A két koldusdiák szereplői betűrendben

A bejegyzéshez kapcsolódó, ajánlott posztok:

Bónis János Magday István, azaz Veres Pista katonatársa a kuruc táborban. Mellékszereplő, a cselekmény szempontjából nincs jelentősége, csak egyszer említik a nevét.
Bornemissza Anna Apafi Mihály erdélyi fejedelem felesége, valós történelmi személy. A történet szempontjából nincs jelentősége, személyes nem jelenik meg, csak utalnak rá.
Bujdosó Dániel Debreceni fuvaros. Dobos néni vele utazik Nyíregyházáról Debrecenbe, miután Krucsay-tól malacokat vett, Krucsay pedig elkergette a két Veres-fiút. Dobos néni út közben felveszi a két gyereket a szekérre, és tulajdonképpen örökbe fogadja őket.

„[…] aki Nyíregyházán innen minden egyes kastélyról és kúriáról, minden egyes majorságról tudta, hogy kié, milyen a gazdája, s milyen a gazdának a felesége; hány gyerek van a háznál, s kinek mennyi jussa lesz a jövendőben.” (1. fejezet)

Mellékszereplő, csak egyszer említik.

Bujdosó János Ő és a felesége szintén kosztoló diákokat tartanak, mint Dobos néniék, emiatt egymás konkurenciájának számítanak.

Náluk kosztol Beke Miklós, az előző évi „fortissimus”, azaz legerősebb, akivel Veres Pista megküzd a nagyerdei csatában.

Emiatt Beke Miklós és Veres Pista küzdelme egy kicsit a Bujdosó-ház és a Veres-ház összecsapásának is számít.

Bujdosóné Bujdosó János felesége, Dobos néni konkurenciája, aki azonban végül elismeri, hogy Dobos néni jobb szakács, mint ő. Igaz erre már csak azután kerül sor, hogy Dobosék tönkre mennek.

„[…] s maga Bujdosóné asszonyom pityeregve ösmerte el a búcsúzásnál: „Kegyelmed volt köztünk a királyné, kegyelmed mindnyájunkat fölülmúlt a főzőkanalával.” (6. fejezet)

Dobos néni A regény egyik fontos szereplője, ő fogadja örökbe a két főszereplőt, Veres Lacit és Pistát

Debrecenben a Csapó utcában lakik férjével, Dobos bácsival. Kosztos diákokat tart, azaz szállást és ellátást ad a Debreceni Református Kollégium diákjainak. Emellett malacokat hizlal.

Később a család tönkremegy, a házukat elárverezik, ami miatt Szegedre, Dobos néni Márta nevű húgához kénytelenek költözni.

A keresztnevét nem tudjuk meg.

Dobos bácsi Dobos néni férje. Elméletileg hentes a szakmája, de nem nagyon ért hozzá, csak azért foglalkozik vele, mert az apjától egy hentesboltot örökölt.

A regény elején nem tudjuk meg a keresztnevét, a második felében viszont mint Jóska apó jelenik meg kuruc katonaként. Eltelik egy kis idő, mire kiderül, hogy Dobos bácsi és Jóska apó ugyanaz a személy.

Domokos Gergely A debreceni főbíró, mellékszereplő, a 3. fejezetben, a nagyerdei csata lebonyolításában kap szerepet.
Dráva Fehér juhászkutya, amit Laci a haldokló öregasszonytól kap a 6. fejezetben, és mellé még egy tallért. Főszereplőnek tekinthető, mert Dráva találja meg az üstnyi kincset Gyulafehérváron.
Fecske Pizsera apónak, a szegények fuvarosának egyik lova. A másik Beta.
Fekete László Veres László álneve, amit akkor vesz fel, amikor csellel megszökteti Pistát a sárospataki vár börtönéből, majd beállnak a kuruc seregbe.

A bejegyzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .