A trójai faló története

A trójai faló története

Ha megkérdezünk 10 „utca emberét”, hogy mit tud az Iliászról, akkor heten a görögök falovas cselét fogják kiemelni. A maradék háromból ketten közlik, hogy Brad Pitt, a harmadik meg bután fog nézni és max. kér egy cigit, de ebbe most ne menjünk bele…

Ez azért érdekes, mert a trójai falóról mindenki hallott már, és annak ellenére kapcsolják az Iliászhoz, hogy abban nincs konkrét leírás a falóról és a görögök cseléről.

Az Iliász története ugyanis – bár Trója ostromát írja le – még a görög győzelem előtt befejeződik azzal, hogy Akhilleusz kiadja Hektór holttestét az apjának, Priamosz trójai királynak.

Az Iliász cselekménye tehát a falovas csel előtt játszódik, a történetben csak néhány utalás van a görögök majdani győzelmére, amit a falónak köszönhetnek.

A Homérosznak tulajdonított másik nagy eposz, az Odüsszeia pedig már bőven a görögök Trója felett aratott győzelme után játszódik. Viszont ebben a műben már van két komolyabb utalás is a falóra.

Az egyik a negyedik énekben található, amikor Szép Heléna elmeséli a látogatóba érkezett Télemakhosznak, Odüsszeusz fiának, hogy a trójai ostrom alatt neki, mármint Szép Helénának is volt köze a görögökhöz.

Egyszer akkor, amikor Odüsszeusz kilopta a várból a Palladiont (erről később még lesz szó), egyszer pedig akkor, amikor a trójaiak már bevontatták a falovat a várba, és Szép Heléna majdnem leleplezte a ló belsejében ücsörgő Odüsszeuszéket (erről is).

A másik utalás pedig a nyolcadik énekben van, amikor Odüsszeusz Alkinoosznál időzik és az ottani dalnok, Démodokosz énekli meg a történetnek azt a részét, amikor a trójaiak bevontatják a falovat a várba.

Tehát a trójai faló legendáját mindenki ismeri, csak éppen azt nem tudják, hogy honnan ismerik. Ahhoz, hogy megfelelő forrást is találjunk a történethez, Vergilius Aeneisét kell kézbe vennünk, aminek második énekében egészen korrekt leírást találunk a falóról.

Lássuk akkor kicsit részletesebben ezt a falovas dolgot.

Tudjuk, hogy a görögök 10 évig ostromolták Tróját. Más kérdés, hogy ezt valószínűleg rosszul tudjuk, nem maga az ostrom tartott 10 évig, hanem a trójai hadjárat.

Vagyis az Agamemnón vezérlete alatt egyesült görög seregek 9 évig Trója szövetségi rendszerét és hátországát zargatták és csak a 10. évben fordultak Trója városa ellen.

Ettől azonban még nem volt könnyebb dolguk, Trója ostroma kemény diónak bizonyult. Eleinte nem is bírtak vele a görögök, tehát kénytelenek voltak cselhez folyamodni. Ez a csel lett a faló.

A faló ötlete Odüsszeusz fejéből pattant ki, de ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a trójaiak birtokában volt valami, ami bevehetetlenné tette Trója várát/városát, legalábbis addig, amíg a trójaiak birtokolták.

Ez a valami pedig az Odüsszeia negyedik énekében is előkerülő Palladión volt.

A Palladión egy Pallasz Athénét ábrázoló szobor, amely az istennőt az egyik kezében lándzsával, a másikban pedig orsóval ábrázolja. A trójaiak hittek abban, hogy amíg a Palladión náluk van, addig a városuk bevehetetlen.

A trójai faló történetének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“A trójai faló története” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. WoW! Köszönöm, pont a jövőhéten fogok ebből dolgozatot írni történelemből, nagyon sokat segített a felkészülésben! /Svéda Lili/

  Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sok munkádat használtam már és szerintem mindenki nevében megköszönhetem munkásságodat.

  -Zalán

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Furcsa kérdés, de van arról infó, hogy a trójaiaknál ki rendelte ( ki rendelhette el) a faló bevontatàsát a várba?
  Hogy hívták a trójaiak hadvezérét ott és akkor, abban az ütközetben?
  Válaszod előre is köszönöm!
  B. József

  Válasz
  • Kedves Békésy József!

   Priamosz király volt a trójaiak vezére, ő adott parancsot a faló bevontatására.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Kedves Zsiráf!
  Nagyon köszi, pont most van ebből projektmunkám töriből. Nagyon nagy szükségem volt már rá.
  Nagyon örülök hogy megírtad ezt a történetet! Köszi szépen! 🙂
  V.Edina

  Válasz
  • Kedves Edina!

   Örülök, hogy hasznosnak találod, és nagy hős vagy, hogy péntek délután ezzel foglalkozol! 🙂 Ha úgy gondolod és jól sikerül, akkor szívesen kiteszem az oldalra!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Zsiráf!
    Bocsi hogy csak most tudtam válaszolni, égész este a projektmunkámon dolgoztam, nagyon elfáradtam. Már este 20:00-kor aludtam. Még pár kockát meg kell rajzolnom és ki kell színeznem. Még gondolkodom hogy jó lesz e mert nem rajzolok túl szépen. Amúgy az egyáltalán nem baj, hogyha pálcikaemberekkel rajzoltam???? 😀

    Válasz
    • Kedves Edina!

     Hát, ha a feladat nem tiltja kifejezetten a pálcikaemberek használatát, akkor szerintem nem lehet belőle gond! 🙂

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .