Henrik Ibsen – A vadkacsa – 4. felvonás – Olvasónapló

A feszültséget megint egy érkező enyhíti, Hedvig ér haza a sétából. Örömmel újságolja, hogy a kapuban még összefutott Sörbynével, aki ajándékot adott neki, hiszen másnap lesz a születésnapja, és Berthától korábban is mindig kapott valami apróságot.

Most egy névre szóló levelet kap, amit Hjalmar felbont és elolvas. A levél egy ajándékozási okirat, amiben Werle kijelenti, hogy az öreg Ekdal élete végégi havi 100 koronát folyósít neki. Az öreg Ekdal halála után pedig a havi összeg Hedvigre száll.

Hedvig mérhetetlenül örül az ajándéknak, ki is jelenti, hogy ő az egész összeget a szüleinek adja.

Gregers azonban közbelép, és kijelenti, hogy ez egy csapda, amit az öreg Werle állította Hjalmarnak, aki ezzel az összeggel akarja őt megvásárolni. Hjalmar pedig a pillanat hatása alatt összetépi a levelet.

Hjalmar lassan kezdi összerakni a részleteket: Werle és Hedvig ugyanabban a szembetegségben szenved, Werle most havi 100 koronát ad a lányának, korábban is mindig komoly pénzekkel segítette a családot, vajon miért?

HJALMAR
(odamegy Ginához, aki a kályha mellett áll, és halkan megszólítja) És most végre legyen vége a képmutatásnak és hazudozásnak egyszer s mindenkorra. Felelj nekem; ha egyszer a viszonyotok már megszűnt, amikor te engem „megkedveltél”, mint mondtad, akkor mi oka volt rá, hogy pénzzel is segítse a mi házasságunkat?

GINA
Nem értem, mire célzol?

HJALMAR
Tudni akarom, hogy joga van-e a gyerekednek az én házamban élni?

GINA
(kihúzza magát, szeme villog) És ezt te kérded?

HJALMAR
Felelj a kérdésemre. Az enyém-e Hedvig, vagy… Nos?

GINA
(jeges tekintettel, dacosan néz farkasszemet Hjalmarral) Nem tudom.”

Hjalmar erre kijelenti, hogy akkor neki nincs több keresnivalója ebben a házban, veszi a kabátját és távozik.

Érdekes módon éppen Gregers próbálja meg ezt megakadályozni:

GREGERS
Ellenkezőleg, Hjalmar! Együtt kell maradnotok, mindhármótoknak, másképp nem lehet részed a megbocsátás nagy szentségében!

HJALMAR
De én nem akarok megbocsátani. Nem! Soha! Hol a kalapom? (Fogja a kalapját) Az otthonom romokban hever körülöttem. (Sírva fakad) Gregers! És nincs többé gyermekem!”

Gregers tehát eddig azért dolgozott, hogy Hjalmar és Gina őszinték legyenek egymással és mindent megtudjanak egymás múltjáról, ugyanis Gregers szerint ettől majd jobb lesz a házasságuk.

Hát nem lett, és Gregers-t meglepi, hogy Hjalmar nem képes a „megbocsátás nagy szentségére”.

A negyedik felvonás olvasónaplójának még nincs vége, kattints a következő oldalra a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .