Shakespeare – Hamlet – Elemzés

A tragédia nagy kérdése

Miért halogatja a főhős négy felvonáson át a bosszút?

Claudius gyakorlatilag mindent elvett tőle: apját megölte, anyját feleségül vette, trónját elbitorolta, és el akarja venni az életét is, ő mégis képtelen a cselekvésre.

Miért?

Erre a kérdésre sokféle válasz született, attól függően, hogy ki értelmezte a művet. Nézzünk meg néhányat Hamlet viselkedésének lehetséges magyarázataiból!

1. A gyenge Hamlet

Goethe úgy gondolta, Shakespeare egy gyenge lelket akart bemutatni Hamlet személyében, aki tudja, hogy végre kéne hajtania egy nagy tettet, de képtelen rá.

Szerinte a szellem lehetetlent követel Hamlettől: nem olyasmit, ami általában véve lehetetlen, hanem ami Hamlet számára lehetetlen.

2. Az érzékeny Hamlet

Egy másik értelmezés szerint a művelt, humanista szellemű, érzékeny lelkivilágú Hamlet egyszerűen visszariad a gyilkosság gondolatától.

Mivel nem egy vérszomjas alkat, a bosszú ellenkezik önnön hajlamaival.

Ennek az értelmezésnek azonban ellentmond az a tény, hogy a főhős mégiscsak megölte Poloniust, és nem riadt vissza attól sem, hogy a halálba küldje két kísérőjét, Rosencrantzot és Guildensternt.

3. A bizonyítékok hiánya

Van olyan értelmezés is, amely szerint Hamlet dolgát az nehezítette meg, hogy a szellemet csak ő látja és hallja, így rajta kívül senki más nem tudja, Claudius mit tett, kézzelfogható bizonyíték pedig nincsen.

Ha visszaemlékszünk Antigoné történetére, ő olyan törvények védelmében szállt szembe Kreónnal, amelyeknek az érvényességét senki nem vonta kétségbe.

Hamlet helyzete más: ő olyan erkölcsért küzd, ami csak az ő számára létezik, hiszen anyja házasságát Claudiusszal a királyi tanács is javasolta és Hamleten kívül mindenki helyesli, törvényesnek tartja, a gyilkosságról pedig senki nem tud.

Bár lelkiismerete szerint jogos a bosszú, ha bizonyíték nélkül áll bosszút a nagybátyján, akkor a király megölése a közvélemény szemében önkényeskedésnek látszana.

Az elemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Shakespeare – Hamlet – Elemzés” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szerintem amikor Hamlet felteszi a kérdést Opheliának, hogy „Hol az apád?”, akkor igenis őt is vizsgáztatja. Hamlet ekkor már tudja, hogy kihallgatják őket, és a hallgatózó nem lehet más, mint Polonius, megspékelve Claudiussal (és tényleg így van, a néző tudja). Opheliának ekkor lenne rá lehetősége, hogy Hamlet pártjára álljon, de ő azt válaszolja, hogy „Otthon, uram” tehát falaz az apjának – és ezzel valóban elárulja Hamletet.

  Válasz
  • Kedves Kocsis Katalin!

   Igazad lehet…! 🙂 Illetve Neked is igazad lehet! 🙂 Ettől igazán szép Shakespeare, van egy csomó értelmezési lehetőség. Meg azért ez egy elég gyilkos választási helyzet, hiszen Ophelia akármit is válaszol, valakit elárul…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .