Bornemissza Gergely jellemzése

Gergely, a fiatal felnőtt

Legközelebb két év múlva találkozhatunk velük, amikor Vicát feleségül akarja adni a királyné egy hadnagyhoz.

Gergely elmegy a gyalui várba, az esküvő helyszínére, hogy megakadályozza azt. Nagy örömére jól sejtette, hogy Vica még mindig őt szereti, ezt be is bizonyítja azzal, hogy elszökik az esküvőről, mielőtt összeadnák őket.

Gergely nem csak hűséges Éva iránti érzéseiben, de becsületes is, így szentesíteni akarja kapcsolatukat. Pap és templom híján a csillagos ég alatt ígérnek örök hűséget egymásnak, amelyet aztán Hunyad várában a vár plébánosa szentesít.

Konstantinápolyi útjuk során Gergelyt feleségére büszke, róla gondoskodó, őt mindig óvó, szerető férjnek ismerhetjük meg. Miközben Török Bálintot tervezik kiszabadítani török rabságából, számos veszélyes helyzetben kell helyt állnia, de közben mindig figyel felesége biztonságára, testi épségére.

Éva is helyt áll mellette, remekül kiegészítik egymást. Gergely magánélete rendeződött, nincs már egyedül a világban.

Gergely, a felnőtt vitéz

Hazatérve házasságuk gyümölcseként gyermekük születik, Jancsi, akit 6 éves korában ismerhetünk meg a regényben, amikor is Gergely a családját biztonságban szeretné tudni, így Sopronba küldi feleségét és fiát, ő pedig Eger várának védelmére utazik Dobóhoz.

Ebben a részben már a felnőtt férfivé lett Gergellyel ismerkedhetünk meg. Közel húsz év telt el azóta, hogy Dobóval találkozott, hogy ő kiemelte környezetéből, és lehetővé tette számára, hogy vitézként nevelkedhessen.

Nem sikerült meghálálnia még ezt a várkapitánynak, ezért most elérkezettnek látja az időt arra, hogy lerója tiszteletét és háláját előtte.

Csapatával heteken át menetelnek Egerbe, ahol Dobó örömmel fogadja őket. Gergely tudása már megvan ahhoz, hogy méltó tisztje lehessen kapitányának, ezt Dobó hamar föl is ismeri. Az azonban, amit a várkapitány mellett az elkövetkezendő csata ideje alatt megtanul, tovább gazdagítja jellemét.

Dobó higgadtsága, megfontoltsága, határozottsága, de ugyanakkor a sebesültekkel, a nőkkel, a gyengébbekkel való együttérzése, a következetes utasításai, a szakmai felkészültsége, a taktikai megfontoltsága, az előrelátása mind mind például szolgálnak Gergely számára.

Az egri vár védelme komoly kiképzés neki, mely során Dobó mellett felnőtt férfivé érhetett. Nem véletlen, hogy a csata után, Dobó lemondásakor ő lett a vár új kapitánya.

-Vége-
“Bornemissza Gergely jellemzése” bejegyzéshez 46 hozzászólás

 1. Ez nem jellemzés hanem Gergely életútja. Az a jellemzés amikor leírod a belső és külső tulajdonságait.

  Válasz
  • Kedves Ggggg!

   Várom a szerintem megfelelő jellemzésedet: e-mail címet az oldal alján találod!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Nagyon hasznos volt, Anikó jól összeszedte a történet mentén a Gergelyre jellemző tulajdonságokat.
  Annyit tennék hozzá, hogy bár valós személy volt, az Egri Csillagokban Gergely mesebeli hősökhöz hasonló: csak jó tulajdonságok derülnek ki róla, semmi nem ejt foltot a becsületén.
  Köszi!

  Válasz
 3. Szia,esetleg meg tudod mondani,hogy mennyi Gergely vagyona és honnan lett neki ennyi?Köszönöm a választ!:)

  Válasz
 4. Nagyon jó az oldal de van egy kis bibi, ez nem Gergő jellemzése hanem az életútja. Ha a bejegyzésnek a „Bornemissza Gergely életútja” címet adnád az jobb lenne mert ez így „clickbait”.
  (Látom ám, hogy nem csak szerintem az életútja és az nem válasz, hogy „Akkor küldd el a jellemzést e-mailban” mert ez a te oldalad.

  Válasz
  • Kedves Danvoktecsoves!

   A névválasztásod eleve minősít téged, innentől nehéz tőled elfogadnom a kritikát. De egyébként jól látod, ez az én oldalam, és bizony az és úgy kerül fel, amit és ahogy én szeretnék. Elfogadom, hogy szerinted ez nem jellemzés, más látogatók szerint meg az, innentől kezdve meddő a vita, de ha te elégedett vagy magaddal, amiért jól megmondhattad a véleményedet, akkor remélem szép lesz a napod további része! 🙂
   Neked is csak azt tudom mondani, hogy írd meg a szerinted megfelelő jellemzést, és én nagyon szívesen kiteszem az oldalra.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Miklós!

   Kattints az Oldalak 1 2 3 4- nél a következő számra. Ha a szám nem kattintható, akkor frissítsd az oldalt, akkor kattintható lesz. Ha sokan vagytok az oldalon, akkor a szerver néha nem bírja a terhelést.. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf !

  Nagyon szépen köszönjük , hogy közzétetted ezt az akár ” jellemzést” akár „életutat” Gergelyről ! Két kis unokámnak nagyon sokat segített, nem kellett a könyvet újra átlapozni , remekül fel lehet használni akár jellemzésre, akár az életútjának bemutatására. Érthetően, világosan meg megtaláltunk benne mindent amire szükségünk volt. Köszönöm, hogy másokra is gondolsz!
  egy gyakorló nagymama

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Te szerintem tökéletesen összeraktad ezt a weboldalt. Én csak azt szeretném kérdezni hogy amikor lapozni szeretnék és rányomok a 2-re akkor miért kell újra frissíteni az oldalt hogy meg tudjam nyomni. De szerintem tökéletes amit összeszedtél és leírtál, nagy segítség.
  Üdvözlettel: KTamas08

  Válasz
  • Kedves KTamas08!

   Ha nagyon sokan használjátok egyszerre az oldalt, akkor néha nem bírj a szerver, ezért fordul elő néha, hogy frissíteni kell ahhoz, hogy tovább tudj lépni. Mivel egy tanévben csak pár ilyen hét van – általában március-áprilisban, amikor az Egri csillagok van soron – ezért nem látom értelmét a fejlesztésnek… 🙂 Ha mondjuk nyár közepén jársz erre, akkor nem kell frissíteni. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf
  Én nagyon köszönöm hogy ezt a honlapot használhatom és nagyon sokat segített.
  Most azért is írok, mert van egy feladatom amiben az az egyik kérdés hogy hova járt Gerő nagyapja koldulni, és azt gondoltam te biztosan tudsz nekem segíteni, és lenne még egy kérdésem az, hogy te hogyan tudtál ilyen oldalt csinálni, mert én nem az Egri csillagokból, de szeretnék én is. Minek a segítségével hoztad létre? Remélem, hogy tudsz majd nekem segíteni. Nagyon jó az oldalad.
  Üdv: Zsizsi

  Válasz
  • Kedves Zsizsi!

   „Az öreg néha átment az erdőn Pécsre, hogy kolduljon. Abból éltek télen is, amit az öreg koldult. Az uraság házából is csöppent olykor az asztalukra.”

   Az oldal alapja wordpress, de egy kicsit meg van turbózva. Elsőre, ha semmilyen tapasztalatod, vagy tudásod nincs honlapszerkesztésben, -készítésben, akkor nem ajánlom, hogy nekiugorj, ráadásul egy bizonyos szint után egy oldal fenntartása már komoly pénzbe kerül. Én a helyedben először inkább egy bloggal kezdenék valamelyik ingyenes blogszolgáltatónál, mondjuk a bloger.com-nál. Ott meg tudod tanulni az alapokat ingyen, aztán tudsz tovább fejlődni! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  Nekem nagyon tetszik az oldalad, és csak annyit szeretnék kérdezni, hogy hol lehet like-olni
  az oldalt, mert nem találom.
  Köszönöm:
  Szonja

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .