Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Második rész – Olvasónapló

 1. fejezet: A kapzsi Gregoricsok

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Gregorics Gáspár
Gregorics Boldizsár
Panyókiné (Gregorics Eszmeralda)
Sztolarik János, közjegyző
Matykó, az inas
Prepelicza, a kőműves
Gregorics halála után Besztercebánya

Emlékezzünk rá, A tapintatlan Gregorics című fejezetben volt róla szó, hogy Gregorics szeretett volna megnősülni, de mindig kosarat kapott a lányoktól.

Gregorics most ezeknek a nőknek (akik mostanra már régen férjezett öregasszonyok) hagyta örökül a fejenként 2000 forintot, összesen kilencnek.Ezzel nagy felháborodást váltott ki Besztercebányán. Gregorics gyakorlatilag bosszút állt a nőkön, hiszen rögtön megindult a pletyka, ami szerint valami mégiscsak lehetett Gregorics és a megnevezett hölgyek között, ha az öreg évtizedek múlva is ilyen komoly pénzeket hagyott rájuk. Az Olvasó persze tudja, hogy semmit sem történt, de a pletyka elindul.

A kilenc nő, hogy mentse a becsületét, sorra visszautasítja a pénzt.Gregorics féltestvéreit persze leginkább a csehországi birtok izgatja, amiről persze hamarosan kiderül, hogy nincs is. Matykó, az inas a hagyatéki tárgyaláson bevallja, hogy a csehországi birtok csak fedő sztori volt, az öreg mindig Gyurit látogatta meg, amikor azt mondta, hogy Csehországba utazott.

A Gregorics testvérek viszont nem értik, hogy akkor hova lett a 250 ezer forint készpénz, ha Gregorics nem vett birtokot Csehországban?!

A titokra egy számla derít fényt, ami attól a vaskereskedőtől (kolompártól) érkezik akitől Gregorics a vasüstöt rendelte. Gregorics ugyanis csak megrendelte az üstöt, de nem fizette ki. A két Gregorics testvérnek (Boldizsárnak és Gáspárnak) rögtön gyanús lesz a dolog, hiszen az üst nem szerepelt a hagyatéki leltárban, azt gondolják, hogy Gregorics abban rejtette a pénzét.

Kérdőre vonják Matykót, az inast, aki elmeséli az üst történetét és hogy két kőművest kellett kerítenie. A kőművesek nevét nem tudja, de az egyiknek három hosszú szőrszál van az orrán. Gregorics Gáspár ennek a különös ismertetőjegynek a segítségével hamar megtalálja az egyik kőművest, Prepelicza Andrást, aki végül 250 forintért cserébe elárulja, hogy a nehéz üstöt be kellett falazniuk a kis ház (a Libanon) falába.

A Libanon a libanoni cédrusról kapta a nevét, amit előző gazdája, egy pap, próbált meg termeszteni a ház körül. A Libanont Gregorics még a halála előtt Wibra Gyurira íratta.

Gregorics Gáspár most elmegy Sztolarik Jánoshoz, a jegyzőhöz, aki Wibra Gyuri gyámja lett, és közli vele, hogy 15 ezer forintért megvenné a Libanont. Sztolarik elcsodálkozik, hiszen a kis kőház és birtok messze nem ér ennyit, de végül is Gyurinak előnyös az üzlet, ezért megírja neki levélben az ajánlatot.

Közben azonban Gáspár testvére, Boldizsár is beállít Sztolarikhoz, ő is a Libanont akarja megvenni, 20 ezer forintot kínál érte.Ezzel elindul a vetélkedés a két testvér között, folyamatosan egymásra licitálva verik fel a kis birtok és ház árát. Sztolarik egyáltalán nem érti, hogy lehet ez, mit tudhatnak a Gregoricsok, amit ő nem. Még arra is gondol, hátha arany van a földben és ezt meg is vizsgáltatja Drotler István nyugalmazott bányamérnökkel, aki nem talál aranyat.

A testvérek közötti licit egészen 50 ezer forintig megy. Ekkor azonban Gáspár (végre) elkezd gondolkozni is. Ha így folytatják, akkor a végén olyan magasra megy fel a Libanon ára, amit vagy nem tudnak kifizetni, vagy nem fogja fedezni az üstben lévő vagyon. Elmegy hát a testvéréhez és megállapodnak, hogy most nem egymásra, hanem egymás alá fognak licitálni, azaz megpróbálják leszorítani azt az árat, amit éppen ők vertek fel olyan magasra.

Tervük be is válik, egymás alá kínálva leszorítják az árat az eredeti 15 ezres ajánlatra és közösen veszik meg a birtokot. Wibra Gyuri azonban még így is messze jól járt, hiszen a Libanon ennek kb. az egyharmadát éri.

Miután megkapták a Libanon kulcsait, a két Gregorics bezárkózott a kis házba és szétverték az egészet. Meg is találták az üstöt, de csak szögek és ócskavas volt benne.  A halott Gregorics tehát átverte testvéreit. Az viszont nem derül ki, hogy akkor hol is van Gregorics pénze valójában.

Közben elindul egy több mint tíz évig tartó per is, aminek lényege:

 • Prepelicza, a kőműves, megjelenik a két Gregorics testvérnél, hogy adjanak neki részesedést az üstben talált vagyonból (ő még nem tudja, hogy az csak vas), különben beárulja őket a harmadik testvérnek, Eszmeraldának (Panyókiné)
 • Gáspár és Boldizsár szerint viszont Prepelicza összejátszott Gregorics Pállal és pontosan tudta, hogy az üstben nincs érték. Az volt a céljuk, hogy a Libanon árát Wibra Gyuri érdekében felverjék. Botokkal jól elverik Prepeliczát.
 • Bosszúból Prepelicza Elmegy Panyókinéhoz és elmesél neki mindent.
 • A pert Panyókiné indítja a bátyjai ellen, de csak az üst létezését, befalazását és a két Gregorics rosszhiszeműségét tudja bizonyítani. A per tíz év után ér véget, de ítélet nem születik, mert addigra minden érdekelt fél teljesen tönkremegy anyagilag a pereskedésben.

Gregorics vagyona nem került elő.

-Vége a második rész olvasónaplójának!-
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Második rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 74 hozzászólás

  • Nekem is sokat segítettél köszönöm! Egy kérdésem lenne még, hogy az kiderült hogy Bélyi Jánossal mi lett? Vagy hogy mi köze van Jánosnak Pálhoz? Mert hogy mindkettőjüknél volt az esernyő, de hogy miért/hogy azt nem értem… bocsánat ha hülyeséget kérdezek! Szép napot neked !

   Válasz
   • Kedves Egy lány aki nincs oda a könyvekért!

    Bélyi János Glogova falu papja és Veronka bátyja. Gregorics Pál pedig Wibra Gyuri apja. Bélyi Jánosnak és Gregorics Pálnak semmi köze egymáshoz, soha nem is találkoztak, az egyetlen kapocs közöttük az esernyő. Gregorics Pál esernyője a halála után a mindennel kereskedő Müncz Jónáshoz került, ő vitte magával Glogovára, ahol egy vihar alatt a kis Veronka fölé tette az ernyőt, hogy ne ázzon meg.

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 1. Nagyon szépen köszönöm! Sokat segítettél. Az utolsó pillanatban írtam meg, de neked köszönhetően sikerült befejeznem! 🙂

  Válasz
 2. Tönemegy?* Utólsó szó hibás de nem ez a lényeg! ? Este 22:38-ra sikerült elolvasnom! Köszönöm hogy segítettél! ❤

  Válasz
  • Kedves Gróf Anna!

   Úgy látszik nem csak Te fáradtál el a végére 🙂 Hiba javítva, szívesen.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Nekem a regebbi szín (az a naracssárgás) jobban tetszett, nem volt olyan megeröltető a szemnek (legalábbis az enyémnek) . Lehet, hogy te ezt máshogy gondolod, ha Te nem szeretnéd megváltoztatni, megértem, nem panaszkodom. 🙂
  Az olvasónapló nagyon jó, minden benne van.:)
  Üdv Peter

  Válasz
  • Kedves Peti!

   Azt hiszem, hogy ez ízlés kérdése, mert arra is kaptam több visszajelzést, hogy fehér háttér jobb lenne, mert a narancssárga megerőlteti a szemet! 🙂 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Hello! Nagyon szeretem ezt az oldalt, pacsi neked! Találtam egy kis hibát. Szent Péter esernyője,A Gregoricsok, A kapzsi Gregoricsok, 8. és 9. bekezdesben fordítva van a Gáspár és a Boldizsár. Gáspár kezdi 15ezer Ft-tal, majd később jön Boldizsár 20ezer Ft-tal.

  Válasz
  • Kedves Zorka!

   Neked is jár a pacsi, hiba javítva! Arra azért kíváncsi vagyok, hogy szúrtad ki? 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf.
  A második rész első fejezetében a „Gregorics Pál mindenki csak tapintatlan Gregoricsnak hívta,aminek több oka volt:” mondatban nem úgy kéne lenni-e hogy Gregorics Pált?

  Válasz
 6. Nagyon szépen köszönöm hogy létrehoztad az oldalt így sokkal egyszerűbb és legalább nem kell a könyvért feleslegesen pénzt kidobni mert csak porosodna!😊

  Válasz
  • Kedves Dujunódövéj!

   Szívesen! A könyv és a pénzkidobás kapcsolatával természetesen nem értek egyet! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Szia Zsiráf 3. osztály óta olvasom az olvasónaplóidat 4-es és 5-ös jegyeket kaptam, nagyon sok időt megspóroltam köszönök szépen mindent!:)

  Üdvözlet:
  Egy régi olvasód☺☺

  Válasz
  • Kedves Régi Olvasóm! 🙂

   Örülök, hogy ilyen régóta tartasz velem, gratula a jó jegyekért! 🙂 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves anonymus!

   Az oldalon – és úgy általában az internetes fórumokon – elvárt formája a hozzászólásoknak a következő:

   1.Köszönsz.
   2. Még egyszer, esetleg kétszer átgondolod, hogy mit akarsz mondani, vagy kérdezni. Ha ez meg van, akkor menten rájössz, hogy az általad kritizáld mondatnak nem az az értelme, ami miatt írni akarsz, tehát felesleges is írnod.

   „A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg.” Tehát Gregorics sem Annáról, sem Gyuriról nem emlékezik meg.

   3. Elköszönsz.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!
  Nagyon sokat segítettél vele, de egy kérdésem lenne! Lehetne-e minden résznek egy picinyke összefoglaló (persze egy csak kérés ) mert csak jó lenne!
  Még egyszer köszönöm!

  Üdv: Egy titokzatos 7.-es

  Válasz
 9. Szia Zsiráf!
  Lenne egy kérdésem:
  Gregorics Pál a fiú védelmében óvintézkedéseket tett. Melyeket?
  Válaszodat előre is köszönöm!😊

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Pici hiba, remélem nem baj, ha szólok érte, de a 3. fejezet végén (2. rész) az idézetnél, a v égén a felső idézőjel helyett alsót írtál. 🙂

  Üdv:Peti

  Válasz
 11. Kedves Zsiráf!
  Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan került a tokaji bor a Gregoricsok birtokába?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Válasz
 12. 2. fejezet 3. részében Azt írtad, hogy „A testvérek elcsodálkoznak rajta, hiszen Georgics Annáról meg Gyuriról sem emlékezik sem.” Wibra Anna mikor házasodott meg Georgics Pállal?

  Válasz
  • Kedves Brekii 🙂

   Wibra Anna nem ment feleségül Gregorics Pálhoz, rosszul értelmezed a mondatot. Az Anna előtti Gregorics nem Annára vonatkozik, hanem az öreg Gregorics-ra, valahogy így: „A testvérek nagyon elcsodálkoznak, hiszen Gregorics (PÁL) Annáról és Gyuriról sem emlékezik meg”.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Szia!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy kinek kémkedett Gregorics?
  És melyik az a település,ami a valóságban nem létezik,csak Mikszáth találta ki?
  Köszönöm válaszod!

  Válasz
 14. Szia azt szeretném kérdezni, hogy: Hogyan állt bosszút Gregorics Pál végrendeletében
  a.) az őt kikosarazó hölgyeken
  b.) testvérein?

  Válasz
 15. Üdv, Zsiráf!
  Nagyon köszönöm a segítségedet! Ezt szerintem mindenki nevében mondhatom! Gondolok itt azokra, akik „csak” nézik az oldalt, vagy használják is, de nem köszönik meg a munkádat. Igazán remek, lényegre törő az általam olvasott naplók mindegyike!
  További jó munkát kívánok!
  Dani

  Válasz
 16. Szia, Zsiráf!
  Bár én még soha nem olvastam ezt az oldalt, és egyáltalán semelyik olvasónaplót, jó látni, hogy még vannak olyan emberek, kik próbálnak/vagy segítenek embertársaikon azért, hogy meg ne bukjanak, illetve hogy jobb jegyet kapjanak.
  Ezen dolgokért minden elismerédemmel adózom!
  Üdv, Zoli

  Válasz
 17. Szia én nem szeretek annyit olvasni de ez pont jól jött mert még dolgozat elött elolvastam és nagyon jó hogy pont a legfontosabb részeket írtad le
  Nagyon sokat segített
  Köszi ☺️

  Válasz
  • Kedves Liliom!

   Bár az oldal nem pont ezért készült, de azért örülök, hogy hasznosnak találtad! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 18. Szia!

  Nagyon tetszik az oldalod és nagyon de tényleg nagyon sokat segített! De mégis lenne egy kérdésem, hogy a kevésbé fontos Szereplők hol találhatóak (mármint azok akik egy két mondatot mondanak).

  Köszönök mindent!🙃

  Válasz
 19. kézpénzzé tenni? nem készpénz
  nem bunkóságból mondom kedves zsiráf.

  nagyon sokat segítettél!

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .