A trójai faló története

A Palladión keletkezésével több mítosz is foglalkozik, vagyis a szobornak több eredettörténete is van.

Az egyik szerint a szobrot maga Pallasz Athéné faragta és eredetileg az Olümposzon helyezte el. Később a szobrot Zeusz dobta le az égből, amikor az előle menekülő Elektra a szobornál keresett menedéket. A szobor pedig, hopp!, éppen Trójában esett le.

A történet másik változata szerint a Palladión csak úgy leesett az égből, éppen a Trójában épülő Pallasz Athéné templom akkor még befejezetlen tetején keresztül.

Egy harmadik verzió szerint pedig a szobrot Dardanosz szerezte, vagy kapta az anyjától, Elektrától. Dardanoszt a trójaiak az ősapjuknak tekintették, tőle származtatta magát Priamosz trójai király, majd később Aeneias is.

A valósághoz az is hozzátartozik, hogy valószínűleg nem csak egy Palladión volt. Pallasz Athéné egyik szerepköre ugyanis a városok védelme volt, gyakran ebben a minőségében emeltek neki szobrokat a településeken. És az összes ilyen szobrot Palladiónnak hívtak.

Akárhonnan is származik a szobor, a lényeg, hogy a trójaiak hite szerint védi a városukat, és addig semmilyen ellenség nem tudj bevenni, amíg náluk van.

A Palladión híres volt ugyan, de csak a trójaiak között, a görögök eleinte nem is tudtak a létezéséről. A sikertelen és elhúzódó ostromot a véletlennek/istenek akaratának tulajdonították, a józanabbak pedig a trójaiak erejének és hősiességének.

Odüsszeusz és Diomédész azonban egy alkalommal foglyul ejtették Helenoszt, Priamosz trójai király látnoki képességű fiát. Helenosz pedig nemcsak tudta, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a görögök bevehessék Tróját, hanem ezt még ráadásul el is mondta Odüsszeuszéknak.

A görögök így értesültek a Palladión létezéséről és arról, hogy amíg azt nem szerzik meg a trójaiaktól, addig esélyük sincs a sikerre.

Tehát a Palladiónt el kell lopni!

A veszélyes kalandot Odüsszeusz és Diomédész vállalják magára, akik koldusnak öltözve, arcukat és testüket sebhelyekkel álcázva lopóznak be Trójába és szerzik meg a Palladiónt. Ezt a történetet eleveníti fel szép Heléna az Odüsszeia negyedik énekében, ő ugyanis ráismert Odüsszeuszra és majdnem le is buktatta.

A Palladión tehát immár a görögök kezében van. A probléma az, hogy a görögök ezután sem tudják erővel bevenni a várost.

Odüsszeusz fejéből pattan ki a faló ötlete, egyes források szerint látott valakit, aki éppen egy kis falovat faragott unalmában. Magát a lovat a mitológia szerint Pallasz Athéné segítségével építette Epeiosz, aki híres volt kézügyességéről.

A terv a következő: a görögök úgy tesznek, mintha megelégelték volna Trója hiábavaló ostromát, és elvonulnak Trója alól.

Csak a falovat hagyják egykori táborhelyükön, bízva abban, hogy a trójaiak azt majd bevontatják a városban, így a falóban rejtőző harcosok éjszaka rajta tudnak ütni az alvó városon.

A trójai faló történetének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“A trójai faló története” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. WoW! Köszönöm, pont a jövőhéten fogok ebből dolgozatot írni történelemből, nagyon sokat segített a felkészülésben! /Svéda Lili/

  Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sok munkádat használtam már és szerintem mindenki nevében megköszönhetem munkásságodat.

  -Zalán

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Furcsa kérdés, de van arról infó, hogy a trójaiaknál ki rendelte ( ki rendelhette el) a faló bevontatàsát a várba?
  Hogy hívták a trójaiak hadvezérét ott és akkor, abban az ütközetben?
  Válaszod előre is köszönöm!
  B. József

  Válasz
  • Kedves Békésy József!

   Priamosz király volt a trójaiak vezére, ő adott parancsot a faló bevontatására.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Kedves Zsiráf!
  Nagyon köszi, pont most van ebből projektmunkám töriből. Nagyon nagy szükségem volt már rá.
  Nagyon örülök hogy megírtad ezt a történetet! Köszi szépen! 🙂
  V.Edina

  Válasz
  • Kedves Edina!

   Örülök, hogy hasznosnak találod, és nagy hős vagy, hogy péntek délután ezzel foglalkozol! 🙂 Ha úgy gondolod és jól sikerül, akkor szívesen kiteszem az oldalra!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Zsiráf!
    Bocsi hogy csak most tudtam válaszolni, égész este a projektmunkámon dolgoztam, nagyon elfáradtam. Már este 20:00-kor aludtam. Még pár kockát meg kell rajzolnom és ki kell színeznem. Még gondolkodom hogy jó lesz e mert nem rajzolok túl szépen. Amúgy az egyáltalán nem baj, hogyha pálcikaemberekkel rajzoltam???? 😀

    Válasz
    • Kedves Edina!

     Hát, ha a feladat nem tiltja kifejezetten a pálcikaemberek használatát, akkor szerintem nem lehet belőle gond! 🙂

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .