Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat

10. fejezet

Nemecsek Ernő, a Pál utcai fiúk egykori közlegénye, most kapitánya nagyon beteg.

Anyja ott virraszt az ágya mellett. Édesapja, aki szabó, éppen ekkor ér haza a műhelyből, munkát hozott haza is. Ekkor érkezik barátjához látogatóba Boka. Nemecsek megörül neki, majd kijelenti, hogy ő bizony meg fog halni.

Boka és a szülők megpróbálják csitítani, vigasztalni a kis beteget. Nemecsek azonban hajthatatlan.

Megérkezik az orvos is, megvizsgálja a kisfiút, majd félrehívja az apját, hogy a többiek ne hallják, amikor közli vele a vizsgálat eredményét:

„- Ez a kisfiú már nem éri meg a reggelt. Talán még az estét se.”

Most tehát a doktor megfellebbezhetetlenül kimondta azt, amit a szobában lévők eddig is tudtak, de nem mertek, nem akartak elhinni.

Közben bent a szobában Nemecsek arra kéri Bokát, hogy üljön le az ágyára és mesélje el, mi történt a csata után. Boka elmondja, hogy:

 • A vörösingesek gyűlést tartottak a szigeten, ahol Áts Ferit leváltották a vezérségről, mert elvesztette a csatát. Az új vezér az idősebbik Pásztor lett. Ekkor azonban megjelent a füvészkert őre és közölte a fiúkkal, hogy az igazgató nem tűri tovább a vörösingesek lármázását. A vörösingeseknek tehát el kellett hagyniuk a szigetet, a hídra pedig zárható ajtót szereltek.
 • Nemecsek nevét kijavították a gittegylet könyvében csupa nagybetűre. Nemecsek ezt nem akarja elhinni, de Boka elmondja neki, hogy hamarosan az egész gittegylet meglátogatja őt és átadnak egy díszoklevelet, amit direkt neki készítettek erre az alkalomra.

A kis szőke fiú most már nagyon beteg, lázas, félrebeszél, a grundra képzeli magát, újraéli a csatát, lassan Bokát és a szüleit sem ismeri meg.

Végre megérkezik a gittegyleti küldöttség a díszoklevéllel, amire piros tintával írták rá, hogy az egylet ünnepélyesen bocsánatot kér NEMECSEK ERNŐTŐL.

Szomorú módon azonban a küldöttség már későn érkezett, a kis szőke fiú meghalt.

Aznap este Boka elment a grundra, amely most szomorúan, kihaltan feküdt. Felmászott az egyik erődbe és újra végigélte milyen szép napokat töltöttek itt kis szőke barátjával. Már éppen indulni akarna, amikor észrevesz a kunyhó mellett egy háromlábú állványt és fehérre festett fakarókat.

Janótól megtudja, hogy másnap építkezni kezdenek a telken, vagyis beépítik a grundot. Boka teljesen kétségbeesik, mert most elveszik tőlük azt a kis területet, amiért annyit küzdöttek, amiért tulajdonképpen Nemecsek kapitány meghalt…

-Vége-
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat” bejegyzéshez 67 hozzászólás

 1. Nagyon szépen köszönöm sokat segitett de az elején van egy gyerek amit nem raktatok többesszámba és a 2. fejezetben a Még az helyett Mégbaz van irva 🙂

  Válasz
 2. Kedves Adria!

  Nem részek, hanem fejezetek és ne a rövidített változatból dolgozz, a másikban minden fejezet elején ott van, hogy kik a szereplők!

  Üdv:

  Zsiráf

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!

  Szuper az oldalad kérlek segítesz nem tudom hogy kell-e datumot írni,

  mert ha kell hogyan kéne

  Üdv:Karolina

  Válasz
  • Kedves Karolina!

   Használd a nem rövidített változatot, ott minden fejezet elején ott van a táblázat!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Nagyon ügyes vagy ZSIRÁF! Neked a második neved nem véletlenül ZSENI???? Nagyon jó lett sokat segített. Az egri csillagokhoz is a te vázlataidat fogom használni.

  Válasz
  • Kedves Viki!

   Nem tudom, milyen választ vársz… 🙂 Az oldalon lévő olvasónaplók nem azért vannak, hogy azokat szó szerint lemásold és beadd, hiszen akkor tulajdonképpen lenyúlod a munkámat, vagyis csalsz. Ha ezt elbírja a lelkiismereted, akkor én nem foglak lebeszélni róla, ezt Neked kell elrendezned magaddal.
   Az itteni anyagok célja, hogy segítsen Nektek eligazodni a kötelező olvasmányokban, mik a fontosabb részek, és mit jelentenek.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves zsiráf! A negyedik bekezdésben a ” megkérdezik az orvos” kicsit hibás! Köszönjük hogy irtál nekünk ilyen olvasónaplót,sokat használ!!!😇

  Válasz
  • Kedves Maja!

   Nem hibás, mert nem az van odaírva, hogy megkérdezik, hanem, hogy megérkezik 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Nekem nagyon tetszett mivel csak a lényeg volt benne. Nem tért el a szöveg az eredetitől. Nagyon köszönöm ZSIRÁF!!!

  Válasz
 7. Kedves Zsiráf!

  Köszönöm, de átolvasva az oldal által közölt rövidített változatot, megoldódott. Kicsit „seggeltem” rajta, és kibogoztam. Köszi, szuper ez az oldal!!!

  Virág

  Válasz
  • Kedves Virág!

   Örülök, hogy sikerült összehozni, na meg, hogy még nem kezdtem neki a válasznak 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Emi!

   Könnyen lehet, hogy akad benne hiba, és mindig szívesen veszem, ha korrektül jelzik is ezt nekem. Te viszont csak hőbörögtél egyet, ráadásul úgy, hogy ebben az egy mondatodban két helyesírási hiba is van…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!

  Az olvasónapló közepén ott van,hogy : az olvasónaplónak meg nincs vége, kattints a folytatáshoz. Kattingatog mindenhova,de nem csinál semmit. kérlek el tudod mondani,hogy mit csináljak?

  Válasz
  • Kedves Bluepie!

   Ha PC-ről, vagy laptopról vagy, akkor frissítsd az oldalt, és akkor kattinthatóak lesznek a számok. Ha túl sokan vagytok egyszerre az oldalon, akkor néha nem bírja a szerver a terhelést…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Szia. Az első fejezetben véletlenül azt írtad, hogy grundod. De nagyon köszönöm , sokat segített.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .