Tamási Áron – Ábel a rengetegben – Olvasónapló – 4. fejezet

Persze alighogy elmegy az igazgató a három csendőrrel, megjelenik Fuszulán és Surgyelán. Kiderül, hogy az egész csendőri razziát az egyik közeli fa mögül nézték végig.

Ábel most sem tehet mást, ismét megeteti a románokat, aztán meg előveszi a pálinkát és a bort, amit Szeredán vettek.

Most azonban Ábel sem kíméli magát, aminek az lesz az eredménye, hogy mind a négyen kiütik magukat – Ábel ennyire életében először – és egymás hegyén hátán, a földön alszanak el.

Másnap délben aztán Surgyelán és Fuszulán megint elmennek, de várható, hogy újra megjelennek majd, ha ismét éhesek lesznek.

Ezután azonban unalmas napok következnek, a románok nem jönnek, a bank emberei is békén hagyják őket, és fát sem akar senki venni. Unalmukban, meg hogy egy kis pénzt keressenek, nekiállnak nyírfaseprűket és fuszulyka (bab) karókat csinálni.

Ezzel eltelik a január, sőt, már február végén járnak, amikor Ábel végül elunja a bezártságot. Eszébe jut, hogy legutóbb, amikor a gvárgyián nála járt, akkor meghívta őt, hogy látogassa meg a kolostorban. Ábel úgy dönt, hogy itt az ideje a látogatásnak.

Apját a házban hagyja, ő pedig elgyalogol a barátokhoz. Nem sokkal ebéd után ér oda, a gvárgyián örömmel fogadja, sőt a maradékokból még jól is lakatják.

Kellemesen elbeszélgetnek, de hamarosan komorra fordul a hangulat, amikor Ábel rákérdez, hogy mi van Márkussal.

Kiderül, hogy a fiatal szerzetes beteg, fekszik, a tüdejével van baj, a gvrágyián szerint hegyi levegő kéne neki. Erre Ábel felvidul, hogyha hegyi levegő kell, az van neki a Hargitán bőven, vitessék ki hozzá Márkust, majd ott meggyógyul.

Az ötlet tetszik a gvárgyiánnak, közben felkeresik a betegszobában Márkust is, aki szintén örül mind Ábelnek, mind az ötletnek.

Másnap a gvárgyián nagy láda élelmet készíttet Ábeléknek, majd a szerzetesek szánjára felültetik Márkust is kiviszik a Hargitára.

Gergely és Márkus hamar összebarátkoznak, Márkus megkapja a tábori ágyat és vidámabb napok következnek.

Közben eltelik a február is, már március hetedikét írnak, amikor Ábel apja bejelenti, hogy most már haza kell mennie a faluba, mert kezdődnek a tavaszi munkák. Gergely tehát elmegy, ami egy elszomorítja Ábelt, de abba kapaszkodik, hogy Márkus tüdőbetegsége viszont javulást mutat, a fiú egyre jobban van.

Hamarosan eljön az a nap, amikor már egész napra kikel az ágyból. Ezt a napot csak az rontja el egy kicsit, hogy újra megjelenik Fuszulán és Surgyelán, most már egész otthonosan lépnek be a házba.

Még jobban le vannak rongyolódva, mint legutóbb, és még nagyobb a szakálluk.

Ábel nem tehet mást, jó képet vág a dologhoz, de esze ágába sincs a bankba rohanni, hiszen legutóbbis mekkorát csalódott a nagyurakban.

Ehelyett előveszi az ételt, megvendégeli a románokat, majd ismét nekilátnak mind a négyen az ivásnak.

Figyeljük meg, hogy egy csomó minden nem derül ki a két román haramiáról:

 • Fuszulán úgy kerül a Hargitára, hogy a katonaságnak akar fát venni. Ez biztos igaz, de azt nem tudjuk meg, hogy ő maga katona-e?
 • Ismerte-e egymást már korábban, még a bizonylattal való csalás előtt Fuszulán és Surgyelán?
 • Surgyelán román csendőr, tehát biztos állása van, mégis elmegy Fuszulánnal, amikor az megjelenik a háznál. Miért? Hova?
 • Hol vannak és mit csinálnak a legnagyobb télben, amikor nem Ábelnél vannak?
 • Miért térnek vissza mindig a fiúhoz?
 • Ezekre a kérdésekre nem kapunk választ…

A negyedik fejezet olvasónaplójának még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Tamási Áron – Ábel a rengetegben – Olvasónapló – 4. fejezet” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Szia zsiràf lenne egy kérdésem az olvasónaplómhoz amire nem tudom a vàlaszt segítenél kérlek?

  A kérdés ez:
  A kalyibàban rablókat vàrnak,de nem jönnek. A csendörör tàvozàsa utàn azonban megérkeznek.A nagy keresztelő. Mit ért ezalatt Àbel?

  Válasz
  • Kedves Vivi!

   “Elévettem hát a két pufók zsákot, s gazdag asztalt terítettem nekik. Mi apámmal csak az előbb ettünk volt, de Fuszulánék a négy ember helyett is hozzáláttak az étkezéshez. Amiket azonban ivásra került végre a dolog, akkor már egészen négyen voltunk ismét. De annyit mondhatok is, hogy rég nem látott a fehér hasú Hargita olyan jókedvű embereket, mint amilyenek mi lettünk hamarosan. Az ital világosságában már mindegyik jól értette és kedvelte is a másikat, de azért a figyelem központjában én állottam. De ez nem is csoda, mert a második keresztségen most estem által, vagyis már nemcsak a bőrömön kívül és vízzel, hanem belül és borral is megkeresztelődtem.”

   Vagyis berúgtak 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves zsiráf!

  Lenne egy kérdésem.
  Ábel elmondja miért jutnak a szekények a menyországba. Mit mind?

  Előre is köszönöm a segítséget

  Válasz
  • Kedves Valakinek segítségre van szüksége!

   ” A szegényeknek lesz jobb, s a gazdagoknak a leg¬rosszabb.
   Láttam, hogy ezt nem érti apám, s azért megmagya¬ráztam neki:
   Hát hallgasson ide! Mivel a szegény embereknek úgyis örökké korán kell felkelni, azt fogják gondolni róluk, hogy azok mind feltámadók, s bé fogják küldeni a mennyországba. Ellenben, akik délig alusznak, azok mind künnrekednek, mivel pedig délig csak a gazdagok szoktak aludni, a künnrekedők mind gazdagok lesznek.”

   Üdv:

   Zsiráf

   ui.: Azt hogy csinálod, hogy egy két soros kommentben két helyesírási hiba is van?

   Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Az lenne a kérdésem, hogy Surgyélán-e az az ember, akit Ábel mellé a pénztáros küldött, hogy megvédje, vagy az egy másik ember volt-e? (az aki a pénzelszámolásnál jött a pénztárossal, akinek a kecskeszart adta) És ha igen, akkor Surgyélánt, hogyn adhattk ki egy magyar ember mellé, hiszen Szurgyélán nem magyar.

  Válasz
  • Kedves István!

   Igen, Surgyelánt rendeli ki a hatalom, hogy elkapja Fuszulánt. A második kérdésedre a válasz pedig az, hogy Erdély ekkor (már) Romániához tartozott, tehát a központi hatalom román volt, természetes hát, hogy egy román csendőrt küldtek ki!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Ágnes!

   “Erre leugrottam a karosszékből, és odaállottam szo¬rosan apám mellé: s hát éppen olyan magos vagyok, mint ő!
   -Még egy suppantás különbség sincs! – szóltam örömmel.
   -Nincs, ha ágaskodol – mondta apám.
   Ez furcsán hangzott, mert én legalább tudtommal, valóban nem ágaskodtam. De azért, bizony-ság okából, mégis odanéztem az alsó végemre, hogy nem a lábam csal-e esetleg. Ennek a pillantásomnak váratlan ered¬ménye lett, mert nem az én lábamat, hanem apámat csíptem csaláson.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..