Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló

II. rész 7. fejezet: A menyasszonyköntös

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Kacsuka
Athelie
Timéa
Brazovics Athanáz
1829 Komárom

Már csak néhány nap van hátra Kacsuka kapitány és Athelie esküvőjéig. Athelie tovább űzi kegyetlen játékát Timéával, aki továbbra is úgy tudja, hogy a saját esküvőjére készül, szorgalmasan hímzi, díszit menyasszonyi köntösét, amiről nem is sejti, hogy valójában Athelie menyasszonyköntöse lesz.

Eljön az esküvő napja, messze földről érkeznek a rokonok a nagy eseményre. Két ember hiányzik még csak, Timéa és Brazovics úr, a menyasszony apja.

Timéa nagy izgatottságában, hogy férjhez megy, elaludt. Athelie kisasszony direkt nem akarja felébresztetni. Mikor végül Timéa kilép a szobájából, akkor szembesül a kegyetlen valósággal, hogy nem ő megy férjhez Kacsukához, hanem Athelie, nem magának hímezte a szép menyasszonyköntöst, hanem Athelie-nek.

Brazovics úr pedig azért késik, mert reggel a várkormányzóhoz sietett, hiszen biztos volt benne, hogy megkapja a monostori földek után járó kisajátítási összeget. Ott azonban váratlan hírt kap. A földek kisajátítását valóban eltervezték, sőt a földek egy részét már meg is vették (azok a területek természetesen már Tímár érdekeleségébe tartoztak), azonban érkezett egy névtelen bejelentés az államhoz.

Ebben a névtelen bejelentésben valaki rávilágított arra, hogyha az erődítési munkálatok 30 évig tartanak, akkor az államnak nem szükséges most kisajátítani minden földet, elég csak a munka tempójában felvásárolni a szükséges területeket. Az állam örült az ötletnek, így a monostori földeket majd csak 18-20 év múlva fogják kisajátítani. Nem hangzik el, de persze az olvasó tisztában van vele, hogy az ötlet, mely a névtelen bejelentőtől származik, Tímáré volt.

Brazovics Athanáz tisztában van vele, hogy eljött a vég, túl sok pénzt ölt bele ebbe az üzletbe, olyan összeget is, ami nem a sajátja volt, hirtelen szédülni kezd.

Közben a Brazovics házban egyre türelmetlenebbül várják haza Brazovics urat, indulni kéne a templomba. Brazovics azonban nem érkezik, csak halálának híre, valószínűleg szívrohamot kapott.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Második rész – Timéa – Olvasónapló” bejegyzéshez 20 hozzászólás

  • Kedves dávid!

   Ez is egy meglátás. Az oldal látogatása és a kommentelés sem kötelező. Ha esetleg igényesen és helyesírásilag is helyesen meg tudod fogalmazni a gagyi mamiság lényegét, akkor szívesen veszem a kritikádat.

   Egyébként eddig csak annyi derült ki, hogy egy kis pöcs vagy.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Kiaru!

   Javaslom az olvasónaplók menüpontot… Nekem ott van a harmadik rész.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Szia, nagyon jó ez az oldal, mivel nyáron, sokat segítek a szüleimnek, nyaralok, táborok, edzések stb., ezért nem jut idő az olvasásra, és ez az oldal eléggé sokat segít, már leírtam a Kőszívű Ember Fiai-t is, és remélem, hogy jó fog lenni, nem zavar, ha azt mondja a tanár, hogy netről írtam, mert kihúzom magam a “kínos” helyzetből simán, szóval igen, köszi! 🙂

  Válasz
 2. Zsiráf te szó szerint egy igazi állat vagy! 😀
  Nagyon-nagyon szépen köszönök mindent! Rengeteget segitettél. Tényleg köszi!

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon sokat segített az oldal, az ötkérdésest és a TZ-t is megírtam 5-ösre úgy hogy csak ezt az oldalt olvastam! Köszi a segítséget, király az oldal!

  Válasz
 4. KEDVES ZSIRÁF
  MEGLEHETNE E OLDANI VALAHOGY TŐMŐRÍTENI A RÉSZEKET CSAK EGY PICIT
  VÁLASZOD KÖSZÖNÖM

  Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Nagyon örülök, és gratulálok ennek a jó és minőségi munkának. Sok időt megspórolok evvel. Ez idáig a legrövidebb és mégis a legg részletesebb olvasónapló.

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Annyi irodalmár, irodalomtanár után végre egy adekvát olvasat: Tímár nem az ázott búzát megőrölve süttette a cipót a katonáknak – a kincs birtokában ugyan miféle pitiáner dolog lett volna ez tőle!
  Gratulálok!

  Válasz
  • Kedves Szolnoki Tibor!

   Köszönöm, de az érdem nem az enyém, hanem Jókaié! 🙂 A többiek biztos csak nem figyeltek. 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..