Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Második rész – Olvasónapló

Második rész: A Gregoricsok

 1. fejezet: A tapintatlan Gregorics

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Gregorics Pál
Wibra Anna
Wibra György
Nincs pontos időpont, a fejezet néhány évvel az első rész előtt kezdődik, de időben az után ér véget Besztercebánya

A fejezet évekkel korábban (hogy pontosan mennyivel, az nem derül ki) játszódik, mint az első rész és egy Gregorics Pál nevű ember életét meséli el.

Gregorics Pált mindenki csak tapintatlan Gregoricsnak hívta, aminek több oka volt:

 • Napra pontosan kilenc hónappal az (egyébként gazdag borkereskedő) apja halálát követően született meg, ami rögtön pletykát indított el az emberek között.
 • Vörös haja és szeplős arca volt, és a néphit szerint „veres ember egy se jó”

Ennek ellenére Gregorics alapvetően jó ember volt, szeretett volna megfelelni a társadalmi elvárásoknak, de bármit is csinált, minden rosszul sült el, az emberek soha nem voltak elégedettek vele:

 • Amikor drága szivarokat szívott, akkor azt mondták róla, hogy pazarló, amikor átállt az olcsó szivarra, akkor meg azt, hogy spórolós, zsugori.
 • Amikor a tűzoltó egylet jótékonysági bálján 20 forintot fizetett a két forintos jegyért, akkor mindenki azt mondta rá, hogy pökhendi ember. Ennek oka, hogy Gregorics tudtán kívül többet adott a jegyért, mint a főispán, ezt pedig a korabeli társadalom mélyen elítélte.
 • Amikor (mivel nem volt rá szüksége) nem dolgozott, csak birtokai jövedelméből élt, akkor azt mondták róla, hogy lusta, amikor pedig dolgozni akart (mivel jogot végzett), akkor azt mondták róla, hogy más szegény ember elől veszi el a munkát.

Gregorics ezután úgy döntött, hogy megházasodik, ezt viszont a testvérei akadályozták meg folyton. Gregorics anyja ugyanis a férje második felesége volt. Gregorics apjának első feleségétől két fia és egy lánya volt, akik folyton arra vártak, hogy Gregorics mikor hal meg, hiszen ő örökölt mindent a szülők halála után. Az ő halála után pedig féltestvérei örököltek volna.

Ha viszont Gregorics megnősül és gyereke születik, testvérei elesnek az örökségtől. Ezért, ha Gregorics elkezdett egy lányos házhoz járni, akkor a testvérei ugyanott elkezdtek róla valami rosszat híresztelni, így Gregorics mindig kosarat kapott. Soha nem nősült meg.

Gregorics Pál már nagyon unta magát, amikor kirobbant az 1848-as szabadságharc.  Gregorics valami hasznosat akar csinálni, ezért jelentkezik katonának, de elutasítják, egészségi állapota és kora miatt eltanácsolják a harctól, maximum írnok lehetne. Gregorics azonban ennél büszkébb:

„- Én a legveszélyesebb foglalkozást szándékozom kikeresni magamnak. Melyiket tartja annak, őrnagy úr?

– Kétségtelenül a kémszolgálatot.

– Hát kém leszek.”

Gregorics hát kém lett. Mégpedig rendkívül sikeres kém.

„Még ma is sokan emlegetik öreg katonák a »vörös esernyős emberkét«, aki vakmerően tudott keresztülhatolni az ellenséges vonalakon, olyan bárgyú arcot vágva, mintha tízig se tudna olvasni. Keskeny madárképe, felgyűrt nadrágja, ócska, borzas, beütött cilinderje s a vörös, kampós nyelű esernyője a hóna alatt feltűnővé tették. Aki egyszer látta, nem könnyen felejtette el.”

Figyeljük meg az esernyő felbukkanását. Az olvasó nem tudja biztosan, de sejti, hogy ez ugyanaz az esernyő lesz, mint glogovai papé.

A szabadságharc után visszavonult besztercebányai házába, mogorva, emberkerülő természetű lett. Hamarosan azonban beleszeretett a szakácsnéjába, Wibra Annába. Persze rögtön híre ment a városban, de Gregorics már hozzászokott, hogy semmit nem tud csinálni, ami jó lenne.

„- Egy Gregorics és egy szolgáló! Szörnyűség! Ilyesmi tán nem is történt soha a világon!”

Gregorics nem vette feleségül Annát, de született egy gyermekük, akit a különc Gregorics nagyon szeretett. A gyerek születése után még elvonultabb lett, csak ritkán ment emberek közé, de akkor is mindig vele volt különös, kopott, piros ernyője, amit soha nem engedett ki a kezéből.

„Sokszor megtörtént, hogy figyelmeztették: »Tegye le, bácsi, az esernyőjét.«

– Nem, nem – ellenkezett ő -, megszoktam, úgy megszoktam, hogy a kezemben kell lennie; anélkül nem érzem magam jól. Becsületemre mondom.”

Az emberek azt suttogták, hogy az öreg Gregorics kém korában az esernyő üreges nyelében vitte a fontos üzeneteket, de ezt a pletykát senki sem tudta megerősíteni.

Gregorics törvénytelen fiának híre persze Gregorics testvéreihez is eljutott, aki végül kiderítették, hogy a kisfiút Wibra György néven anyakönyvezték.

Ehhez tudni kell, hogy a korban csak a házasságban született gyermek számított törvényesnek, azaz viselhette az apja nevét. Mivel Wibra Annát nem vette feleségül Gregorics, így a fiú törvénytelennek számított, tehát csak az anyja vezetéknevét viselhette.

Figyeljük meg, hogy bár a fejezet korábban kezdődik, mint az előző rész, de itt már évekkel később járunk, vagyis hamarabb kezdődik, és időben később fejeződik be, mint a glogovai pap története!

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Második rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 74 hozzászólás

  • Nekem is sokat segítettél köszönöm! Egy kérdésem lenne még, hogy az kiderült hogy Bélyi Jánossal mi lett? Vagy hogy mi köze van Jánosnak Pálhoz? Mert hogy mindkettőjüknél volt az esernyő, de hogy miért/hogy azt nem értem… bocsánat ha hülyeséget kérdezek! Szép napot neked !

   Válasz
   • Kedves Egy lány aki nincs oda a könyvekért!

    Bélyi János Glogova falu papja és Veronka bátyja. Gregorics Pál pedig Wibra Gyuri apja. Bélyi Jánosnak és Gregorics Pálnak semmi köze egymáshoz, soha nem is találkoztak, az egyetlen kapocs közöttük az esernyő. Gregorics Pál esernyője a halála után a mindennel kereskedő Müncz Jónáshoz került, ő vitte magával Glogovára, ahol egy vihar alatt a kis Veronka fölé tette az ernyőt, hogy ne ázzon meg.

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 1. Nagyon szépen köszönöm! Sokat segítettél. Az utolsó pillanatban írtam meg, de neked köszönhetően sikerült befejeznem! 🙂

  Válasz
 2. Tönemegy?* Utólsó szó hibás de nem ez a lényeg! ? Este 22:38-ra sikerült elolvasnom! Köszönöm hogy segítettél! ❤

  Válasz
  • Kedves Gróf Anna!

   Úgy látszik nem csak Te fáradtál el a végére 🙂 Hiba javítva, szívesen.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Nekem a regebbi szín (az a naracssárgás) jobban tetszett, nem volt olyan megeröltető a szemnek (legalábbis az enyémnek) . Lehet, hogy te ezt máshogy gondolod, ha Te nem szeretnéd megváltoztatni, megértem, nem panaszkodom. 🙂
  Az olvasónapló nagyon jó, minden benne van.:)
  Üdv Peter

  Válasz
  • Kedves Peti!

   Azt hiszem, hogy ez ízlés kérdése, mert arra is kaptam több visszajelzést, hogy fehér háttér jobb lenne, mert a narancssárga megerőlteti a szemet! 🙂 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Hello! Nagyon szeretem ezt az oldalt, pacsi neked! Találtam egy kis hibát. Szent Péter esernyője,A Gregoricsok, A kapzsi Gregoricsok, 8. és 9. bekezdesben fordítva van a Gáspár és a Boldizsár. Gáspár kezdi 15ezer Ft-tal, majd később jön Boldizsár 20ezer Ft-tal.

  Válasz
  • Kedves Zorka!

   Neked is jár a pacsi, hiba javítva! Arra azért kíváncsi vagyok, hogy szúrtad ki? 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf.
  A második rész első fejezetében a „Gregorics Pál mindenki csak tapintatlan Gregoricsnak hívta,aminek több oka volt:” mondatban nem úgy kéne lenni-e hogy Gregorics Pált?

  Válasz
 6. Nagyon szépen köszönöm hogy létrehoztad az oldalt így sokkal egyszerűbb és legalább nem kell a könyvért feleslegesen pénzt kidobni mert csak porosodna!😊

  Válasz
  • Kedves Dujunódövéj!

   Szívesen! A könyv és a pénzkidobás kapcsolatával természetesen nem értek egyet! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Szia Zsiráf 3. osztály óta olvasom az olvasónaplóidat 4-es és 5-ös jegyeket kaptam, nagyon sok időt megspóroltam köszönök szépen mindent!:)

  Üdvözlet:
  Egy régi olvasód☺☺

  Válasz
  • Kedves Régi Olvasóm! 🙂

   Örülök, hogy ilyen régóta tartasz velem, gratula a jó jegyekért! 🙂 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves anonymus!

   Az oldalon – és úgy általában az internetes fórumokon – elvárt formája a hozzászólásoknak a következő:

   1.Köszönsz.
   2. Még egyszer, esetleg kétszer átgondolod, hogy mit akarsz mondani, vagy kérdezni. Ha ez meg van, akkor menten rájössz, hogy az általad kritizáld mondatnak nem az az értelme, ami miatt írni akarsz, tehát felesleges is írnod.

   „A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg.” Tehát Gregorics sem Annáról, sem Gyuriról nem emlékezik meg.

   3. Elköszönsz.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!
  Nagyon sokat segítettél vele, de egy kérdésem lenne! Lehetne-e minden résznek egy picinyke összefoglaló (persze egy csak kérés ) mert csak jó lenne!
  Még egyszer köszönöm!

  Üdv: Egy titokzatos 7.-es

  Válasz
 9. Szia Zsiráf!
  Lenne egy kérdésem:
  Gregorics Pál a fiú védelmében óvintézkedéseket tett. Melyeket?
  Válaszodat előre is köszönöm!😊

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Pici hiba, remélem nem baj, ha szólok érte, de a 3. fejezet végén (2. rész) az idézetnél, a v égén a felső idézőjel helyett alsót írtál. 🙂

  Üdv:Peti

  Válasz
 11. Kedves Zsiráf!
  Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan került a tokaji bor a Gregoricsok birtokába?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Válasz
 12. 2. fejezet 3. részében Azt írtad, hogy „A testvérek elcsodálkoznak rajta, hiszen Georgics Annáról meg Gyuriról sem emlékezik sem.” Wibra Anna mikor házasodott meg Georgics Pállal?

  Válasz
  • Kedves Brekii 🙂

   Wibra Anna nem ment feleségül Gregorics Pálhoz, rosszul értelmezed a mondatot. Az Anna előtti Gregorics nem Annára vonatkozik, hanem az öreg Gregorics-ra, valahogy így: „A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics (PÁL) Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg”.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Szia!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy kinek kémkedett Gregorics?
  És melyik az a település,ami a valóságban nem létezik,csak Mikszáth találta ki?
  Köszönöm válaszod!

  Válasz
 14. Szia azt szeretném kérdezni, hogy: Hogyan állt bosszút Gregorics Pál végrendeletében
  a.) az őt kikosarazó hölgyeken
  b.) testvérein?

  Válasz
 15. Üdv, Zsiráf!
  Nagyon köszönöm a segítségedet! Ezt szerintem mindenki nevében mondhatom! Gondolok itt azokra, akik „csak” nézik az oldalt, vagy használják is, de nem köszönik meg a munkádat. Igazán remek, lényegre törő az általam olvasott naplók mindegyike!
  További jó munkát kívánok!
  Dani

  Válasz
 16. Szia, Zsiráf!
  Bár én még soha nem olvastam ezt az oldalt, és egyáltalán semelyik olvasónaplót, jó látni, hogy még vannak olyan emberek, kik próbálnak/vagy segítenek embertársaikon azért, hogy meg ne bukjanak, illetve hogy jobb jegyet kapjanak.
  Ezen dolgokért minden elismerédemmel adózom!
  Üdv, Zoli

  Válasz
 17. Szia én nem szeretek annyit olvasni de ez pont jól jött mert még dolgozat elött elolvastam és nagyon jó hogy pont a legfontosabb részeket írtad le
  Nagyon sokat segített
  Köszi ☺️

  Válasz
  • Kedves Liliom!

   Bár az oldal nem pont ezért készült, de azért örülök, hogy hasznosnak találtad! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 18. Szia!

  Nagyon tetszik az oldalod és nagyon de tényleg nagyon sokat segített! De mégis lenne egy kérdésem, hogy a kevésbé fontos Szereplők hol találhatóak (mármint azok akik egy két mondatot mondanak).

  Köszönök mindent!🙃

  Válasz
 19. kézpénzzé tenni? nem készpénz
  nem bunkóságból mondom kedves zsiráf.

  nagyon sokat segítettél!

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .