Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló

II. rész 8. fejezet: Timéa

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Athelie
Kacsuka
Timéa
Zófia asszony
1829 Komárom

Bekövetkezett hát a katasztrófa. Egyrészt mivel Brazovics úr az esküvő napján nem adta oda Kacsukának az ígért 100 ezret, ezért Kacsuka visszaküldte a jegygyűrűjét, felbontva a jegyességét, még a Brazovics temetésén sem vett részt.

Másrészt Athanáz halála után a hitelezők is megjelennek és követelik a pénzüket. Kiderül, hogy Brazovics anyagi helyzete valóban annyira átláthatatlan és bizonytalan volt, hogy valójában ő sem tudta, hogy mennyi pénze van. Most azonban világossá válik, hogy a Brazovics család teljesen tönkrement, több az adósságuk, mint amennyit a vagyon fedez, még a nagy, emeletes komáromi házat is el fogják árverezni.

Athelie ekkor kétségbeesett lépésre szánja el magát. Éjszaka megjelenik Kacsuka szállásán és önmagát megalázva könyörög neki, hogy ne hagyja el. Elmondja, hogy van egy gazdag nagybátyja Belgrádban, akitől majd örökölni fog, addig tartson ki mellette Kacsuka, utána a lány újra gazdag lesz.

Kacsuka válaszából azonban kiderül, hogy Kacsukának nem a pénz számít, hanem egész egyszerűen mást szeret. Mégpedig Timéát. Athelie-nek kár volt olyan gyakran biztatni egykori vőlegényét, hogy udvaroljon Timéának, mert a kapitány beleszeretett a török lányba.

Eljön a komáromi ház árverésének napja, nagy tömeg gyűlik össze, hogy licitáljon a bútorokra és a házra. Timéa, Athelie és Zófia asszony a ház konyhájában várják, hogy elvigyék a fejük felől a fedelet. Váratlanul azonban Tímár nyitja rájuk a konyha ajtót.

Tímár nagy pillanata ez, végre elégtételt nyer. Kijelenti a hölgyek előtt, hogy az egész Brazovics házat minden ingóságával együtt megvette és Timéa nevére íratta, a hitelezők is ki vannak elégítve.

„S ha volna e házban egy kicsiny kis hely, amelyben egy olyan csendes ember, mint én, elfér, ki önnek csak bámulatával, csak tiszteletével alkal¬matlankodik, s azt a helyet ön nekem engedné; s ha volna az ön szívében számomra egy kis menedék, s ha kezemet ön meg nem vetné, úgy én végtelenül boldog lennék, s fogadom, hogy egész életemnek nem volna más célja, mint hogy önt oly boldoggá tegyem, mint ön engem.”

Tímár tehát szerelmet vall Timéának, vagyont és rangot ígér neki. Timéáa pedig emlékszik rá, hogy Tímár háromszor is megmentette az életét.

„- Én nőül megyek önhöz, és leszek önnek hűséges, engedelmes felesége.”

Timéa igent mond, de figyeljük meg, hogy csak annyit ígér, hogy hűséges és engedelmes feleség lesz, azt nem mondja, hogy szerelmes is Tímárba. Nem is mondhatja, hiszen az olvasó tudja, hogy Kacsukába szerelmes.

Timéa egy valamit kér csak Tímártól, hogy Zófia asszonyt és Athelie-t ne üldözze el a házból, hanem hadd maradjanak korábbi otthonukban.

Tímár érzi, hogy ennek nem lesz, nem lehet jó vége, ezért felajánlja, hogy leteszi Kacsuka számára a 100 ezres biztosítékot és akkor feleségül veheti Athelie-t. Tímárnak ez a lépése számító, hiszen mindenáron el akarja távolítani a kisasszonyt Timéa közeléből. Athelie válasza azonban gőgös és elutasító:

„- Köszönöm, uram. De énnekem Kacsuka úr sem ez életben, sem a másvilágon nem kell többé! Én hozzá nőül nem megyek; hanem itt maradok Timéánál – cselédnek.”

Vége a második rész olvasónaplójának –
“Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló” bejegyzéshez 32 hozzászólás

  • Kedves dávid!

   Ez is egy meglátás. Az oldal látogatása és a kommentelés sem kötelező. Ha esetleg igényesen és helyesírásilag is helyesen meg tudod fogalmazni a gagyi mamiság lényegét, akkor szívesen veszem a kritikádat.

   Egyébként eddig csak annyi derült ki, hogy egy kis pöcs vagy.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves zsiráf nagyon jó az oldal!

    De azt szeretném kérdezni te fiú vagy vagy lány?

    Csak amiatt mert az eggyik gyereknek úgy szóltál be, hogy te kis pöcs és ez elég fiús volt.

    Válasz
  • Kedves Kiaru!

   Javaslom az olvasónaplók menüpontot… Nekem ott van a harmadik rész.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Szia, nagyon jó ez az oldal, mivel nyáron, sokat segítek a szüleimnek, nyaralok, táborok, edzések stb., ezért nem jut idő az olvasásra, és ez az oldal eléggé sokat segít, már leírtam a Kőszívű Ember Fiai-t is, és remélem, hogy jó fog lenni, nem zavar, ha azt mondja a tanár, hogy netről írtam, mert kihúzom magam a „kínos” helyzetből simán, szóval igen, köszi! 🙂

  Válasz
 2. Zsiráf te szó szerint egy igazi állat vagy! 😀
  Nagyon-nagyon szépen köszönök mindent! Rengeteget segitettél. Tényleg köszi!

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segített az oldal, az ötkérdésest és a TZ-t is megírtam 5-ösre úgy hogy csak ezt az oldalt olvastam! Köszi a segítséget, király az oldal!

  Válasz
 4. KEDVES ZSIRÁF
  MEGLEHETNE E OLDANI VALAHOGY TŐMŐRÍTENI A RÉSZEKET CSAK EGY PICIT
  VÁLASZOD KÖSZÖNÖM

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon örülök, és gratulálok ennek a jó és minőségi munkának. Sok időt megspórolok evvel. Ez idáig a legrövidebb és mégis a legg részletesebb olvasónapló.

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Annyi irodalmár, irodalomtanár után végre egy adekvát olvasat: Tímár nem az ázott búzát megőrölve süttette a cipót a katonáknak – a kincs birtokában ugyan miféle pitiáner dolog lett volna ez tőle!
  Gratulálok!

  Válasz
  • Kedves Szolnoki Tibor!

   Köszönöm, de az érdem nem az enyém, hanem Jókaié! 🙂 A többiek biztos csak nem figyeltek. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf! Az elmúlt években sokat segítettek az írásaid, és ezt szeretném most meg köszönni. Ez a fejezet is épp kapóra jön, hisz hétfőn dolgozat és a hétvégém tele van mindennel, ami nem tanulás. Sok egészséget és kellemes őszt!

  Válasz
 8. Maga az olvasónapló jól átgondolt szépen megszerkesztett.
  Ám egy lektorálás nem ártana, mivel számos elgépelés található benne.
  Mindenesetre köszönöm a munkádat!

  Válasz
  • Kedves Csak egy bunkó!

   Köszönöm a kritikát, mihelyt eljutok odáig, átolvasom újra.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Kedves Zsiráf!
  A második rész utolsó részében kimaradt a szereplők közöl Zsófi mama.Elnézésedet kérem de kiszúrta a szemem.

  Üdv:Izabella

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Csak egy hibát vettem észre a szövegbe ne haragudj ha szólok.A második rész utolsó fejezetében Zófi asszonyt írtál.

  Üdv:Izabella

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .