Beske, a cigányasszony jóslatai

A cigányasszony jóslata Bornemissza Gergelynek:

„- Galamb kísér az egész életen… Fehér galamb, csak a szárnya rózsás. De tűz és tűz környékez. Kezedből is tüzes kerekek indulnak… A galamb aztán maga marad, és búsan keres egész életén át…
Egy percre elhallgatott. Arcát a megirtózás kígyóvonalai vonaglották át. Elbocsátotta a fiú kezét, és tenyereit is az ég felé tartva rebegte:
– Két csillag száll fel az égre. Egyik a börtönből. Másik a tengerparton… Ragyognak örökké…
S elirtózva takarta tenyerét a szemére.
– Bolondság – szólt ekkor bosszúsan Dobó. – Öntsetek erre az asszonyra vizet!”

Itt nehezebbnek tűnik a helyzetünk, mivel Dobó nem értelmezi a jóslatot. Valójában persze nem olyan vészes a dolog:

 • A rózsás szárnyú fehér galamb Vicuskára, azaz Cecey Évára utal, aki a regényben valóban Gergely egész életében jelen van.
 • A tüzes kerekek Gergelynek az egri vár védelmében alkalmazott különleges fegyvereit jelölik.
 • Beske ezután arra utal, hogy Gergely börtönbe kerül és ott is fog meghalni.

Megint érdekes a helyzet, ugyanis Beskének igaza is van, meg nem is, de ez a regényből nem derül ki. Azt ugyanis remélem mindenki tudja, hogy Cecey Éva kitalált figura, Gárdonyi képzeletének szülötte. Tehát nem lehet ő a hősünket kísérő galamb. A valóságban Bornemissza Gergelynek két feleségéről tudunk, Fügedi Erzsébetről és Sygher Dorottyáról.

Fontos megjegyezni azonban, hogyha csak a regényt nézzük, akkor a galambbal kapcsolatban igaza van Beskének.

Gergely halála megint nem egyértelmű. Mivel az Egri csillagok befejeződik a sikeres várvédelemmel, így az olvasó nem tudja meg, hogy mi történik később a hősökkel. Nos, a valóságban Gergely nem volt túl szerencsés: 1554 novemberében török fogságba esik és a Héttoronyba szállítják. Ebben tehát igaza van Beskének, mint ahogy abban is, hogy a börtönben halt meg, habár nem természetes halállal.

Balszerencséjére ugyanis az Egert 1552-ben hiába ostromló török sereg egyik fővezérének, Ahmed pasának a kezébe kerül. Ő pedig – némileg érthető módon – nem tud túllépni sértettségén és 1555 felakasztatja.

Akit bővebben és regényes formában is érdekel az, hogy mi történt az Egri csillagok szereplőivel a sikertelen egri ostrom után, annak ajánlom figyelmébe Nemes János: Egri harangok – in memoriam Bornemissza Gergely című regényét, ami az Egri csillagok folytatásának is tekinthető.

Összességében elmondhatjuk, hogy Beske, a cigányasszony jóslatai pont ugyanolyanok, mint a világ összes jövendölése a Delphoi jósda papnőitől Nostradamusig: a befogadó, azaz a mi értelmezésünktől és fantáziánktól függ, hogy mit jelentenek. Beskének összességében igaza van Dobóval és Gergely kapcsolatban, de csak nagy vonalakban, és ha egy kicsit jobban ismerjük az életüket, kiderül, hogy sántítanak néhol a dolgok…

– Vége –
“Beske, a cigányasszony jóslatai” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Zsiráf !
  Nagyon jó az összefoglalás DE ne haragudj de én nem találtam Török Bálint jóslását az hol van?

  Válasz
 2. Úgy tudom, azért ezekkel az „előrejelzésekkel” írta le Gergely további sorsát Gárdonyi, hogy ne a regény végén kelljen leírnia, és így ne zavarja meg a pozitív hangulatú végét a történetnek.

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Könnyen lehet, hogy igazad van, de azért lehet ellene is érvelni, mert a regény az ostrom végével ér véget, Gergely pedig csak jóval később, évek múlva kerül török fogságba.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .