Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Harmadik rész – Olvasónapló

Harmadik rész: A nyomok

 1. fejezet: Az esernyő kibukkan

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Wibra Gyuri
Krikovszky Tamás, a besztercebányai polgármester
Müncz Jónás, a fehér zsidó
Sztolarik, Gyuri egykori gyámja
évekkel Gregorics halála után Besztercebánya

Évekkel később Wibra Gyuri már felnőtt, jóképű fiatalember, elvégezte iskoláit, ügyvéd lett belőle. Karrierje ígéretesen alakult, sok ügyfele van, kezd vagyonosodni. A városban lévő eladó lányok is érdeklődnek iránta, hiszen lassan ideje lenne megházasodnia. Gyuri azonban nem akar nősülni.

Wibra Gyurinak ugyanis van egy nagy problémája. Az öreg Gregorics vagyonának legendája továbbra is makacsul tartja magát. Vagyis Gyuri a hétköznapokban mindig azzal szembesül, hogy akár vagyonos ember is lehetne, ha valahogy meg tudná találni apai örökségét.

„Valóságos szerencsétlenség volt őrá nézve az eltűnt vagyon tudata. Maga is érezte ezt, és sokszor óhajtotta, hogy bárcsak sohase hallott volna felőle. Sokért nem adná, ha egy olyan részlet találna kibukkanni a homályból, mely kétségessé, sőt valószínűtlenné tenné az örökség létezését.”

Gyuri életét teljesen megmérgezi az örökség tudata. Ne feledjük, egy szakácsné törvénytelen fia, aki szorgalmával és eszével felverekedte magát az ügyvédi állásig. Amikor erre gondol Gyuri, akkor elégedettség tölti el. Ezután azonban mindig eszébe jut, hogy valójában az öreg Gregorics fia, aki valószínűleg nagy vagyont hagyott rá, de képtelen megtalálni ezt a vagyont.

Ráadásul sokasodnak a jelek is, amelyek szerint ez valóban így történt, nem csak legendáról van szó:

 • A gazdag kocsigyáros szerint, aki annak idején megvette Gregorics bécsi házát, Gregorics azt mondta neki, hogy a házért kapott összeget egy utalványra teszi. Gyuri minden lehetséges banknál érdeklődik, de nem jár sikerrel.
 • Egy este az anyja, a már idős Wibra Anna meséli el, hogy amikor az öreg haldoklott, akkor sürgönyözni akart Gyurinak, mert valamit át akart adni neki.
 • Egy nap Gyurit, ügyvéd minőségében, elhívják a haldokló besztercebányai polgármesterhez, Krikovszky Tamáshoz. Krikovszky, miközben a végrendeletét diktálja Gyurinak, mellékesen megemlíti, hogy az öreg Gregoricsnak volt egy piros esernyője, aminek a nyelében volt egy rejtett üreg.

Gyuri fejében egy pillanat alatt összeállnak a dolgok, az öreg utalványba fektette vagyonát, azt pedig az esernyő nyelébe rejtette. De hol lehet most az esernyő, évekkel Gregorics halála után?

Figyeljünk fel azonban arra is, hogy ezek csak Gyuri következtetései. Soha senki sem látta, hogy az esernyő nyelében van-e üreg egyáltalán és az utalványt sem látta senki!

Érdeklődik anyjánál, az öreg Matykónál és özvegy Bothárnénál is, aki jelen volt, amikor Gregorics holttestét mosdatták és öltöztették. Azonban mindenki csak annyit tud mondani, hogy az öreg nagyon ragaszkodott az ernyőhöz, mindig vele volt, halála után úgy kellett kifeszegetni a kezéből. Azt azonban senki sem tudja, hol lehet most az ernyő.

Gyuri elmegy a levéltárba, kikeresi az apja halála után felvett hagyatéki leltárt. Esernyőt nem talál a felsorolásban, csak egy érdekes sort:

Hasznavehetetlen tárgyak 2 forint. Megvette a fehér zsidó”

Gyuri hamar kideríti, hogy a fehér zsidót Müncz Jónásnak hívták, kis boltja volt a városban. Gyuri ezután elmegy Sztolarikhoz, egykori gyámjához, elmeséli neki, hogy mire jutott és tanácsot kér tőle.

Sztolarik elmondja, hogy emlékszik a fehér zsidóra, sőt arra is, hogy legutolsó találkozásukkor látta nála Gregorics ernyőjét, tehát biztos ő vette meg. Azonban azt is megjegyzi, hogy Müncz Jónás, a fehér zsidó évekkel később megőrült és a megáradt Garam folyóba fulladt.

Biztatja Gyurit, hogy utazzon el Bábaszékre, mert úgy tudja, hogy Münczné ott lakik. Egy próbát megér, hátha nála van az ernyő.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints  folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Harmadik rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 67 hozzászólás

  • Kedves Szabó János!

   Ha jól emlékszem, akkor a regényben nem derül ki pontosan, hogy mikor játszódik, de azért lehet következtetni, hiszen Gregorics Pál kém volt a szabadságharcban, tehát a cselekmény egy része az után történik. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a 19. században, annak is a vége felé inkább.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Az olvasó naplóban a végén lévő részeket lehagytad
  Légyszíves pótold ki
  előre is közsönöm

  Válasz
 2. Nekem nagyon jól jön ez az egész oldal! Egy nap van vissza a beadásig, és az utolsó három részt nem írtam le. Ezzel gyorsabb mert nem kell könyvet olvasgatnom. Köszönöm! Üdv:Ricsi

  Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Találtam egy hibát a harmadik fejezet 4. részében. (Első sor vége)
  „Wibra Gyuri sietve indulna Glogovára, az esernyő után, amikor Fiala János, a fali hajdúja….”
  Sztm ez a falu hajdúja lenne:)
  Üdv MyNameIs****

  Válasz
 4. Kicsit az át alakítottam a saját stílusomra így talán nem veszi észre a tanár 😉😉😉
  Hálás köszönet Zsiráf 💕

  Válasz
 5. És meg csak annyi hogy a 3.rész 4.fejezetében az van hogy :Kiderül, hogy a fiatalabbik hölgy a glogovai pap lánya Veronka
  Hogy Veronka nem a huga?

  Válasz
 6. Szia Zsiráf!

  Már nem egyszer segít az írásod, ezért nagyon hálás vagyok. És ez az új design valami fenomenális. Szuper lett!! 🙂
  És ha nem néztem el valamit akkor észrevettem egy hibát a Szent Péter esernyője, negyedik rész, negyedik fejezetében:
  „Wibra Gyuri meglepődik Veronka szépségén, valahogy nem így képzelte el a pap húgokat”
  A húgokat nem húgát akart lenni? Vagy csak én nem tudom értelmezni a mondatot 😅

  Köszi, BeBe

  Válasz
  • Kedves Bebe!

   Köszönöm a pozitív visszajelzést, jól esik! 🙂

   A húgok, a húg többesszáma, azaz Gyuri úgy általában nem úgy képzelte el a papok húgait (pap húgokat). De ha Neked úgy könnyebb, akkor értelmezheted úgy is, hogy Gyuri nem ilyennek képzelte a pap húgát! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szépen köszönöm mindenki nevében hogy ezt az oldalt megcsináltad!!!!
  Üdv:egylányakiéppenhetedikosztálybakészül

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Elmondhatatlanul köszönöm hogy megcsináltad ezt az oldalt nem is tudom mi lenne velem nélküled ! 😀

  Válasz
 9. Egyébként majdhogynem Magyarországon ez az egyetlen olvasónaplós oldal…. Szóval csak így tovább

  Válasz
  • Kedves Benjamin!

   Az egyetlen, ami folyamatosan fejlesztve van 🙂 A kettőspontok szerintem még beleférnek…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. szia nagyon kérlek szobatig letörlöd az oldalt mert ha meglátja a tanár akkor beírást kapok légyszivess!
  előre is köszönöm! <3
  üdv.Bori

  Válasz
  • Kedves György!

   Hm…szerintem érvre gondolsz, nem elvre…

   Pro primo, mert ha a kisasszony mehetne is, bűn volna az asszonyságot ilyen betegen kocsira ültetni, de nem is lehet, míg egy kicsit ki nem piheni az ijedtséget és a horzsolást. Ha a feleségem megkeni éjjelre a daganatot egy kis csodaflastrommal, reggelre valóságos menyecskének ébred fel. Pro secundo azért nem mehetnek, mert én nem engedem, hogy mozduljanak. Pro tertio, mert mindjárt beesteledik, tessék csak az ablakon kinézni, hova mennének az éjszakába?”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 11. Szia abban tudnál segíteni hogy melyik fejezettől olvashatjuk Wibra Gyuri és Veronka ismerkedésének a történetét?
  Előre is köszi

  Válasz
 12. Szia Zsiráf!

  Azt Szeretnám kérdezni, hogy amikor Wibra Gyuri találkozott Veronkával, olyankor Veronka hány éves lehetett naggyából?

  Válaszodat előre is köszi!!!

  Válasz
  • Kedves Név*!

   Ravasz kérdés, és nincs is rá egyértelmű válasz… Csak annyi derül ki, hogy a harmadik rész évekkel a második után játszódik, de hogy pontosan hány évvel később, azt nem tudjuk meg. Se Veronka életkorát, csak arra van néhány utalás, hogy nagyon fiatal, szinte még gyereklány.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Szia! Megtudnád nekem mondani hogy hol lakott az öreg zsidó özvegye Rozália a valaszt előre is nagyon szepen megköszönöm.

  Válasz
  • Kedves Roxii!

   „Igenis, az öreg Müncznét elvitték zsidónak Bábaszékre, negyven váltóforint fizetéssel, mivelhogy Bábaszéken nem volt zsidó, és okvetlenül keríteni kellett egyet.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!

  Először is azt szeretném mondani, hogy köszönöm, hogy megcsináltad ezt a fantasztikus oldalt. Másodjára pedig Besztercebánya polgármesterét nem Krilovszky-nak hívják? Mert ha igen akkor ez el van rontva az oldalon. Imádom az oldaladat és még egyszer köszönöm ! <3

  Válasz
  • Kedves anonym!

   Először is, nagyon szívesen! 🙂 Másodszor pedig, nem, nem Krilovszkynak hívják, hanem Krikovszky Tamásnak.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf, az lenne a kérdésem, hogy Veronka miért ment Bábaszékre. Van erre bárhol utalás?
  Köszönöm: Vanda

  Válasz
  • Kedves Vanda!

   Szerintem ez az idézet kell neked:
   „Veronkának el kellett mondania, hogy a madame egyenest Münchenből jő hozzá társalkodó-nőnek, s még eddig sohasem volt Magyarországon, egy francia katonatisztnek az özvegye (Mravucsánné a világért sem hagyott volna földerítlenül semmi apró körülményt), tegnapelőtt kapták a levelét Glogovára, hogy jön, s Veronka maga akart érte menni a vasúti állomáshoz.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Vágó Beni!

   Szerintem nincs igazad, minden helyesen van írva abban a fejezetben.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves quillan!

   Leginkább a vásárukra:
   „Egyszóval, vásár van Bábaszéken. És erre századok óta rátartó minden bábaszéki bennszülött, kétfelé osztván a naptári esztendőt és a világeseményeket, olyanformán, hogy az egyik részük történik a vásár előtt, ennyi és ennyi héttel vagy hónappal, a másik részük ellenben a vásár után következik be, mint ahogy például a Deák Ferenc halála éppen két napra esett a bábaszéki vásár után.”
   De pl. Rozálira, azaz Müncz Jónásnére, a zsidó boltosra is nagyin büszkék.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 16. Szia kedves Zsiráf!
  „Milyen nyomok vezették Gyurit az esernyőig?”
  előre köszönöm a választ.

  Válasz
 17. Szia lene kérdésem kedves zsiráf! EZ SÜRGÖS lene
  1. Ki az a Fiala János, és mit közölt a bábaszékiekkel?
  2. Ki találja meg a fülbevalót? Gyuri
  3. Mi történik éppen a hivatalban, mikor Gyuri odaér? Egy ügyön gondolkodnak a tanács
  4. Milyen babonában hisznek az akasztott emberrel kapcsolatban?
  5. Miért örül a polgármester Gyuri érkezésének?
  6. Milyen lány vált Veronkából, készíts róla jellemzést!
  7. Mit ajánl fel Gyuri Veronkának?
  8. Milyen okokat hoz fel a polgármester, amiért ne menjenek el a fiatalok Glogovára? / 5 dolog/
  9. Ki volt Madame Kriszbay, és mit csinált Veronkánál?
  10. Hova mennek a hivatalból Gyuriék?
  11. Milyen megrázkódtatások érik Madame Kriszbayt Bábaszéken? /4 dolog/
  -12. Rajzoljátok le a fülbevalót!
  Válszodat elöre is köszönöm üdv:Viktor7

  Válasz
 18. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szeretem az oldalad 2.os korom óta ezt hasznáálom a kötlező olvasmányokhoz.
  Üdv:EGYgg

  Válasz
 19. Kedves Zsiráf!

  A főbb szereplőknél Kirovszky Tamás van írva, míg az olvasónapló többi részébe Kirkovszky Tamás, és az lenne a kérdésem, hogy melyik a helyes?

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Dani!

   Köszi, hogy felhívtad a figyelmem hibára! A főbb szereplőknél van rosszul írva, és utána a szövegben helyesen, bár Te is eltévesztetted… 🙂 Szóval helyesen Krikovszky Tamás.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 20. Kedves Zsiráf!
  A harmadik rész második fejezeténél mi ott az időpont?
  Válaszodat köszönöm.

  Válasz
  • Kedves Furcsalány!

   Ha elolvasod a fejezetet, akkor kiderül, hogy miért nincs időpont.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .