Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló

II. rész 5. fejezet: Leánytréfa

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Brazovics Athanáz
Timéa
Kacsuka hadnagy (kapitány)
Athelie
1828, 1829 Komárom

Ahhoz, hogy a fejezet lényegét megértsük kicsit át kell vennünk a regény szereplőinek egymáshoz való sajátos viszonyait:

 • Kacsuka hadnagy
  • Hosszú ideje Athelie kisasszony jegyese, tervezik a házasságot is, Kacsuka úr azonban egy ideje már nem olyan biztos benne, hogy valóban feleségül akarja-e venni a lányt, sőt menekülne már a viszonyból. Minden lehetséges eszközzel igyekszik húzni az időt, de mostanra nem sok kifogása maradt, mert teljesültek azok a feltételek, amiket a házassághoz kikötött: kapitánnyá léptették elő, felettesei is beleegyeztek a házasságba és Brazovics úr is megígérte a 100 ezer forint hozományt.
 • Athelie
  • Szeszélyes, beképzelt úrikisasszony, aki szenvedélyesen, őszintén szereti Kacsukát, de éppen szeszélyessége miatt ezt ritkán mutatja ki, sőt kegyeivel gyakran Tímárt tűntetni ki, így akarja Kacsukát féltékennyé tenni. Tímárt, apja egykori titkárát lenézi, de nyájasan bánik vele.
 • Brazovics Athanáz
  • Szenvedélyesen gyűlöli egykori hajóbiztosát, Tímárt, de persze csak a háta mögött, szemtől szembe igyekszik jó viszonyt ápolni vele. Sejti, hogy Kacsuka menekülne már az Athelie-vel kötött házasságból, ezért mindent elkövet, hogy ezt megakadályozza, mivel a korabeli Komáromban komoly szégyennek számított, ha egy fiatal lány nem ment időben férjhez. Ugyanakkor abban is majdnem biztos, hogy Tímár első nagy húzását a katonai élelmezéssel Kacsuka segített neki elintézni. Ráadásul – Tímár miatt – anyagi nehézségei is vannak, hiszen Tímár minden jó üzletet elhalászik az orra elől, Brazovics úr most már nem olyan biztos benne, hogy a Kacsukának korábban megígért 100 ezret valóban teljesíteni is tudja.
 • Timéa
  • 15 éves, lassan felnőtt nővé érő szépség, aki Athelie játékszerének számít. Athelie ott alázza, gúnyolja, ahol csak tudja, szeszélyétől függően bántja meg, vagy teszi nevetségessé a török lányt, aki látszólag nem vesz erről tudomást, túl fiatal és ártatlan ahhoz, hogy felismerje a gúnyt, amit űznek vele.
 • Tímár Mihály
  • Ő az egyetlen, aki mindenkinek a szerepével és motivációjával tisztában van. Megesküdött, hogy tönkreteszi az egész Brazovics családot. Szerelmes Timéába és elkeseredetten nézi, ahogy Athanáz háza népe rendszeresen megalázza és gúnyt űz a fiatal lányból.

 

A szeszélyes és gonosz Athelie kegyetlen tréfát talál ki Timéa kárára. Ráveszi Kacsuka hadnagyot, hogy udvaroljon kicsit a török lánynak, aki ettől rettentő zavarba jön, hiszen titokban már régen szerelmes Kacsukába. Kacsuka szívesen udvarol Timéának, hiszen katonaemberként sportot űz abból, hogy minden szép, fiatal lánynak tegye a szépet, legyen az cseléd, vagy úrikisasszony. Athelie elhiteti Timéával, hogy Kacsuka hadnagy megkérte Timéa kezét és elveszi feleségül. Az olvasó tudja, hogy Athelie-nek nem kéne annyira erőltetnie, hogy Kacsuka udvaroljon Timéának, hiszen a katonatiszt lassan egyébként is beleszeret a fiatal török lányba.

Szegény Timéa pedig boldogan elhiszi ezt, Kacsuka és a házasság kedvéért még arra is hajlandó, hogy megkeresztelkedjen. Buzgón varrja, hímezi a menyasszonyi ruháját. Nem is sejti, hogy a kitűzött esküvő valójában nem az ő és Kacsuka esküvője lesz, hanem Kacsuka és Athelie lakodalma.

Tímár pontosan és dühösen látja, hogy hogyan játszanak a fiatal lánnyal, de azzal is tisztában van, hogy nem világosíthatja fel Timéát, hiszen a naiv, fiatal és romlatlan lelkű lány meg sem értené, hogy játszanak vele.

Tímárból végül kirobban a feszültség és az elkeseredettség, összeveszik Brazovics úrral és dühösen hagyja el a Brazovics házat, csak Timéától búcsúzik:

„- Timéa kisasszony! – szólt forró, mély hangon. – Én most kegyedtől búcsút veszek. Legyen ön boldog: legyen ön még sokáig gyermek. De ha egyszer eljön egy olyan óra, amelyben ön boldogtalannak fogja magát érezni, gondoljon rá, hogy van egy jó ember, aki önért…”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló” bejegyzéshez 32 hozzászólás

  • Kedves dávid!

   Ez is egy meglátás. Az oldal látogatása és a kommentelés sem kötelező. Ha esetleg igényesen és helyesírásilag is helyesen meg tudod fogalmazni a gagyi mamiság lényegét, akkor szívesen veszem a kritikádat.

   Egyébként eddig csak annyi derült ki, hogy egy kis pöcs vagy.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves zsiráf nagyon jó az oldal!

    De azt szeretném kérdezni te fiú vagy vagy lány?

    Csak amiatt mert az eggyik gyereknek úgy szóltál be, hogy te kis pöcs és ez elég fiús volt.

    Válasz
  • Kedves Kiaru!

   Javaslom az olvasónaplók menüpontot… Nekem ott van a harmadik rész.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Szia, nagyon jó ez az oldal, mivel nyáron, sokat segítek a szüleimnek, nyaralok, táborok, edzések stb., ezért nem jut idő az olvasásra, és ez az oldal eléggé sokat segít, már leírtam a Kőszívű Ember Fiai-t is, és remélem, hogy jó fog lenni, nem zavar, ha azt mondja a tanár, hogy netről írtam, mert kihúzom magam a „kínos” helyzetből simán, szóval igen, köszi! 🙂

  Válasz
 2. Zsiráf te szó szerint egy igazi állat vagy! 😀
  Nagyon-nagyon szépen köszönök mindent! Rengeteget segitettél. Tényleg köszi!

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segített az oldal, az ötkérdésest és a TZ-t is megírtam 5-ösre úgy hogy csak ezt az oldalt olvastam! Köszi a segítséget, király az oldal!

  Válasz
 4. KEDVES ZSIRÁF
  MEGLEHETNE E OLDANI VALAHOGY TŐMŐRÍTENI A RÉSZEKET CSAK EGY PICIT
  VÁLASZOD KÖSZÖNÖM

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon örülök, és gratulálok ennek a jó és minőségi munkának. Sok időt megspórolok evvel. Ez idáig a legrövidebb és mégis a legg részletesebb olvasónapló.

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Annyi irodalmár, irodalomtanár után végre egy adekvát olvasat: Tímár nem az ázott búzát megőrölve süttette a cipót a katonáknak – a kincs birtokában ugyan miféle pitiáner dolog lett volna ez tőle!
  Gratulálok!

  Válasz
  • Kedves Szolnoki Tibor!

   Köszönöm, de az érdem nem az enyém, hanem Jókaié! 🙂 A többiek biztos csak nem figyeltek. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf! Az elmúlt években sokat segítettek az írásaid, és ezt szeretném most meg köszönni. Ez a fejezet is épp kapóra jön, hisz hétfőn dolgozat és a hétvégém tele van mindennel, ami nem tanulás. Sok egészséget és kellemes őszt!

  Válasz
 8. Maga az olvasónapló jól átgondolt szépen megszerkesztett.
  Ám egy lektorálás nem ártana, mivel számos elgépelés található benne.
  Mindenesetre köszönöm a munkádat!

  Válasz
  • Kedves Csak egy bunkó!

   Köszönöm a kritikát, mihelyt eljutok odáig, átolvasom újra.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Kedves Zsiráf!
  A második rész utolsó részében kimaradt a szereplők közöl Zsófi mama.Elnézésedet kérem de kiszúrta a szemem.

  Üdv:Izabella

  Válasz
 10. Szia Zsiráf!

  Csak egy hibát vettem észre a szövegbe ne haragudj ha szólok.A második rész utolsó fejezetében Zófi asszonyt írtál.

  Üdv:Izabella

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .