Jókai Mór – Az arany ember – Ötödik rész – Athalie – Olvasónapló

V. rész 4. fejezet: A rém

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Krisztyán Tódor
1836 tele Balatonfüred

Tímár egyedül, elgondolkozva ül kastélybeli szobájában, amikor valaki váratlanul ráköszön: Tímár rémülten fordul hátra, az ajtóban Krisztyán Tódor áll.

Krisztyán szakadt, piszkos tenegerésztiszti ruhát visel, fején kötés, amely eltakarja a fél szemét. Gyorsan felkap egy puskát és Tímárra fogja, majd ruhát kér és elteszi Tímár pénztárcáját is, közben elmeséli, hogyan került haza Brazíliából:

Emlékezzünk rá, hogy Tímár elküldte Krisztyán Tódort Brazíliába, miután az sikertelen merényletet kísérelt meg ellene. Ott egy darabig jól viselte magát, de végül nem tudott végleg megváltozni, ellopott Tímár brazíliai ügynökétől 100 ezer forintnyi reist és nőkre, szerencsejátékra költötte.

Természetesen elfogták és 15 évnyi gályarabságra ítélték + a bal lapockájára tüzes vassal egy akasztófa képét bélyegezték.

Ezután egy gályára vitték, ahol lábánál fogva egy evezőpadhoz bilincselték. Egy férfi ült mellette, akivel hamarosan megismerik egymást: kiderült, hogy a másik férfi Krisztyán Tódor apja, akit Tódor gyermekkora óta nem látott.

Krisztyán Tódor apja persze tudni akarja, hogy került oda a fia, mire Tódor elmeséli, hogy pénzt lopott egy Tímár nevű embertől. Erre az öreg azt akarja tudni, hogyan ismerkedett meg Tímárral. Krisztyán elmondja, hogy még évekkel korábban találkozott vele, amikor Tímár még szegény hajóbiztos volt és egy Ali Csorbadzsi nevű török politikai szökevényt kísért a Dunán Magyarország felé.

Ekkor jön a következő meglepetés, ugyanis kiderül, hogy Tódor apja ismerte Ali Csorbadzsit,. ugyanis a török szultán titkosrendőrségénél szolgált és megtudta, hogy a szultán meg akarja öletni Ali Csorbadzsit, hogy vagyonára tehesse a kezét. Tódor apja ezt elmondta Ali Csorbadzsinak és felajánlotta neki, hogy vagyona negyedéért segít megszöknie.

Ali Csorbadzsi belement ebbe, Tódor apját küldte a kincstárába egy bőrzsákkal, hogy abba válogassa az öreg a legértékesebb kincseket. Majd Ali Csorbadzsi lelakatolta a bőrzsákot és elküldte Tódor apját bérkocsiért. Mikor az öreg visszatért, odaadta neki a zsákot és megbeszélik, hogy külön utakon szöknek Törökországból és később Máltán találkoznak, ahol majd osztoznak a kincseken.

Persze Tódor apja nem akarta betartani az egyezséget, neki az egész zsák kincs kellett, ezért nem Málta felé hajózott, hanem Amerikába ment, a zsákot csak akkor nyitotta ki, amikor már biztonságos távolságban volt. De kiderült, hogy Ali Csorbadzsi átverte őt, amíg Tódor apja kocsiért ment, Ali Csorbadzsi kicserélte a bőrzsák tartalmát csupa értéktelen kacatra. Vagyis a tolvajt rászedték.

Így aztán Tódor apja levonja a következtetést: ha Tímár szegény hajóbiztos volt, amikor Ali Csorbadzsit kísérte, majd a török halála után gazdag ember lett, akkor bizonyára ellopta Ali kincseit.

Ezután a gályán kitört a rabok között a sárgaláz, amit Tódor apja is megkapott és belehalt. Tódornak és két társának egy éjjel sikerült megszöknie, elfűrészelték láncaikat, megölték az őrt és egy kis csónakon menekültek. De csak Tódor jutott ki a partra, mert csónakjuk felborult, egyik társa nem tudott úszni, a másikat pedig felfalta egy cápa.

Tódor a szökés után kalandos úton jutott vissza Európába és Komáromba, ahol kérdezősködött Tímár után, de mindenki azt mondta, hogy Tímár „külföldön” van (Tímár persze ekkor a szigeten volt.) Tódor eldöntötte, hogy megvárja Tímárt, közben színházba, kávéházakba járt, ahol megismerkedett Kacsukával és társaival, majd párbajozott vele Tímár jó híréért.

Ezután Tódornak mennie kellett Komáromból, úgy döntött, hogy elmegy a Senki szigetére, hátha ott találja Tímárt, de pont elkerülték egymást, Tímár addigra már eljött a szigetről. Tódornak azonban megint nem volt szerencséje, mert Almira, a fekete újfunlandi átharapta a karját, mire Tódor lelőtte a kutyát és elmenekült a szigetről.

Ahogy Tódor meséli a történetet, sorban meg is mutatja a sebeket, amiket Tímár „miatt” szerzett: bélyegsütés a vállán, lánctörés a lábán, a Kacsukától kapott kardvágás a fején, kutyaharapás a karján.

Tímár szótlanul, iszonyodva hallgatja Tódor monológját.

„Ez az ember tudja azt jól, hogy Timár ővele csak játszott, mikor Brazíliába oly nagylelkű ajánlattal elküldé; – hogy számított az ő rossz hajlamaira, mikor pénzében sáfárrá tette; – hogy csak el akarta őt tenni lába alul. Ez az ember tudja azt, hogy Timár hogyan gazdagodott meg, s irigy rá érte. Ez az ember tudja azt, hogy Timár megcsalta Noémit, s megcsalta Timéát, elvette mind a kettőt, s ez az ember most féltékeny és dühös mind a kettő miatt. […] És most ő ennek az embernek a kezében van, kényre-kegyre.”

Tódor ezalatt felöltözik a Tímártól kapott ruhába, elteszi Tímár pénztárcáját, aranyóráját. (FIGYELEM, ennek még jelentősége lesz!), majd elmondja, hogy mit akar Tímártól.

Tímár adja neki a Senki szigetét és Noémit is! Ezt pedig úgy gondolja megvalósítani, hogy Tímár írjon egy levelet Noéminek, amiben bevallja, hogy nem veheti őt feleségül, mert neki Komáromban már van egy felesége, Timéa, de gondoskodott Noémiről, mert visszahozatta messze földről az ő gyerekkori jegyesét, Krisztyán Tódort.

Tódor azt is elmondja, hogyha Tímár erre nem hajlandó, akkor van nála négy levél, amit Tódor eljuttat Tihanyba az apátokhoz. A négy levél tartalma a következő:

 • Egy szól a török kormányhoz, hogy hol, kinél találhatóak Ali Csorbadzsi kincsei.
 • Egy szól a bécsi kormányhoz, melyben feljelentik Tímárt Ali Csorbadzsi meggyilkolása és kincseinek elrablása miatt.
 • Egy szól Timéának Komáromba, hogy Tímár az apja gyilkosa, és amikor nincs otthon, akkor a Senki szigetén van Noémivel
 • Egy pedig Noéminek szól, amiből kiderül Tímár komáromi másik élete, gazdagsága, felesége.

Tímár teljesen összetörve hallgatja Tódort, úgy tűnik, nincs menekvése. Tengernyi pénzt ajánl Tódornak, de a Senki szigetét nem akarja adni. Amikor aztán kiderül, hogy Tódor Noémit is akarja, akkor megdühödik és Tódor figyelmetlenségét kihasználva – aki azt hiszi, hogy már nyert ügye van és nem fogja Tímárra a puskát – lefogja és kidobja őt a kastélyból.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Ötödik rész – Athalie – Olvasónapló” bejegyzéshez 26 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm szépen hogy csinálod ezt az oldalt mert nagyon sokat segített a tanulásban.
  😘

  Válasz
 2. SZIA ZSIRÁF NAGYON SZUPER AZ OLDALAD ÉS NAGY SEGITSÉG.DE KÉT KÉRDÉSNÉL MEGAKADTAM REMÉLEM TUDSZ SEGITENI.1 A LÁTSZAT ÉS VALÓSÁG KÖZÖTT ÉLES SZAKADÉK HÚZODIK,REJTŐZKŐDŐ ÉLETET ÉLNEK, MINDENKI MÁS MINT AKINEK LÁTSZIK .MILYENEK ÉS MILYENEK LÁTSZANAK A KÖV SZEREPLŐK -ALI CSORBADZSI -KACSUKA-ATHALIE -TIMEA ELŐRE IS KÖSZÖNÖM HA TUDSZ SEGITENI KÖSZÖNETTEL GERGŐ

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Ali Csorbadzsi életéről tök jó leírást találsz ebben a fejezetben.

   Kacsukáról már a regény elején megtudjuk, hogy bár régóta jegyben jár Athleie-vel, de már inkább menekülne a kapcsolatban, nem szerelmes a lányba, csak a lehetőséget és az ürügyet keresi, hogy felbonthassa az eljegyzést. Kacsuka részéről a kapcsolat már azelőtt kihűlt, hogy megjelenne Tíméa, de ráadásul még a bele is szeret török lányba. Kapóra jön neki, hogy Brazovics tönkre megy és nem tudja kifizetni a hozományként ígért 100 ezer forintot, ezért Kacsuka lemondja az esküvőt.
   Tíméa azonban Tímárhoz megy feleségül, nem szerelemből, hanem mert a férfi többször kiállt mellette, akkor is, amikor mások nem – Kacsuka sem!
   Tímár „halála” után elméletben semmi sem akadályozná meg azt, hogy Kacsuka megkérje Tíméa kezét, azonban akkor meg az a baj, hogy Tíméa gazdag özvegy, Kacsuka pedig hozzá képet szegény katonatiszt.

   Athelie az elkényeztetett úrilány, aki úgy nőtt fel, hogy neki mindent szabad és mindent megkaphat. Szenvedélyesen szereti Kacsukát, csak éppen nem tudja kimutatni. Miután Kacsuka elhagyja őt, Tíméa mellett marad, és mivel a török lány kegyétől és jóságától függ, ezért őt nem meri bántani, de minden dühét az anyján, Zófi mamán vezeti le. Probléma akkor lesz, amikor kiderül, hogy Kacsuka mégis feleségül veszi Tíméát. Athelie ezt már nem tudja feldolgozni: a vőlegénye azt a nőt veszi feleségül, aki nem is olyan régen még egy cseléd szintjén volt az ő házában. Ezért próbálja meg megölni Tíméát.

   Tíméa pedig a körülmények áldozta, nem sok mindenről tehet, csak sodródik az eseményekkel. Gyakorlatilag még gyerek fejjel kerül a Brazovics házba, ahol megalázzák, és elhitetik vele, hogy feleségül mehet Kacsukához. Végül Tímár kéri meg a kezét, és Tíméa igent mond neki, de nem szerelemből. Végig hűséges a férjéhez, csak éppen nem szereti, ezt Tímár is tudja, és majdnem beleőrül. Tíméa végig Kacsukába szerelmes, de soha nem csalja meg Tímárt, már csak azután megy férjhez Kacsukához, hogy kiderül Tímár halála.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia Nagyon szépen köszönöm a gyors és precíz válaszod.Nagyon hálás vagyok érte.Lehetne még egy kérdésem,nem találom a választ,peddig lehet hogy nagyon egyszerü .Mikor és hogyan okozott egymásnak fájdalmat vagy örömöt Timea és Noémi,mit tudnak egymásról Elöre is köszönöm Gergő

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Hm…fura kérdés…Kifejezetten fájdalmat, vagy örömet ugyanis nem okoz egymásnak a két lány. Az első részben találkoznak először, amikor a Szent Borbála kiköt a Senki szigetén. Ekkor még mindketten gyerekek, kamasz lányok. Nem is beszélik egymás nyelvét. Tíméa akkor egy arany karperecet ajándékoz Noéminak (amit aztán majd Krisztyán Tódor visz magával) és kisebb összezörrenés lesz közöttük a fehér cica, Narcissza miatt, de semmi komoly.
   Később aztán ugye Tímáa Tímár felesége lesz, Noémi pedig a férfi titkos/titkolt szerelme, akik között megosztja az idejét. Fél évet, a telet Tímár mindig a Senki szigetén tölti Noémival, az év másik felében pedig a komáromi üzleteit intézi, és Tíméával él.
   De a két nő nem tud egymásról, nem tudják, hogy a másik milyen szerepet tölt be Tímár életében, tehát nem is okozhatnak egymásnak fájdalmat, vagy örömet, soha többet nem is találkoznak.
   Noémi akkor jut szerephez még egyszer Tíméa életében, amikor Tímár végül úgy dönt, hogy Noémit, Dódit és a Senki szigetét választja, és részletesen elmeséli Noéminek kettős életét, és hogy neki van felesége, Tíméa. Beszél a Tíméa szobájába nyíló titkos folyosóról is, amit csak Tímár és Athelie ismer.
   Ekkor mondja Noémi, hogy erről az rejtek ajtóról értesíteni kell Tíméát, mert Athelie veszélyt jelenthet rá. Így is lesz, de a figyelmeztétés (Dódi levele) ahhoz későn érkezik, hogy Athelie merényletét Tíméa ellen megakadályozza, de arra jó, hogy bizonyítsa, Athelie követte el a merényletet. Atheliet tehát elítélik emberölési kísérletért és ezt Dódi levelének „köszönheti”, ami pedig Noémi ötlete volt.
   A két nő tehát összesen egyszer találkozik személyesen, még gyerekként és Tímár teljes életével csak Noémi lesz tisztában, Tíméa soha nem tudja meg a teljes igazságot, ő úgy tudja, és azt hiszi, hogy Tímár a téli Balatonban fulladt.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia Zsiráf köszi,hogy segítesz!
  Az ötödik rész 9.fejezeteben amikor beszél Tímár és Noémi akkor úgy írtad hogy tartozik eggyel. Köszi mégegyszer.😉

  Válasz
  • Kedves Basz 1029!

   Szívesen! 🙂 Az pedig nem hiba, mert egy idézet a műből, tehát Jókai írta így! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Köszi Zsiráf!

  Nagyon sokat segítettél ezzel az olvasónaplóval és a vége is nagyon tetszett ahol összejött a család és bemutatták a család életét.

  Válasz
 6. Szia Zsiráf!

  Először is köszi az oldalt, ennek hála nem kell jegyzeteljek, és nyugodtan olvashatom a könyvet 🙂 .
  De észrevettem egy hibát. Az V. rész 12. fejezetében azt írod, hogy Kacsuka keresztneve most tűnik fel először a regényben, pedig a II. rész 2. fejezetében már jelen van: Timár mondja Kacsukának: „-Oh, Imre – szólt kezét hajdani iskolatársa kezére téve – Hol tanultad te ezt a tudományt?”

  Válasz
  • Kedves Hanna!

   Mindenképpen piros pontot érdemelsz! 🙂 Az olvasónapló már több éves, és ezt még soha senki sem vette észre (én sem) 🙂

   Gratula, holnap kijavítom! 🙂

   Nincs kedved írni az oldalra? 😀

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  az ötödik rész 11. fejezetében a táblázatban Tíméá helyett véletlenül Noémit írtál.
  gondoltam szólok, ha nem baj
  üdv: Anna

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  először is szívesen
  másodszor pedig nagyon jó hogy csinálod ezt az oldalt
  jó a fogalmazása és igazán nagy segítség
  üdv: Anna

  Válasz
 9. Kedves Zsiráf!

  A segítségedet szeretném kérni 4 kérdés megválaszolásában.
  1. Milyen „férfias” tréfát űz Tímár?
  2. Milyen bosszút forral Athalie? Kit vesz feleségül Tímár?
  3. Mit jelent Krisztyán Tódor újbóli felbukkanása?
  4. Mi volt Athalie utolsó tőrdöfése?
  Előre is köszönöm a segítségedet!

  Szép estét!

  Válasz
 10. Kedves Zsiráf!

  Nagyon hálás vagyok, hogy elkészítetted az olvasónaplót!
  Egy észrevételem lenne: az 5. rész 12. fejezetében fentről a 6. bekezdésben az utolsó előtti sorban a Kacsuka Imrénében van egy plusz „l” betű. (Kacsuka ImrénéL)
  Lehet, hogy csak én értetettem félre de gondoltam szólok.

  Dóri

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .