Bornemissza Gergely jellemzése

Gergő pontos megfigyelésének, jó tájékozódó képességének köszönhetően reggelre hazaérkeznek a Cecey-udvarba. A kétségbeesett család kitörő örömmel fogadja őket.

Gergőt hősként ünnepelik, amiért visszahozta egyetlen lányukat. Mint kiderül, zsákmányként nem csak egy török lovat, hanem egy zsák aranyat is szereztek.

Ezzel még az időközben az udvarba érkezett darutollas vitéz, Dobó István elismerését is kivívja, aki fölajánlja neki, hogy magával viszi a Felföldre és vitézt nevel belőle. Gergő lelkesen fogadja az ajánlatot és örömmel tart Dobóval.

Cecey sem tartóztatja, különösen miután Gergő álma hamarosan valósággá válik: édesanyját a törökök gyilkolják meg. A fiúnak nem szólnak anyja haláláról, hogy eltereljék figyelmét, még aznap útnak indulnak Dobóval és csapatával.

Elsőként, Gergő útbaigazítása alapján a török táborba tartanak. Menet közben adja át neki Dobó azt az útravalóul szánt mondatot, amely aztán egész életében vissza-visszacseng majd: „Az a fő, hogy ne féljen a legény!”

„Gergő azt hitte, álmodik. Ahogy ott poroszkált Dobó mellett, a kis fürge, török lovon, azon tűnődött, hogy hogyan került ő bele ebbe a nagy dicsőségbe.”

Hálásan néz fel Dobóra, hamar apjaként kezdi szeretni. Dobó is fiaként tekint rá. Ezért is bízza gondviselését hamarosan Gábor papra. Gergő elszomorodik amiatt, hogy el kell válnia tőle, ő legszívesebben vele tartana a törökök elleni harcokba, de a vitéz pontosan tudja, hogy ez még veszélyes lenne a gyermek számára.

Így a pappal Török Bálint, magyar főnemes szigetvári udvarába küldi, hogy ott a Török-fiúkkal együtt kiváló vitézi nevelést kapjon.

Gergő, a szegény árva fiú innentől kezdve a nemes úr fiaival együtt vitézként nevelkedik a főúri udvarban. Török Jancsival és Ferivel együtt magas szinten megtanulja a latin és a török nyelvet, de a német nyelvvel is elboldogul. A kardforgatás elsajátításához pedig Török Bálintnál kiválóbb példaképet aligha találhatna.

Tudásvágya már ekkor hatalmas, a foglalkozásokon szorgalmasan vesz részt, gyermeki lelkesedéssel szívja magába a tudást, legyen szó elméletről vagy gyakorlatról.

A vitézi tanulóévek alatt biztos nyelvtudást, biztos kardforgatási gyakorlatot szerzett, és egyéb, a kornak megfelelő tudást is elsajátított: szintakszist (mondattant), geográfiát, históriát, botanikát, kémiát. Ezen belül is pontosan megtanulta, hogyan készül a puskapor.

Az udvari élet a tárgyi tudáson túl hozzájárult az erkölcsi fejlődéséhez is. Találkozhatott a kor legnagyobb vitézeivel, többek között Zrínyi Miklós hadvezérrel is. Tinódi Lantos Sebestyén krónikáiból pedig első kézből szerezhetett naprakész híreket az országban zajló eseményekről, így a politikában is jártasságot szerzett. Megtanulta az illemet, a tiszteletet és az alázatot. Becsületes, derék ifjú vált belőle.

A jellemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Bornemissza Gergely jellemzése” bejegyzéshez 46 hozzászólás

 1. Ez nem jellemzés hanem Gergely életútja. Az a jellemzés amikor leírod a belső és külső tulajdonságait.

  Válasz
  • Kedves Ggggg!

   Várom a szerintem megfelelő jellemzésedet: e-mail címet az oldal alján találod!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Nagyon hasznos volt, Anikó jól összeszedte a történet mentén a Gergelyre jellemző tulajdonságokat.
  Annyit tennék hozzá, hogy bár valós személy volt, az Egri Csillagokban Gergely mesebeli hősökhöz hasonló: csak jó tulajdonságok derülnek ki róla, semmi nem ejt foltot a becsületén.
  Köszi!

  Válasz
 3. Szia,esetleg meg tudod mondani,hogy mennyi Gergely vagyona és honnan lett neki ennyi?Köszönöm a választ!:)

  Válasz
 4. Nagyon jó az oldal de van egy kis bibi, ez nem Gergő jellemzése hanem az életútja. Ha a bejegyzésnek a „Bornemissza Gergely életútja” címet adnád az jobb lenne mert ez így „clickbait”.
  (Látom ám, hogy nem csak szerintem az életútja és az nem válasz, hogy „Akkor küldd el a jellemzést e-mailban” mert ez a te oldalad.

  Válasz
  • Kedves Danvoktecsoves!

   A névválasztásod eleve minősít téged, innentől nehéz tőled elfogadnom a kritikát. De egyébként jól látod, ez az én oldalam, és bizony az és úgy kerül fel, amit és ahogy én szeretnék. Elfogadom, hogy szerinted ez nem jellemzés, más látogatók szerint meg az, innentől kezdve meddő a vita, de ha te elégedett vagy magaddal, amiért jól megmondhattad a véleményedet, akkor remélem szép lesz a napod további része! 🙂
   Neked is csak azt tudom mondani, hogy írd meg a szerinted megfelelő jellemzést, és én nagyon szívesen kiteszem az oldalra.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Miklós!

   Kattints az Oldalak 1 2 3 4- nél a következő számra. Ha a szám nem kattintható, akkor frissítsd az oldalt, akkor kattintható lesz. Ha sokan vagytok az oldalon, akkor a szerver néha nem bírja a terhelést.. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf !

  Nagyon szépen köszönjük , hogy közzétetted ezt az akár ” jellemzést” akár „életutat” Gergelyről ! Két kis unokámnak nagyon sokat segített, nem kellett a könyvet újra átlapozni , remekül fel lehet használni akár jellemzésre, akár az életútjának bemutatására. Érthetően, világosan meg megtaláltunk benne mindent amire szükségünk volt. Köszönöm, hogy másokra is gondolsz!
  egy gyakorló nagymama

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Te szerintem tökéletesen összeraktad ezt a weboldalt. Én csak azt szeretném kérdezni hogy amikor lapozni szeretnék és rányomok a 2-re akkor miért kell újra frissíteni az oldalt hogy meg tudjam nyomni. De szerintem tökéletes amit összeszedtél és leírtál, nagy segítség.
  Üdvözlettel: KTamas08

  Válasz
  • Kedves KTamas08!

   Ha nagyon sokan használjátok egyszerre az oldalt, akkor néha nem bírj a szerver, ezért fordul elő néha, hogy frissíteni kell ahhoz, hogy tovább tudj lépni. Mivel egy tanévben csak pár ilyen hét van – általában március-áprilisban, amikor az Egri csillagok van soron – ezért nem látom értelmét a fejlesztésnek… 🙂 Ha mondjuk nyár közepén jársz erre, akkor nem kell frissíteni. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf
  Én nagyon köszönöm hogy ezt a honlapot használhatom és nagyon sokat segített.
  Most azért is írok, mert van egy feladatom amiben az az egyik kérdés hogy hova járt Gerő nagyapja koldulni, és azt gondoltam te biztosan tudsz nekem segíteni, és lenne még egy kérdésem az, hogy te hogyan tudtál ilyen oldalt csinálni, mert én nem az Egri csillagokból, de szeretnék én is. Minek a segítségével hoztad létre? Remélem, hogy tudsz majd nekem segíteni. Nagyon jó az oldalad.
  Üdv: Zsizsi

  Válasz
  • Kedves Zsizsi!

   „Az öreg néha átment az erdőn Pécsre, hogy kolduljon. Abból éltek télen is, amit az öreg koldult. Az uraság házából is csöppent olykor az asztalukra.”

   Az oldal alapja wordpress, de egy kicsit meg van turbózva. Elsőre, ha semmilyen tapasztalatod, vagy tudásod nincs honlapszerkesztésben, -készítésben, akkor nem ajánlom, hogy nekiugorj, ráadásul egy bizonyos szint után egy oldal fenntartása már komoly pénzbe kerül. Én a helyedben először inkább egy bloggal kezdenék valamelyik ingyenes blogszolgáltatónál, mondjuk a bloger.com-nál. Ott meg tudod tanulni az alapokat ingyen, aztán tudsz tovább fejlődni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  Nekem nagyon tetszik az oldalad, és csak annyit szeretnék kérdezni, hogy hol lehet like-olni
  az oldalt, mert nem találom.
  Köszönöm:
  Szonja

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .