Beske, a cigányasszony jóslatai

Láthatjuk, hogy a jóslat értelmezéséhez azért nem kell nagydoktori, már csak azért sem, mert Dobó maga is segít nekünk ebben, reagálva Beske mondataira. Nézzük, mi az, ami bejön neki és mi az, ami nem, bár azt is látni fogjuk, hogy mégsem olyan egyértelmű a cigányasszony látomása:

Dobó feleségét (a regényben és a valóságban is) Sárának, egész pontosan Sulyok Sárának hívják.

A probléma az elszálló galambokkal van. Dobó szerint ugyanis ez az éveit jelöli. Ha viszont ez így van, akkor (akár a regényt, akár a valóságot nézzük), nem teljesen egyértelműek a számok.

Beske 1533-ban jósol Dobónak. Ha ehhez hozzáveszünk 19 évet, (azaz 19 madarat), akkor 1552-őt kapunk. Ebben az évben a földön három nagy oszlop eldőlt, azaz a törökök három nagy magyarországi várat elfoglalnak. Dobó megtippeli ugyan, hogy melyik lesz az a három, de igazából akármelyik három várat vehetjük, amit a törökök az 1552-es hadjárat során elfoglaltak.

Egy negyedik oszlop (vagyis vár) is lángol már, és Dobó az, aki megvédi. Nos, ha itt Egerre gondolunk (mint ahogy Dobó is tippeli), akkor igazunk van nekünk is és Dobónak is.

Érdekes viszont, amit Beske ezután mond: „- A huszadik madár aranyszínű. A nap sugaraiba van öltözködve. A fején korona. A korona egy gyémántja az öledbe hull.”

Ezt a jóslatot már nem is olyan könnyű megfejteni. Ez ugyanis már az 1553-as évre vonatkozik, ami a regényben már nem szerepel. Két lehetőségünk van:

 • Beske valójában ezzel a jóslattal azt akarta jelezni, hogy Dobó sikeresen meg fogja védeni az egri várat, csak éppen az évszámot nem sikerült eltalálnia.
 • Dobó életének egy egészen más eseményére gondolt, ami viszont a regényből nem derül ki, tehát azt sem tudjuk meg, hogy bevált-e a jóslat vagy nem.

Döntsétek el, hogy Nektek melyik verzió tetszik.

Beske jóslatának a vége úgy szól, hogy évek telnek el, amikor is Dobó börtönben fog meghalni. Nos, a regényből ennek beteljesülése/vagy be nem teljesülése sem derül ki, de nem akarom, hogy ne tudjatok aludni emiatt…

Szóval valójában nagyon sokáig az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy Dobó István börtönben halt meg. A jóslatból következik, hogy Gárdonyi is ezt a verziót ismerte. A valóságban azonban ez nem így volt, nem sokkal a börtönből való szabadulása után, otthonában, szerettei körében halt meg. Az már egy másik kérdés, hogy halálába simán belejátszhatott a nem túl steril börtönkörülmények hatásai is. Arról, hogy Dobó hogyan és miért került börtönbe bővebben olvashatsz a Történelmi háttér menüpont alatt a Dobó István című írásban.

És hogy végleg összezavarjak mindenkit: Bár Dobó felesége valóban Sára volt, a valóságban (hangsúlyozom, a valóságban, ez a regényből nem derül ki!) nem 1551-ben nősült meg (1533 + 18 madár, azaz év, az ugye 1551.), hanem 1550 október 17-én…

Még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Beske, a cigányasszony jóslatai” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf !
  Nagyon jó az összefoglalás DE ne haragudj de én nem találtam Török Bálint jóslását az hol van?

  Válasz
 2. Úgy tudom, azért ezekkel az „előrejelzésekkel” írta le Gergely további sorsát Gárdonyi, hogy ne a regény végén kelljen leírnia, és így ne zavarja meg a pozitív hangulatú végét a történetnek.

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Könnyen lehet, hogy igazad van, de azért lehet ellene is érvelni, mert a regény az ostrom végével ér véget, Gergely pedig csak jóval később, évek múlva kerül török fogságba.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .