Petőfi Sándor – Az apostol – Olvasónapló

6. fejezet:

Másnap reggel a férfi benéz a szomszédasszonyhoz, tudakolja, hogy van a gyerek, és egyáltalán fiú-e vagy lány.

Kiderül, hogy a csecsemő fiú. Ennek megörül a férfi, így még jobban tetszik neki az előző esti terve, hogy tolvajt nevel a gyerekből.

Kiderül az is, hogy nem a kicsi lenne az első fiú, akit a férfi nevelt, volt már korábban is egy félszemű fiú, akit felnevelt és tolvajlásra tanított. És akit éppen nem sokkal korábban akasztottak fel emiatt…

Egy fontos dolog azonban még hátra van, nevet kéne találni a gyereknek. A férfi és a szomszédasszony ezt hamar megoldják: előző nap szilveszter napja volt, legyen hát a gyerek neve Szilveszter!

Meg is ejtik rögtön a keresztelőt, a férfi egy zsákot köt a nyakába, mintha papi reverenda lenne, papként megáldja a gyereket, a szomszédasszony pedig víz alá tartja a csecsemőt.

Fontos megjegyezni, hogy az egész műben Szilveszter az egyetlen, akinek van neve! Se a részeges tolvajnak, se a szomszédasszonynak, se később majd a feleségének, gyerekeinek, se semelyik másik szereplőnek nem tudjuk meg a nevét!

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .