli bárányka volna, mely ha megrázza magát, aranyok potyognak a gyapjából.” (I. rész 4. fejezet)

   „De nemcsak a papnak vált javára az esernyő, ki csakhamar igavonó barmokat szerzett be, s nagy gazdaságot kezdett művelni, néhány év múlva pedig csinos kőházat építtetett, fogatot tartott, hanem Glogova községét is emelte. Nyarankint egész rajokban jártak a környékbeli fürdőből úri asszonyok, sokszor grófnék is (többnyire vén grófnék), hogy az esernyő alá állva, egy imádságot elmondhassanak, s ezek számára egy vendéglő is épült, szemben a paplakkal, a Csodatevő esernyőhöz címezve. Egyszóval Glogova szemlátomást emelkedni kezdett, a harang¬lábat a sok látogató miatt megrestellték a helybeliek, s takaros ólomfedeles tornyot húztak fel a templomra, abba két új harangot hozatván Besztercéről. Srankó János a halál országából való visszatérése emlékéül egy gyönyörű Szentháromság-szobrot faragtatott a templom elé. A nevelőnő (mert Veronka mellett kalapban járó nevelőnőt tartott idővel János pap) teleültette a pap udvarát georginákkal és fuksziákkal, aminő virágokat még glogovai szem nem látott. Minden megszépült, megcsinosodott (kivévén Adamecznét, mert az még csúnyább lett azóta), s annyira ment a glogovaiak dölyfe, hogy vasárnaponkint délután, mikor az emberek ráérnek összevissza fecsegni mindenfélét, immár azt kezdték feszegetni, nem jó volna-e egy kálváriát építeni Glogován, olyanformát, aminő Selmecen van, hogy a búcsús népek ide seregelvén, koronkint pénzt és elevenséget hoznának őnekik.” (I. rész 4. fejezet)

   „Teringettét, mennyit haladt ez a Glogova! Fent a dombon a Krizsánék háza mögött ott fehérlik a kálvária tizenkét stációval. Aztán a templomra is milyen szép sugár tornyot húztak pléhfedéllel! Nincs hozzáfogható egész Losoncig. Csakhogy a losoncin kakas van!
   A falu közepén vendéglő emelkedik. »A Szent Esernyőhöz« címezve, túl rajta vadszőlővel befuttatott, oszlopos, feltűnő szép házacska áll (a Sztrelnyik Mihályék régi fundusán), fehér, mintha cukorból lenne kifaragva; hátul sorompós kert, elöl sudar fiatal topolyfák állnak kevélyen sort, mint valami gránátosok.
   – Kinek a háza ez? – kérdé Gyuri hátrafordulva.
   – Ott a bakon ül a gazdája.
   – Ah, úgy! A magáé Veronka?
   Némán, szégyenlősen bólintott a fejével.”
   (V. rész 2. fejezet)

   Remélem tudtam segíteni!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Köszi 🙂 Nagyon sokat segítettél! Nagyon hasznos volt a blogod számomra,sok mindent megértettem belőle. Csak így tovább! Gratulálok!

  Válasz
 3. Szia! Tudnál-e nekem segíteni abban hogy az esernyőnek
  -milyen a vászna
  -milyen színű minták vannak rajta?
  -milyen színű a nyele?
  -miből van a kapója?
  -Miből van a vászna?
  Válaszod előre is köszönöm, apropó nagyon hasznos az oldal sokat segített esetleg lehet valahol támogatni?

  Válasz
  • Kedves Máté!

   Az összes kérdésedre benne van a válasz az esernyő legendája című írásban, olvasd át és megtalálod, ha mégsem, akkor szólj!

   Köszönöm nagylelkű felajánlásodat, de igazából álruhás herceg vagyok, akit egy boszorkány lúddá változtatott, de a vagyonát meghagyta 🙂

   Valójában az oldal non-profit, nem kérek a használatért semmilyen támogatást, úgy tudsz segíteni, ha minél több helyen megosztod, terjeszted és reklámozod az oldalt!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. szia!
  egy kérdésem lenne:milyen babona kerül végül egy vagyonba?
  válaszod előre is köszönöm

  Válasz
  • Kedves Csuriiqueen!

   Szerintem a választ a Három üszög című fejezetben találod. A babona az, hogy Adameczné elhiszi, hogy a fiát szemmel verték és azt gyógyítja a három elszenesedett fadarab, azaz üszög. Adameczné pedig az esernyő régi fanyelét égeti el, hogy megkapja a három üszögöt. És az esernyő nyelével valószínűleg elégeti a végrendeletet is, vagyis Gyuri vagyonát is. Így került egy babona egy vagyonba. Legalábbis szerintem 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Szia! Következő kérdésekkel nem birkózom meg 🙁 1 az első regény 5 részből áll, két külön történettel indít, amelyek közelítenek egymáshoz. ..Melyik részben ? 2 es kérdés … Az I. előzmény rövid elírása…3 as kérdés II. előzmény rövid elírása….4 es kérdés az alaphelyzet rövid leírása

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  Meg szeretném kérdezni hogy az esernyő nyelvek mit és hogyan gyógyítottak.
  Holnapra kéne a sulib. Előre is köszi

  Válasz
  • Kedves Vivien!

   Amikor először kérdezted, még azt hittem, hogy elírtad, de mivel türelmetlen vagy, ezért megkérdezem: mik azok az esernyő nyelvek?

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
    • Kedves Vivien!

     Adameczné unokája, Matykó beteg lett. Adameczné szerint valaki szemmel verte (megátkozta) és a néphit szerint erre az egyetlen orvosság, hogy három üszögöt (elszenesedett fadarabot) kell a gyerek ivóvizébe tenni, és azzal itatni három napig. Adameczné így is tett, de a kúra nem használt. Éppen akkor cserélte le a falu az esernyő fa nyelét egy ezüst nyélre, ezért Adameczné fogta a régi fa nyelet és azt égette el, abból vett három üszögöt, mondván, hogy egy ilyen szent dologból vett üszög, mint az esernyő, majd biztos segít a gyereken.

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz
 7. Kedves Zsiráf, vagy bárki más, aki tudja a választ!
  Én azt nem tudom megválaszolni, hogy az egész történet alapján milyen babona kerül végül, szó szerint, egy vagyonba?
  Köszönöm a segítséget!

  Válasz
  • Kedves Terka!

   A babona az esernyő nyelével az pedig Adameczné beteg unokájával függ össze, részleteket itt találsz!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!
  Tudnál nekem a regényből fontos tárgyakat leírni és leírni (elég csak röviden :D), hogy mi a „történetük”? Olvastam a regényt, de nem bízom abban, hogy én jól csinálnám 😀
  Előre is köszönöm!
  Üdv: BenceCheese

  Válasz
  • Kedves BenceCheese!

   Mindig morcos leszek egy kicsit, amikor olyan poszthoz tesztek fel kérdést, ami éppen arról szól, mint ami a kérdés… Az esernyő történetének összefoglalását megtalálod a bejegyzésben.
   Aztán ott van még Czobor Mária rózsája, arról is van egy külön poszt.
   Fontos tárgy lehet még Veronka fülbevalója, hiszen annak elvesztése és megtalálása révén ismerkednek meg Gyurival, erről itt olvashatsz.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Szia!
  Segítségedet szeretném kérni. Szent Péter esernyőjével kapcsolatban.
  Milyen különleges képessége van Wibra Annának?
  segítségedet nagyon köszönöm
  Móni

  Válasz
  • Kedves Móni!

   „Wibra Anna nagy, tagbaszakadt fehérszemély volt, valahonnan Detváról, ahol a férfiak egy ölnél kezdődnek, akárcsak hatalmas erdők szálfái; az arca elég takaros, de azonfelül szépen szokott esténkint dalolni, mikor az edényeket elmosogatta”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Viki!

   „A falu közepén vendéglő emelkedik. »A Szent Esernyőhöz« címezve, túl rajta vadszőlővel befuttatott, oszlopos, feltűnő szép házacska áll (a Sztrelnyik Mihályék régi fundusán), fehér, mintha cukorból lenne kifaragva; hátul sorompós kert, elöl sudar fiatal topolyfák állnak kevélyen sort, mint valami gránátosok.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. szia az lenne a kérdésem a szent péter esernyőjéhez hogy kire bukkannak az erdőben egy hasadékban Glogova felé menet?
  Előre köszönöm

  Patrícia

  Válasz
 11. Szia!
  Az lenne a kérdésem hogy, melyik az rész ahol ott van az esernyő leírása?
  Vagyis mi az esernyő leírása?
  Tudnál ebben segíteni?

  Válasz
  • Kedves nem kell tudnod!

   Az esernyőről van egy külön poszt itt, mindent fontosat megtalálsz benne.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .