Wibra Gyuri jellemzése

Az orvos megmenti Gyurit, azonban bizalmasan közli Gregoriccsal, hogy mérgezésre gyanakszik. Az öreg ezen elgondolkodik és arra jut, hogy bizonyára kapzsi féltestvérei akarták a gyereket megmérgezni. Ezért dönt úgy, hogy nem veszi a nevére Gyurit, mert ezzel csak újra veszélynek tenné ki.

Ehhez tudnunk kell, hogy Gregorics Pál nem ápol túlzottan jó kapcsolatot a (fél)testvéreivel. Ő ugyanis apja első házasságából származik, míg Gáspár, Boldizsár és Eszmeralda a másodikból. Ebből következik, hogy a vagyont az öreg Gregorics örökölte, ha azonban törvényes fiú örökös nélkül halna meg, akkor testvérei osztoznának a vagyonon. És hát láttunk már ennél csekélyebb indokot is egy mérgezéshez…

„Gregorics testvéreire gondolt. Azoknak a keze ez. Az örökségért kinyújtott kéz ez.

Most már örökre vége volt a terveinek: adoptálni a fiút, megadni neki a nevet és a vagyont.

– Nem, nem. Az életébe kerülhetne, megölnék, ha az útjukba állítanám. Tehát nem állítom az útjukba.

Reszketett a gyerekért, de nem merte szeretni többé.”

Kifacsart gondolatmenet ez, méltó a különc Gregoricshoz. Az öreg – szerinte hatékony – óvintézkedések sorozatát vezeti be:

 • Megtiltja Gyurinak, hogy „apának” szólítsa őt, tekintetes úrnak kell hívnia és ráparancsol, hogy ne szeresse többé.
 • Kupeczkyt odaveszi a házához, Gyuri magántanítója lesz
 • Ha Gyuri kilépett a házból, akkor szakadt ruhát adtak rá, és mezítláb mellett járnia.

Ezeknek az intézkedéseknek mind az volt a céljuk, hogy Gregorics elhitesse a világgal, nem foglalkozik a fiúval, nem tekinti fiának őt.

Itt egy kicsit álljunk meg összegezni:

Figyeljük meg, hogy:

 • az nem derül ki, hogy Gregorics féltestvérei valóban meg akartál-e mérgezni Gyurit. Ez csak gyanú marad, amit az orvos ültetett el Gregorics fejében, semmilyen bizonyíték nincs rá.
 • Gregorics valójában igazán szereti Gyuri, és éppen azért tesz úgy, mintha nem szeretné, hogy megvédje. Kifacsart, de hatásos gondolatmenet.
 • mennyire másként alakulna Gyuri élete, ha apja nem pörög rá a mérgezés gyanújára. Ha ugyanis az öreg Gregorics feleségül vette volna Annát és törvényesíti Gyurit, akkor később nem Wibra György „köz- és váltóügyvéd” lenne belőle, hanem tekintetes Gregorics György, hatalmas vagyonnal. Vagyis az öreg Gregorics törvényes örököse lenne és soha nem kerülne sor az esernyő utáni nyomozásra, soha nem kerülne Glogovára, igaz, akkor Veronkával sem találkozna és regény sem lenne…

Sőt, Gregorics még egy lépéssel tovább megy és amikor eljön az ideje, Gyurit Besztercebányától a lehető legmesszebbre küldi tanulni – Szegedre.

„Kétségkívül volt valami túlzás e roppant elővigyázatban. De hisz éppen a túlzások képezték a Gregorics Pál alapjellemét. Örökké a határmezsgyén járt. Ha valami bátor dologra adta magát, merészebb volt az ördögnél, s ha megszállotta a félelem, ezer rémet látott elősuhogni minden szögletből. A szeretete is túlzott volt a Gyuri iránt, a félelme is túlzott volt a Gyuri miatt, de erről ő nem tehetett.”

Most nem foglalkozunk bővebben azzal, hogy közben Gregorics pénzzé teszi minden vagyonát és elhíreszteli Besztercebányán, hogy csehországi birtokot vásárolt, mint ahogy azzal sem, amikor befalaztatja a kőművesekkel a nehéz vasüstöt a Libanon falába, valamit a Gregoricsok közötti perrel sem. Mégpedig azért nem, mert ezekről a dolgokról Gyuri sem tud.

Lényeg a lényeg, hogy a II. rész 3. fejezetében meghal az öreg Gregorics, a 4. fejezetben pedig kapzsi testvérei nem találják meg a vagyonát.

Wibra Gyuri jellemzésének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Wibra Gyuri jellemzése” bejegyzéshez 27 hozzászólás

  • Kedves Balázs!

   Várom a Te jellemzésedet Wibra Gyuriról, ami bizonyára minden hibától mentes lesz és mindenki tetszését elnyeri majd! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Te nem olvasod tovább az első oldalnál, kedves Balázs?
   Azok háttérinformációk, amik segítik megismerni Wibra Gyuri egészét!

   Tisztelettel: M. Gellért

   Válasz
 1. Látszik ,hogy valaki nem tud érthetően olvasni:) (az előző kommentelőkre értem)

  Szerintem érthető lett és örülök,hogy ehhez hasonló bejegyzéseket is megosztasz velünk , így a tanár által feltett agyilag fárasztó kérdésre bőven megtaláljuk a választ 🙂

  Én vagyok az aki vázlatot kért a kőszívűhöz nem tudom ,hogy emlékszel e rám ,de végül sikerült összerakni a tartalmat igaz 5 oldal lett ,de 525-hoz képest elég jó számomra. Most már a szent Péteren dolgozok , de az általad kapott tanács …vagyis megerősítés miatt több kreativitásom van megoldani ezt a tartalmat 🙂

  Röviden összefoglalva : Köszönöm!!

  UI.:Jövőre visszajövök 🙂

  Válasz
  • Kedves Csakegysrác!

   Persze, hogy emlékszem, 5 oldal az teljesen rendben van! Várlak jövőre is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Hello zsiráf 🦒 azt szeretném kérdezni hogy ismered e Bán Mórt mármint mint könyveit mertbcsak ajánlani tudom a Hu nyadi sorozatát.
  Üdv..: Gergő

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Hogyne, itt figyel 8 kötete a polcon! 🙂 Én is szeretem, bár néha néha a történelmi hűséggel vannak benne gondok, de nem egy szakkönyv ugye, hanem történelmi kalandregény 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Kriszti!

   A kérdésedre a válasz éppen Wibra Gyuri jellemzésének MÁSODIK sorában van… Tessék szétnézni, mielőtt kérdezel!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Zsiráf!

    Megkérdezem hogy Wibra Gyuri jellemzése NINCS az amit küldtél szóval kérlek nekem is kell ez a kérdés szóval mi volt Wibra Gyuri foglalkozása? Ha nem válaszolsz akkor csinálj kérlek egy jellemzése amire senkinek nem lesz kérdése. Ha az én jellemzésemet kérded akkor már ne is mond mert csak a kérdésemre a választ szeretném nem meg a negatív vissza jelzést amire alapból egy emojit raksz mert én is tudok emojit rakni.
    Nézd:🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

    VÁROM A VÁLASZT!!!!!!!!

    Válasz
    • Kedves Szimi!

     Nem biztos, hogy jó taktika a részedről, ha azzal pimaszkodsz és nagyképűzöl, akitől a választ várod a kérdésedre… Ugorj neki a könyvnek, ahogy nézem, nem fog ártani neked!

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Én egy olyan feladatot kaptam, amiben meg kellene magyaráznom, hogy Vera miért azzal a két névvel illette Gyurit, hogy Tamás úr és Góliát. Viszont elakadtam.
  Esetleg tudnál segíteni?

  Válasz
  • Kedves Merci!

   Úgy látszik, idén ez egy visszatérő kérdés 🙂

   Amikor Veronka Tamásnak nevezi Gyurit, akkor ez egy szellemes utalás arra, hogy Gyuri nem hitte el az esernyő történetét, miszerint az Szent Pétertől származik. “Tamáskodni” azt jelenti, hogy “hitetlenkedni”, és Szent Tamásra, vagy másképp Hitetlen Tamásra utal, aki Jézus egyik apostola volt, és amikor Jézus a feltámadása után megjelent Tamásnak, akkor az nem hitte el, hogy valóban Jézust látja.

   Góliátnak pedig a Czobor Mária rózsájáról szóló fejezetben nevezi Veronka Gyurit, amikor a lány nem fogadja el Gyuritól a rózsát. Gyuri erre dühös lesz és egy arra tévedő, apró gyíkon tölti ki a haragját. Veronka szemében pedig ez olyan, mint Dávid ( a kis gyík) és Góliát (Gyuri) egyenlőtlen küzdelme.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia!

  Először is köszönöm a munkád, hatalmas segítség. Egy kérdés maradt még az olvasónaplóhoz, amiben el vagyok akadva: milyen késleltető elemek gátolják Wibra Gyurit az örökséghez jutásban?

  Előre is köszönöm, ha tudsz benne segíteni.

  Üdv,
  Csenge

  Válasz
  • Kedves Csenge!

   Mivel Gyuri úgy gondolja, hogy az örökségét jelentő utalvány az esernyő nyelében van, ezért tulajdonképpen az a kérés, hogy mi akadályozza Gyurit abban, hogy megtalálja az esernyőt.
   Erről, mármint az esernyőről pedig van két bejegyzés is, az egyik itt, a másik pedig itt.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon szépen köszönöm, életmentő vagy!!
  Egy kérdésem lenne amit nem találtam az olvasónaplóban (lehet, hogy a könyvben sincs benne): Wibra Gyuri külsőleg hogy néz ki? Pl.: haja, szeme színe, stb…

  Válaszodat előre is köszönöm:
  Lili

  Válasz
  • Kedves Lili!

   A helyzet az, hogy a regényben nem nagyon esik szó Gyuri külsejéről, egy helyen említik csak:
   „A kis Wibra Gyuri szépen növekedett, erőteljes, hatalmas fickó lett belőle, olyan mellkassal, mint a dob. Gregorics Pál nem győzte mondogatni:
   – Hol vette ezt a mellkast? Az ördögbe, hol vehette?”
   Egyébként csak annyi derül ki róla, hogy jóképű, tehetséges fiatalember lesz belőle, de semmi több.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .