Szophoklész – Oidipusz király – Olvasónapló

Az Oidipusz király olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzés:

Álljunk meg egy pillanatra összegezni, mielőtt elveszünk a történetben, a jóslatok és szülők között.

Tehát van egy jóslat, amit Oidipusz kapott Delphoiban. Eszerint meg fogja ölni a saját apját és a saját anyját veszi feleségül.

Mivel akkor, amikor Oidipusz ezt a jóslatot kapta, még úgy tudta, hogy az ő szülei a korinthoszi királyi pár, Polübosz és Meropé, ezért elmenekült Kortinhoszból, nehogy a jóslat beteljesülhessen.

Menekülés közben került egy hármas keresztúthoz, ahol megölt egy ősz hajú férfit a szolgáival együtt.

Nem sokkal ezután ért Thébába, amit éppen a szfinx pusztított. Oidipusz kiállt a szfinx ellen, megválaszolta a találós kérdését, mire a szfinx öngyilkos lett, Théba népe pedig megválasztotta Oidipuszt királlyá.

Oidipusz azért (is) lehetett Théba királya, mert a korábbi királyt, Laioszt nem sokkal korábban megölték egy hármas keresztútnál.

Van egy második jóslat, ami látszólag független az elsőtől, ezt pedig Laiosz és Iokaszté, a thébai királyi pár kapja és úgy szól, hogy ha fiuk születik, akkor az meg fogja ölni az apját.

Van aztán egy harmadik jóslat, amit Kreón hozott Delphoiból, és ami szerint Thébát addig fogja dögész pusztítani, amíg meg nem találják Laiosz király gyilkosát.

Oidipusz számára az előkerült bizonyítékok alapján már eddig is gyanús volt, hogy ő követte el a gyilkosságot, vagyis akit a hármas keresztútnál megölt, az bizony Laiosz király volt.

De eddig még tudott abba kapaszkodni, hogy még ha ő is ölte meg Laioszt, az akkor is csak az egyik jóslatra vonatkozik. A másik, személyesen őt érintő jóslat nem teljesült be, hiszen Laiosz nem volt az apja.

Erre most a hírnök közli, hogy Polübosz király, akit eddig az apjának hitt, nem a vér szerint apja.

Egyetlen dolog kell még csak, hogy biztosat lehessen tudni. Elő kéne keríteni azt a pásztort, akitől a hírnök sok évvel korábban Oidipuszt kapta.

A kartól hamar megtudják, hogy az a pásztor éppen az a pásztor, aki Laiosz király emberei közül egyedül maradt életben, és akiért Iokaszté már elküldött.

Itt az olvasó már tudja, hogy Oidipusz nem menekülhet, bizony ő az, aki megölte Laioszt a keresztútnál. És ha Oidipuszt csecsemő korában Laiosz egyik pásztora adta oda a hírnöknek, akkor valószínűleg Oidipusz Laiosz fia.

Tehát a jóslat beteljesült, Oidipusz megölte Laioszt a keresztútnál, vagyis megölte az apját. Ami ennél is szörnyűbb, hogy Iokaszté, aki korábban Laiosz felesége volt, most Oidipusz felesége.

De ha Laiosz felesége volt, és Laiosz Oidipusz apja, akkor Iokaszténak kell lennie az anyjának, tehát a jóslat második része is beteljesült, Oidipusz feleségül vette a saját anyját, sőt gyermekeik is születtek. (Iszméné, Antigoné, Eteoklész és Polüneikész).

Oidipusz még nem gondolja végig a dolgot, de Iokaszté nagyon is végiggondolja, ő már tudja az igazságot. Tudja, hogy az a pásztor, akinek a csecsemő Oidipuszt odaadta, hogy az tegye ki a hegyekben, ugyanaz a pásztor, aki Laiosz halálhírét hozta.

Iokaszté próbálja rávenni Oidipuszt, hogy ne bolygassa tovább ezt a dolgot, elégedjen meg annyival, hogy amennyit eddig megtudott.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szophoklész – Oidipusz király – Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .