Török Bálint átka

azaz ki átkozta meg Török Bálintot?

Török Bálint „megátkozása” az I. rész 17. fejezetében történik.

Emlékezzünk rá, ekkor ér Gábor pap és Gergely Szigetvárra. Amikor belépnek a vár udvarára, akkor látják, hogy Török Bálint éppen lovagi tornát tart török rabjaival. Bálint úrnak ugyanis szokása, hogy megvívjon a rabokkal, aki legyőzi, annak szabadság a jutalma.

Többen is próbálkoznak, de persze sikertelenül. Már éppen Bálint úr is megunná a dolgot, amikor még egy jelentkező akad, egy Papagáj csúfnevű rab.

„- Hányadszor verekszel velem, Papagáj?
– Tizenhetedszer – felelte siralmasan a papagájorrú török rab.
Török Bálint fogta a sisakját, és eldobta.
– No – azt mondja -, ennyit a javadra az erőmből. – Lássuk!
Szembetűnő volt köztük az erőkülönbség: Bálint úr jól megtermett, javakorú ember; csupa izom és mozgékonyság. A török körülbelül ötvenéves, izomtalan, görbe hátú ember.”

Az összecsapás kimenetele nem lehet kétséges.

„Bálint úr mindjárt az első összecsapásnál úgy kivetette a nyeregből, hogy a török bukfencet vetett a levegőben, s puff le a porba!”

Papagáj könyörögni kezd a szabadságáért, mondván, felesége, gyermeke várják haza, akiket két éve nem látott. Nem meglepő módon Török Bálintot ez nem lágyítja el.

„- Miért nem maradtál otthon magad is, pogány! – felelte bosszúsan Török Bálint.”

A török még a porban is hajlandó csúszni és tovább könyörög a szabadulásért, de Bálint úr hajthatatlan. Papagáj ekkor teljesen kiborul és megátkozza Török Bálintot.

„- Hát verjen meg Allah, te rothadt szívű gyaur! Bilincsben őszülj meg! Özvegyed, árvád legyen, mielőtt meghalnál! Tanítson meg Allah háromszor úgy sírni, mint ahogy én sírok, mielőtt a pokolra löknék a lelkedet!
S hogy így átkozódott, a könny ömlött a szeméből, és vérré válva csurgott le zúzódott orcáján.
A szolgák elhurcolták a dühtől tajtékzó pogányt, és a kúthoz vitték, ahol irgalmatlanul meg¬mosták.”

Eddig az átok.

Még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Török Bálint átka” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. szia Zsiráf! Nekem le kéne írnom 2 konfliktust, de nem tudok egyet sem. Szeretném a segítségedet kérni! Előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Kiraa!

   Ha van valami, amiben bővelkedik az Egri csillagok, akkor az konfliktus 🙂

   -Jumurdzsák és Gergely konfliktusa a gyűrű miatt, erről találsz anyagot itt és itt

   -Aztán ott van Gergely és Fürjes konfliktusa: Gergely Fürjest kéri fel, hogy legyen a párbaj segédje, de közben a törökök csellel elfoglalják Budát, Fürjes pedig gyáván megfutamodik. Később Gergely megszökteti Évát, amikor az éppen Fürjeshez menne hozzá feleségül.

   – Vagy Török Bálint és a Szultán konfliktusa, amikor a Héttoronyban raboskodó Török Bálint szabad lehetne, ha a Szultán parancsár áttérne a muzulmán hitre. Természetesen erre nem hajlandó.

   -Vagy már az ostrom alatt Gergely és Hegedüs konfliktusa, erről itt olvashatsz bővebben.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .