Henrik Ibsen – A vadkacsa – 4. felvonás – Olvasónapló

Ekkor lép be a szobába Relling, az orvos. Rögtön észleli a fagyos hangulatot, és arra is pillanatok alatt rájön, hogy ez Gregers-nek köszönhető, meg is van róla a véleménye:

RELLING
(Gregershez) Szabad érdeklődnöm – remélem, nem veszi arcátlanságnak -, hogy tulajdonképpen mit akar maga ezektől az emberektől?

GREGERS
Szeretném, ha tiszta és boldog házasságban élnének.

RELLING
Vagyis az a véleménye, hogy Ekdalék házassága a jelen állapotában nem elég jó?

GREGERS
Valószínűleg se jobb, se rosszabb, mint sajnos, a házasságok többsége. Az eszménytől azonban távol esik. […]

RELLING
Locsogás, fiacskám; üres locsogás! Ha szabad kérdeznem, tisztelt Werle úr, ön körülbelül hány eszményi házasságot látott életében?”

Gregers bevallja, hogy egyet sem, de nem lehet megingatni, kijelenti, hogy éppen ezért szeretné, ha Hjalmarék házassága tökéletes lenne, de ehhez szerinte előbb őszintének kell lenniük egymáshoz.

Gregers nem látja, vagy nem akarja látni, hogy éppen most rombolta szét Hjalmarék közel sem ideális, de legalább működő házasságát.

Relling is látja ezt, sőt azt is, hogy ezen már nem lehet segíteni. Az orvos azonban bizonyos szempontból sokkal messzebb lát, mint Gregers:

RELLING
Hedviget szíveskedjetek kihagyni ebből a játékból. Ti ketten felnőtt emberek vagytok; ha ahhoz van kedvetek, hát csak tegyétek tönkre az életeteket, kísérletezzetek vele, bánom is én. De figyelmeztetlek benneteket, Hedviggel óvatosak legyetek, mert könnyen kárt tesztek benne.

HJALMAR
Kárt?

RELLING
Vagy ő tesz kárt magában – meg talán másokban is.”

Később látni fogjuk, hogy Relling szava nagyon is igaznak bizonyulnak.

A beszélgetést váratlan látogató érkezése zavarja, mégpedig Sörbyné-é. Ő ugye a Werle ház hátvezető nője.

Sörbyné először meglepődik, hogy milyen sokan vannak Ekdaléknál, majd bevallja, hogy abban reménykedett, Gina egyedül van, mert vele akart beszélni, illetve elbúcsúzni tőle.

Most már ugyanis hivatalos, hogy hozzámegy Werléhez, az esküvőt szűk körben a höydali telepen fogják megtartani, Werle már oda is utazott.

Werle és Sörbyné lehetséges esküvője eddig csak pletyka volt, a hivatalos bejelentésre eltérően reagálnak a szereplők:

  • Gregers különösebben nem hatódik meg, hiszen ő már tudott a dologról az apjától.
  • Relling doktor először nem akarja elhinni a dolgot, aztán Sörbyné előző férjén kezd el élcelődni. (Később kiderül, hogy ennek oka van, ugyanis jó pár évvel korábban Relling doktor és Bertha (azaz Sörbyné, aki akkor még nyilván nem volt Sörbyné) közeli kapcsolatban voltak, egy darabig úgy is volt, hogy összeházasodnak. Más kérdés, hogy a házasság végül kútba esett, valószínűleg Relling doktor alkoholproblémái miatt.
  • Gina őszintén örül annak, hogy régi barátnője, Bertha végül férjhez megy Werléhez.

A negyedik felvonás olvasónaplójának még nincs vége, kattints a következő oldalra a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .