Tamási Áron – Ábel a rengetegben – Olvasónapló – 1. fejezet

Az urak vadászni jöttek az erdőbe, mert azt hallották, hogy a környéken sok a vaddisznó. Szállást kérnek Ábeléktől éjszakára.

Természetesen kapnak is, már amennyire a szegény házikótól kitelik. Sőt, Ábel még azt is felajánlja, hogy másnap elkíséri őket vadászni, hiszen úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét.

Ez természetesen nem igaz, hiszen alig két hete van még csak itt. Leginkább azért ajánlkozott vezetőnek, nehogy a három úr vadászat közben felfedezze a lőszert és a bombákat.

Másnap Ábel apját otthagyják a házban, hogy vigyázzon a fára, a három úr pedig Ábel vezetésével elindul vadászni.

Végül kalandos módon a szeredai pap terít le egy hatalmas vaddisznót. A vadászat tehát sikeres, és Ábel 100 lejt kap az uraktól a segítségért.

Ezután viszonylag nyugodt napok következnek, Ábel végzi a mindennapi rutin munkát, eladja a fát és beszedi a pénzt.

Közben azért arra is van gondja, hogy a saját hasznával is törődjön:

„Első volt a kötelesség. Második a magam gyarapítása, amely legfőképpen abból állott, hogy szerdán és pénteken istenes vihart támasztottam egy-egy bombával. Ha olyan fát vágattam ki velük, amely kiadott egyenként négy-öt szekér fát.”

Ábel sora tehát viszonylag jól megy. Egyetlen kellemetlensége csak Dávid Pali bácsi, aki minden alkalommal, amikor jön, újabb adag könyvet és füzetet hoz, hogy fát szerezzen Ábeltől: „Már annyi könyv és füzet volt a szobámban, mintha nem pásztor lakott volna benne, hanem egy száműzött olvasó ember”

Lassan eltelik a szeptember, és beköszönt a november. Ábel halottak napján kimegy a két sírhoz, amit a lövészárkok mellett talált és gyertyát gyújt Szőcs Mária és Mosojgó Péter sírjánál.

Másnapra az idő is megváltozik, komolyan beköszönt az ősz, esővel, nyirkossággal.

„Ezzel új világ szakadt a Hargitára; s úgyszintén az én pásztorkodásomra is, melyet azonban nemcsak köddel, esővel és hideggel búsított meg, hanem felékesített kedves kalandokkal is.”

Vége az első fejezet olvasónaplójának!

A többi fejezetet itt találod!
“Tamási Áron – Ábel a rengetegben – Olvasónapló – 1. fejezet” bejegyzéshez 28 hozzászólás

 1. Szia Zsiráf!

  Az első fejezet legelső mondatában azt írtad, hogy 1920-ben.
  Nem, azért, hogy kötekedjek, csak szóltam, hogy ki tudd javítani

  Válasz
 2. Lehet csak én nem értem de rögtön az elején „Romániához került. Vegyis, bár Erdély”, nem akarok senkibe vagy semmibe belekötni de az nem „Vagyis”?

  Válasz
 3. Szia kedves Zsiráf!
  Nem akarom az oldalad bántani (eddig minden olvasónaplót innen csináltam és többé kevésbé sikerült is.) De engem nagyon idegesít hogy nem lehet átlépni pár fejezetnél, számomra a 4. fejezet 1. része a legidegesítőbb, ugyanis ott a linket is át kell írni. Amúgy jól össze van szedve csak eléggé zavaró ez a dolog. Ha kijavítod köszönöm! További jó olvasónapló írást! 🙂

  Válasz
 4. Szia Zsiráf!
  találtam egy elírást. Az 1 fejezet 2. részének utolsó előtti bekezdésének utolsó előtti sorában az utolsó előtti szó el van írva. Az van írva hogy „falpaffadt”.

  Ha kijavítod köszi!

  Válasz
 5. szia! amikor megérkeznek a hazhoz akkor az van irva hogy: nem sok választja el ASZ összedőléstől
  azt lehet orvosolni?

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf,
  Nagyon jó ez az oldal, teljesen jól összegolalja a lényeget, viszont találtam 2 db hibát az 1. fejezet 6. oldalán:
  – 4. bekezdésben: „Végül megszületik az alku”-nál a K kimaradt
  – 13. vagy 14. bekezdésben: „sokan jönnek” kimaradt a sokan után az N.

  Köszi ha kijavítod 😉

  Válasz
 7. Szia Zsiráf !
  Ez lehet hülye kérdés, de a Szakállast direkt írtad nagybetűvel, vagy arra utal hogy szakáll van az arcán? Vagy ez a vezetékneve?
  Válaszodat köszönöm.

  Válasz
  • Kedves zsigubigule!

   Gondoljuk át logikusan a problémát: a mondat úgy kezdődik, hogy a „A történetet a 15 éves Szakállas Ábel meséli el…”
   15 évesen azért még nem jellemző a szakáll egy fiúra. Ez, valamint az a tény, hogy a Szakállas nagybetűvel van írva, bizony arra enged következtetni, hogy itt bizony egy névről van szó.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia! Már írtam innen ki olvasónaplót viszont ott a főszereplők külön ki voltak írva. És érdekelne hogy itt miért nincs külön kiírva a a szereplő és a helyszín.

  Válasz
  • Kedves Petra!

   Mert felesleges… A történet kevés szereplőt mozgat és kevés helyen játszódik.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .