Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló

3. fejezet

 

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Boka
Csónakos
Nemecsek
Geréb
A Vörösingesek csapata
1889 március,
egy nappal az
előző fejezet után
A Füvészkert ( a Vörösingesek tábora)

 

Boka elkészíti a haditervet másnap délutánra, aminek lényege, hogy a Pál utcai fiúk is bebizonyítsák, hogy vannak olyan bátrak, mint a füvészkertiek. Tehát, mint ahogy Áts Feri bemerészkedett a Pál utcai grundra, most a Pál utcaiak fognak elmenni a vörösingesekhez a Füvészkertbe és otthagynak egy papírt, amire ráírták: „ITT VOLTAK A PÁL UTCAI FIÚK”

A nagy és veszélyes kalandra Boka Csónakost és Nemecseket viszi magával. Csónakosnak azonban megtiltja, hogy hangosan fütyüljön. A kis szőke Nemecsek nagyon büszke, hogy közlegény létére részt vehet egy ilyen nagy horderejű vállalkozásban.

A három fiú késő délután elindul a Füvészkertbe. Besötétedik, mire odaérnek, bemásznak a Füvészkert kőkerítésén. A Füvészkertben van egy tó, aminek a közepén lévő szigeten van a Vörösingesek tábora. A szigetet és partot egy híd köti össze. Félúton a kerítés és a tó között van egy domb, amire egy mesterséges várromot építettek.

A fiúk óvatosan, a bokrok takarásában elosonnak a várromig, ahol Csónakos felmászik az egyik fára. Onnan látja, hogy a szigetre vezető hídon a Vörösingesek két őre áll, ott tehát nem tudnak bejutni a szigetre. Hirtelen éles fütyülés hallatszik, Bokáék először azt hiszik, hogy felfedezték őket, de aztán rájönnek, hogy a fütty, csak az őrségváltás jele a hídon.

De hirtelen megint bajba kerülnek, ahogy a várrom mellett lapulnak, mert lépteket hallanak, kiderül, hogy most a Füvészkert éjjeliőre jár arra. A három fiú, hogy észre ne vegye őket az éjjeliőr, gyorsan elbújnak a várrom belsejében. Ennek a véletlennek köszönhetik, hogy felfedezik a Vörösingesek rejtett fegyverraktárát. Nyolc darab fából faragott, ezüstpapírral bevont tomahawkra bukkannak. Innen derül ki, hogy a Vörösingesek nyolcan vannak.

Amikor az éjjeliőr elmegy, a fiúk kibújnak a várromból és Boka távcsövön keresztül méri fel a szigetet, ahol egy lámpás is mozog a sötétben. Bokának hirtelen elakad a lélegzete, mert a lámpavivőben egy ismerőst vél felfedezni, de csak egy pillanatra látja, nem tudja biztosan megállapítani, hogy ki volt az.

A fiúk most már odaérnek a tó partjára, de az őrök miatt a hidat nem használhatják. Elhatározzák, hogy keresnek egy csónakot, amin át tudnak evezni a szigetre. Találnak is egyet, amibe beszállnak, de Nemecsek megcsúszik és nyakig merül a vízbe. (FIGYELEM! Ennek még jelentősége lesz a későbbiekben!)

Végül mindhármuknak sikerül bemászniuk a csónakba és áteveznek a szigetre. Csónakost a csónaknál hagyják őrnek, azzal a feladattal, hogyha felfedezik a csónakot, akkor fütyüljön egy nagyot. Nemecsek és Boka pedig megközelítik a Vörösingesek táborát. A sziget közepén kis tisztás van, bokrokkal körülvéve, ide bújnak Bokáék. Innen pont rálátnak a vörösingesekre, akik a tisztás közepén álló lámpás körül ülnek.

Boka és Nemecsek látja, hogy a Füvészkertiek között van egy alak, aki nem visel vörös tornainget. Megdöbbenve ismerik fel Gerébet a saját csapatukból. Boka tehát jól látta korábban, amikor távcsövön át figyelte a szigetet, hogy a lámpást egy ismerős tartja. Most hát kiderült, hogy Geréb az, Geréb az áruló.

A két fiú kihallgatja, amint Geréb éppen elárulja a Pál utcaiakat. Elmondja Áts Feriéknek, hogy hogyan lehet észrevétlenül bejutni a grundra és elfoglalni. A grundra vezető kiskaput ugyan a grund törvényei szerint mindig zárva kell tartani, de Geréb majd úgy intézi, hogy ő menjen be utoljára és nyitva hagyja a kaput, amin keresztül a vörösingesek támadni fognak.

A Vörösingesek számár a háború elhatározott tény, és Áts Feritől azt is megtudjuk, hogy miért indítják a háborút.

„ – Azért tesszük, hogy legyen hol labdázzunk. Itt nem lehet, és az Eszterházy utcában mindig veszekedni kell a helyért… Nekünk labdaterület kell és punktum!” 

Figyeljük meg, hogy a vörösinges gyerekeknek eszükbe sem jut, hogy békés módon megkérjék a Pál utcaiakat, had használják ők is labdázásra a grundot. Nem, ők rögtön háborút akarnak indítani és erővel megszerezni azt, ami nem az övék. A gyerekek tehát ugyanúgy viselkednek, mint a komoly háborúkat indító felnőttek.

Boka és Nemecsek szomorúan gubbaszt a bokrok között, megdöbbenti őket Geréb árulása. Majd amikor a Vörösingesek kis időre elhagyják a tisztást Boka odaszalad a lámpához, elfújja és otthagyja a papírlapot a Pál utcaiak üzenetével. Mindketten rohannak vissza a partra Csónakoshoz.

Áts Feriék azonban túl korán térnek vissza és fedezik fel az üzenetet, üldözőbe veszik a Pál utcaiakat. Bokáék még éppen át tudnak evezni a túlpartra, de a hídon át már közelednek a Vörösingesek. A három üldözött ekkor az Üvegházba menekül, hogy elbújjanak. A sötétben azonban nem sokat látnak, ezért Nemecsek óvatlanul gyufát gyújt. Nemecsek ugyanis ijedtében elfelejtette, hogy az Üvegháznak üvegből vannak a falai, így a gyufa lobbanását az üldöző Vörösingesek is megláthatják.

Így is történik, az üldözők becsörtetnek az Üvegházba, a Pál utcaiaknak el kell bújniuk. Csónakos egy polc alá rejtőzik, Boka az ajtó mögé, Nemecsek pedig az aranyhalas medencébe merül. (FIGYELEM! Nemecsek aznap este már másodszor lesz tiszta víz!)

A Vörösingesek végül nem találják meg őket, sőt egy Szebenics nevű vörösinges fiúnak köszönhetően sikerül is elmenekülniük. Szebenics ugyanis – akaratlanul bár – de mindig rossz irányba tereli kiabálásával a vörösingeseket, akik végül a Füvészkert kerítésén átmászva két ismeretlen fiú után kezdenek rohanni, akiknek semmi közük az egész ügyhöz.

A három Pál utcai hős tehát megmenekült, de Boka és Nemecsek nagyon szomorú Geréb árulása miatt (Csónakos még nem tudja.)

 

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló” bejegyzéshez 58 hozzászólás

 1. szomorú de nagyon szép könyv jó olvasni és sokat segített a tanulásban . Mert jobb jegyeket kaptam .

  Válasz
  • Kedves romá diána!

   Örülök, hogy tetszett a könyv és hogy az oldal is segített! 🙂

   Gyere máskor is!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Zsiráf

   Nagyon köszönöm a segítséget téliszünet utáni első tanítási napra kell az olvasónapló és féltem hogy nem fejezem be ,de most rátaláltam erre az oldalra most már bármikor tudom csinálni.Köszönön szépen a segítséget.

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Ez az összefoglaló nagyon-nagyon hasznos és nagy segítség.
  Van arra mód, hogy valahogy kinyomtassam?
  Köszönöm a választ!

  Válasz
 3. Zsiráf abban a sorba amelyiknek az az eleje, hogy: A Pál utcaiak tehát győztek, ott elírtad azt , a szót hogy vizet, ahelyett fizetet írtál! 🙂

  Válasz
 4. Kedves zsiráf!

  Az időpontnál rosszul írtad az ez helyett az kellett volna szerintem.:)

  Válasz
  • Kedves Kovács Kira!

   Most úgy dicsérted meg, hogy közben beszóltál…Mintha én azt mondanám Neked, hogy elég csúnya vagy, de attól még szép a hajad… Ezzel az oldal nincs előrébb. Ha megírod nekem a hibákat, akkor szívesen kijavítom őket – mint mindig – de egyébként a kommentednek nincs értelme.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Ez az olvasónapló szuper!
  Nagy segítség számomra.
  Nekünk 16 kérdést kell megválaszolnunk és ezt kell leadnunk hamarosan.
  A könyv és anaplód olvasása után mindre megvan a válasz.
  De 1 kérdésem lenne: A filmben a Nemecseknek vitt oklevél alján 1902 szerepel. Nem 1898 (zászló nyelébe vésett dátum). A filmben ez elírás?
  Pár osztálytársam szerint az új könyvben is látható az 1902-es dátum. Az enyém 1960-as kiadás, (nagymamámé volt) abban csak a zászló nyelén olvasható évszám szerepel, az pedig: 1898 . Szerintem ez (Mikor játszódott a történet?) egy becsapós kérdés lehet. Ez kicsit megzavar.
  Köszönöm a segítséget!
  Üdv!
  Anikó

  Válasz
  • Kedves Anikó!

   A Mikor játszódik kérdésre a válasz mindenképpen 1889 (és nem 1898, ahogy Te írtad 🙂 )! Ezt pedig a negyedik fejezetből tudjuk meg, a gittegylet alapító okiratából. A Fábri Zoltán rendezte filmben valóban 1902 szerepel, de Nektek a könyvből kell olvasónaplót írnotok és nem a filmből, és a könyvből feltett kérdésekre kell válaszolnotok, nem a filmből 🙂
   Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy van olyan könyv, amiben 1902-es dátum szerepel… Nyugodtan támaszkodj nagymami könyvére! 🙂
   Becsapósnak olyan szempontból tényleg becsapós, hogy azokról, akik 1902-őt írnak, tudni fogja a tanerő, hogy csak a filmet nézték meg és nem olvasták a könyvet…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  Ott hogy meglátták a lábnyomot (valami ilyesmi). Azt írtad:

  ,,lávnyomot”

  Válasz
  • Kedves thunder18!

   A “valami ilyesmi”-nél egy kicsi pontosabb megjelelés kéne, mert én csak azt látom, hogy az olvasónaplóhoz írtál hozzászólást, de azt nem, hogy melyik fejezethez…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves kontos gabriella!

   Nem, ez néhol latinul van írva és elrejtettem benne vicces mondókákat…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Az utolsó percekben nagyon segített. Nagyon köszönöm a szorgalmad, hogy van időd ilyen jól leírní az ilyen könyveket. Széoen fogalmazol. Csak így tovább 🙂

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  Nagyon hálásan köszönöm azt hogy evvel az összefoglalóval sokat segítesz nekem meg a többi olvasónak is!!🙂👌

  Válasz
 9. Annyit szeretnék mondani, hogy az
  5. Fejezet elején a lába helyett azt írtad, hogy láva
  Meg még azt is szeretném mondani, hogy nagyon tetszik az olvasónapló! 😀

  Válasz
 10. Köszi zsiráf! Nagyon jól jött mert én az a tipus vagyok (sajnos) aki az utolksó 3 napban írja meg a házidogáját… Amuúgy profi vagy, csak így tovább! 😀😁👍👍

  Válasz
 11. Tudnátok segíteni az az egyik feladat hogy: vedd sorra a vörösingesek és a pál utcaiak találkozását mikor,hol, kik, miokból!

  Aki tud légyszíves segítsen!!!🙏🙏🙏

  Válasz
  • Kedves Széll Bernadett!

   A kérdésedre a válasz benne van az olvasónaplóban… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 12. Kedves Zsiráf!
  Valahol le lehet tölteni a Pál utcai fiúk olvasónaplót?
  Word- be is át akartam másolni de nem tudom!
  Köszönöm!

  Válasz
 13. Nagyon köszönom hogy lehetőségem van erre hogy olvasónaplót találtam ( ami normális. mivel cak három napom van rá ezért nagyon jól jött

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..