Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Második rész – Olvasónapló

 1. fejezet: Gregorics Pál halála és hagyatéka

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Gregorics Pál
Wibra György
Wibra Anna
Kupeczky, a magántanár
Sztolarik János, közjegyző
Matykó, az inas
A két kőműves
Néhány évvel a második fejezet után Gregorics háza Besztercebányán
A „Libanon”

Évekkel később egy nap déltájban az öreg Gregorics gyomorgörcsökre kezd panaszkodni és befekszik az ágyába. Kicsit alszik, majd elmeséli Annának, hogy furcsa álma volt: álmában ló volt, akire a testvérei alkudoztak, majd hirtelen megjelent a halál és közölte, hogy a ló az övé, addig maradhat, amíg a boltban vesz egy kötőféket.

Gregorics ebből arra következtet, hogy már nem sok ideje van hátra (csak annyi, amíg a halál megveszi a kötőféket). Annával sürgönyöztet Gyurinak Szegedre, hogy azonnal utazzon haza.

Az inas elviszi a sürgönyt, de a távírda már zárva van, nem tudja feladni. Anna úgy van vele, hogy majd másnap feladják a sürgönyt, Gregoricsnak azonban azt mondja, hogy elküldték az üzenetet. Anna egyébként sem hiszi, hogy komoly az öreg baja.

Gregorics másnapra jobban lesz, ezért Anna akkor sem küldi el az üzenetet. Aznap este Gregorics elhívatja a közjegyzőt, Sztolarik Jánost és lediktálja neki a végrendeletét.

Gregorics ezután elküldi Matykót, az inast, hogy vegyen egy nagy vas üstöt és kerítsen két kőművest. A kőműveseknek fizet fejenként 50 forintot, ha azok csinálnak egy olyan üreget a falba, amit nem lehet észrevenni.

A ház mögött van egy kis kőház, amit Libanonnak hívnak. Gregorics ebben a házban csináltatja a falba az üreget, majd megígéri a kőműveseknek, hogy életük végéig kapnak évente 50 forintot, ha hallgatnak.  A kőművesek megcsinálják az üreget, majd Gregorics berakatja velük az üstöt. Az nem derül ki, hogy mi van üstben, mert le van takarva, csak az, hogy nagyon nehéz.

Másnapra megint rosszabbodik Gregorics állapota, folyamatosan érdeklődik, hogy megérkezett-e már Gyuri. Anna nem meri bevallani, hogy el sem küldte az üzenetet.  Gregorics végül belehal a görcsökbe, az orvos később megállapítja, hogy gyomorfekélyes volt.

Gregorics besztercebányai halála után egy héttel meghal Kupeczky is Szegeden

Gregorics (fél)testvérei (Boldizsár, Gáspár és Eszmeralda) persze azonnal elfoglalják a házat s kiüldözik onnan Annát. Anna hiába hivatkozik arra, hogy a ház az övé, a testvérek azt mondják neki, hogy csak a négy fal az övé.

Harmadnapra megtartják a temetést is. Gyurit végül értesítették apja haláláról, de nem ér haza a temetésre.

A temetés után összegyűlik a rokonság Sztolarik Jánosnál, hogy meghallgassák a végrendeletet:

 • A Magyar Tudományos Akadémia kap 2000 forintot.
 • Minden olyan nő, akit korábban jól ismert, vagy udvarolt neki, kap fejenként 2000 forintot.

Ennyiből áll csak a végrendelet. A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg.

„A közjegyző sietett őket megnyugtatni:

– Az végre is mindegy az uraknak. Ami vagyontöbblet van, az mindenesetre a testvéreké.

– Igen, igen – jegyzé meg Gáspár -, ami az ingatlant illeti. De hol a készpénz? Mert sok, igen sok készpénzének kellett lennie. Félek, hogy ezzel valami suskus történt. „

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Második rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 74 hozzászólás

  • Nekem is sokat segítettél köszönöm! Egy kérdésem lenne még, hogy az kiderült hogy Bélyi Jánossal mi lett? Vagy hogy mi köze van Jánosnak Pálhoz? Mert hogy mindkettőjüknél volt az esernyő, de hogy miért/hogy azt nem értem… bocsánat ha hülyeséget kérdezek! Szép napot neked !

   Válasz
   • Kedves Egy lány aki nincs oda a könyvekért!

    Bélyi János Glogova falu papja és Veronka bátyja. Gregorics Pál pedig Wibra Gyuri apja. Bélyi Jánosnak és Gregorics Pálnak semmi köze egymáshoz, soha nem is találkoztak, az egyetlen kapocs közöttük az esernyő. Gregorics Pál esernyője a halála után a mindennel kereskedő Müncz Jónáshoz került, ő vitte magával Glogovára, ahol egy vihar alatt a kis Veronka fölé tette az ernyőt, hogy ne ázzon meg.

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 1. Nagyon szépen köszönöm! Sokat segítettél. Az utolsó pillanatban írtam meg, de neked köszönhetően sikerült befejeznem! 🙂

  Válasz
 2. Tönemegy?* Utólsó szó hibás de nem ez a lényeg! ? Este 22:38-ra sikerült elolvasnom! Köszönöm hogy segítettél! ❤

  Válasz
  • Kedves Gróf Anna!

   Úgy látszik nem csak Te fáradtál el a végére 🙂 Hiba javítva, szívesen.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Nekem a regebbi szín (az a naracssárgás) jobban tetszett, nem volt olyan megeröltető a szemnek (legalábbis az enyémnek) . Lehet, hogy te ezt máshogy gondolod, ha Te nem szeretnéd megváltoztatni, megértem, nem panaszkodom. 🙂
  Az olvasónapló nagyon jó, minden benne van.:)
  Üdv Peter

  Válasz
  • Kedves Peti!

   Azt hiszem, hogy ez ízlés kérdése, mert arra is kaptam több visszajelzést, hogy fehér háttér jobb lenne, mert a narancssárga megerőlteti a szemet! 🙂 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Hello! Nagyon szeretem ezt az oldalt, pacsi neked! Találtam egy kis hibát. Szent Péter esernyője,A Gregoricsok, A kapzsi Gregoricsok, 8. és 9. bekezdesben fordítva van a Gáspár és a Boldizsár. Gáspár kezdi 15ezer Ft-tal, majd később jön Boldizsár 20ezer Ft-tal.

  Válasz
  • Kedves Zorka!

   Neked is jár a pacsi, hiba javítva! Arra azért kíváncsi vagyok, hogy szúrtad ki? 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf.
  A második rész első fejezetében a „Gregorics Pál mindenki csak tapintatlan Gregoricsnak hívta,aminek több oka volt:” mondatban nem úgy kéne lenni-e hogy Gregorics Pált?

  Válasz
 6. Nagyon szépen köszönöm hogy létrehoztad az oldalt így sokkal egyszerűbb és legalább nem kell a könyvért feleslegesen pénzt kidobni mert csak porosodna!😊

  Válasz
  • Kedves Dujunódövéj!

   Szívesen! A könyv és a pénzkidobás kapcsolatával természetesen nem értek egyet! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Szia Zsiráf 3. osztály óta olvasom az olvasónaplóidat 4-es és 5-ös jegyeket kaptam, nagyon sok időt megspóroltam köszönök szépen mindent!:)

  Üdvözlet:
  Egy régi olvasód☺☺

  Válasz
  • Kedves Régi Olvasóm! 🙂

   Örülök, hogy ilyen régóta tartasz velem, gratula a jó jegyekért! 🙂 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves anonymus!

   Az oldalon – és úgy általában az internetes fórumokon – elvárt formája a hozzászólásoknak a következő:

   1.Köszönsz.
   2. Még egyszer, esetleg kétszer átgondolod, hogy mit akarsz mondani, vagy kérdezni. Ha ez meg van, akkor menten rájössz, hogy az általad kritizáld mondatnak nem az az értelme, ami miatt írni akarsz, tehát felesleges is írnod.

   „A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg.” Tehát Gregorics sem Annáról, sem Gyuriról nem emlékezik meg.

   3. Elköszönsz.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!
  Nagyon sokat segítettél vele, de egy kérdésem lenne! Lehetne-e minden résznek egy picinyke összefoglaló (persze egy csak kérés ) mert csak jó lenne!
  Még egyszer köszönöm!

  Üdv: Egy titokzatos 7.-es

  Válasz
 9. Szia Zsiráf!
  Lenne egy kérdésem:
  Gregorics Pál a fiú védelmében óvintézkedéseket tett. Melyeket?
  Válaszodat előre is köszönöm!😊

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Pici hiba, remélem nem baj, ha szólok érte, de a 3. fejezet végén (2. rész) az idézetnél, a v égén a felső idézőjel helyett alsót írtál. 🙂

  Üdv:Peti

  Válasz
 11. Kedves Zsiráf!
  Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan került a tokaji bor a Gregoricsok birtokába?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Válasz
 12. 2. fejezet 3. részében Azt írtad, hogy „A testvérek elcsodálkoznak rajta, hiszen Georgics Annáról meg Gyuriról sem emlékezik sem.” Wibra Anna mikor házasodott meg Georgics Pállal?

  Válasz
  • Kedves Brekii 🙂

   Wibra Anna nem ment feleségül Gregorics Pálhoz, rosszul értelmezed a mondatot. Az Anna előtti Gregorics nem Annára vonatkozik, hanem az öreg Gregorics-ra, valahogy így: „A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics (PÁL) Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg”.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Szia!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy kinek kémkedett Gregorics?
  És melyik az a település,ami a valóságban nem létezik,csak Mikszáth találta ki?
  Köszönöm válaszod!

  Válasz
 14. Szia azt szeretném kérdezni, hogy: Hogyan állt bosszút Gregorics Pál végrendeletében
  a.) az őt kikosarazó hölgyeken
  b.) testvérein?

  Válasz
 15. Üdv, Zsiráf!
  Nagyon köszönöm a segítségedet! Ezt szerintem mindenki nevében mondhatom! Gondolok itt azokra, akik „csak” nézik az oldalt, vagy használják is, de nem köszönik meg a munkádat. Igazán remek, lényegre törő az általam olvasott naplók mindegyike!
  További jó munkát kívánok!
  Dani

  Válasz
 16. Szia, Zsiráf!
  Bár én még soha nem olvastam ezt az oldalt, és egyáltalán semelyik olvasónaplót, jó látni, hogy még vannak olyan emberek, kik próbálnak/vagy segítenek embertársaikon azért, hogy meg ne bukjanak, illetve hogy jobb jegyet kapjanak.
  Ezen dolgokért minden elismerédemmel adózom!
  Üdv, Zoli

  Válasz
 17. Szia én nem szeretek annyit olvasni de ez pont jól jött mert még dolgozat elött elolvastam és nagyon jó hogy pont a legfontosabb részeket írtad le
  Nagyon sokat segített
  Köszi ☺️

  Válasz
  • Kedves Liliom!

   Bár az oldal nem pont ezért készült, de azért örülök, hogy hasznosnak találtad! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 18. Szia!

  Nagyon tetszik az oldalod és nagyon de tényleg nagyon sokat segített! De mégis lenne egy kérdésem, hogy a kevésbé fontos Szereplők hol találhatóak (mármint azok akik egy két mondatot mondanak).

  Köszönök mindent!🙃

  Válasz
 19. kézpénzzé tenni? nem készpénz
  nem bunkóságból mondom kedves zsiráf.

  nagyon sokat segítettél!

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .