Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló

5. fejezet

 

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Áts Feri
Geréb
Nemecsek
A Pásztor testvérek
1889 március,
két nappal ez
előző fejezet után,
csütörtökön
A Füvészkert ( a Vörösingesek tábora)

 

A fejezet a Vörösingesek táborhelyén, a Füvészkertben játszódik. A Vörösingesek éppen gyűlést tartanak, jelen van Geréb is, a Pál utcaiak árulója.

Szebenics, a fegyvertáros jelenti Áts Ferinek, hogy a fegyvertárból hiányzik a Pál utcaiak piros-zöld zászlója, amit Áts Feri hozott el a grundról, mikor ott járt. A fegyverek közül semmi sem hiányzik, csak a zászlót vitte el valaki, akinek igen kicsi lába van, mert a homokban megtalálták a nyomait.

Áts Feri rögtön rájön, hogy valaki a Pál utcaiak közül járt a fegyverraktárban és lopta vissza a zászlót.

A közgyűlés tulajdonképpeni célja, hogy a Vörösingesek megbeszéljük a háborút, amit a Pál utcaiak ellen fognak indítani, azért, hogy elvegyék tőlük a grundot, hogy legyen hol labdázniuk.

Geréb bevallja, hogy megvesztegette Janót, a grund éjjeliőrét, hogy segítsen nekik kiverni a Pál utcaiakat a grundról. Ezen Áts Feri nagyon feldühödik

„ – Nem! – bömbölte. – Te, úgy látszik, még mindig nem ismered a vörösingeseket. Nem megyünk mi vesztegetni meg alkudozni. Ha nem adják szépszerivel, hát elvesszük. Nem kell nekem se tót, se kikergetés, aki mindene van! Micsoda alattomos dolog ez!?”

Áts Feri azt mondja Gerébnek, hogyha gyáva, menjen haza. Geréb érzi, hogy ha most a vörösingesek is kizárják maguk közül, akkor tényleg nem tartozik sehova.

Kijelenti, hogy nem gyáva és a vörösingesekkel tart, mire Áts Feri megesketi őt a vörösingesek törvényeire. Ezzel Geréb hivatalosan is vörösinges lesz, hadnagyi rangot kap.

Geréb kijelenti, hogy a Pál utcaiak között nincs egy bátor fiú sem. Ekkor viszont egy hang az egyik fáról azt mondja, hogy „ – Dehogy nincs!”

Nemecsek, a kis szőke Nemecsek mászik le egyedül a fáról, ahol végighallgatta Áts Feriék beszélgetését. Az egyik kezében a kis zászlót fogja, és bátran áll meg a vörösingesek csapata előtt. A Pásztorok el akarják venni tőle a zászlót, de Áts Feri megállítja őket, tetszik neki Nemecsek bátorsága, ahogy közéjük mert jönni.

Felajánlja Nemecseknek, hogy lépjen be a vörösingesek közé, de a kis szőke fiú büszkén utasítja vissza az ajánlatot. Áts Feri kicsit meglepődik ezen, mert ő még soha senkit sem hívott maga mellé, a vörösingesek közül mindenki saját maga könyörögte be magát a csapatba.

Végül kicsavarják Nemecsek kezéből a zászló, és Áts Feri azt mondja:

„ – Ez nagyon gyönge. Ezt nem illik elverni. Hanem… fürösszétek meg egy kicsit.”

Nemecseket a két Pásztor beledobja a tóba, tehát néhány nap alatt immár harmadszor lesz tiszta víz, ráadásul már meg is van hűlve. A vörösingesek a parton állva nevetnek Nemecseken, aki büszkén, szó nélkül tűri a megalázó fürdetést. Geréb együtt nevet a vörösingesekkel.

Mikor Nemecseknek végül megengedik, hogy kijöjjön a tóból, akkor büszkén kihúzza magát:

„[…]És meg fogom nektek mutatni, hogy ahol mi is tízen vagyunk, ott másképpen fognak veletek beszélni, mint ahogy én most itt beszélek. Könnyű volt velem elbánni! Aki erősebb, az győz. A Pásztorok ellopták a golyóimat a múzeumkertben, mert ők voltak az erősebbek! Könnyű tíznek egy ellen!”

Nemecsek ezek után méltóságteljesen elvonul a vörösingesek közül. Áts Feri, akinek még mindig imponál Nemecsek bátor viselkedése Tisztelegj!-et vezényel csapatának.

Amikor a vörösingesek magukra maradnak Áts Feri felelősségre vonja a Pásztorokat az einstand miatt. Kiderül, hogy Áts Feri már korábban megtiltotta társainak, hogy a gyengébb fiúktól elvegyék a játékokat. Vagyis a vörösinges vezér csak Nemecsek elmeséléséből tudta meg, hogy a Pásztorok nem tartották be a parancsát.

Áts Feri méltó büntetésre ítéli a testvéreket, most nekik kell ruhástól belemerülniük a tóba.

 

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló” bejegyzéshez 58 hozzászólás

 1. szomorú de nagyon szép könyv jó olvasni és sokat segített a tanulásban . Mert jobb jegyeket kaptam .

  Válasz
  • Kedves romá diána!

   Örülök, hogy tetszett a könyv és hogy az oldal is segített! 🙂

   Gyere máskor is!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Zsiráf

   Nagyon köszönöm a segítséget téliszünet utáni első tanítási napra kell az olvasónapló és féltem hogy nem fejezem be ,de most rátaláltam erre az oldalra most már bármikor tudom csinálni.Köszönön szépen a segítséget.

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Ez az összefoglaló nagyon-nagyon hasznos és nagy segítség.
  Van arra mód, hogy valahogy kinyomtassam?
  Köszönöm a választ!

  Válasz
 3. Zsiráf abban a sorba amelyiknek az az eleje, hogy: A Pál utcaiak tehát győztek, ott elírtad azt , a szót hogy vizet, ahelyett fizetet írtál! 🙂

  Válasz
 4. Kedves zsiráf!

  Az időpontnál rosszul írtad az ez helyett az kellett volna szerintem.:)

  Válasz
  • Kedves Kovács Kira!

   Most úgy dicsérted meg, hogy közben beszóltál…Mintha én azt mondanám Neked, hogy elég csúnya vagy, de attól még szép a hajad… Ezzel az oldal nincs előrébb. Ha megírod nekem a hibákat, akkor szívesen kijavítom őket – mint mindig – de egyébként a kommentednek nincs értelme.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Ez az olvasónapló szuper!
  Nagy segítség számomra.
  Nekünk 16 kérdést kell megválaszolnunk és ezt kell leadnunk hamarosan.
  A könyv és anaplód olvasása után mindre megvan a válasz.
  De 1 kérdésem lenne: A filmben a Nemecseknek vitt oklevél alján 1902 szerepel. Nem 1898 (zászló nyelébe vésett dátum). A filmben ez elírás?
  Pár osztálytársam szerint az új könyvben is látható az 1902-es dátum. Az enyém 1960-as kiadás, (nagymamámé volt) abban csak a zászló nyelén olvasható évszám szerepel, az pedig: 1898 . Szerintem ez (Mikor játszódott a történet?) egy becsapós kérdés lehet. Ez kicsit megzavar.
  Köszönöm a segítséget!
  Üdv!
  Anikó

  Válasz
  • Kedves Anikó!

   A Mikor játszódik kérdésre a válasz mindenképpen 1889 (és nem 1898, ahogy Te írtad 🙂 )! Ezt pedig a negyedik fejezetből tudjuk meg, a gittegylet alapító okiratából. A Fábri Zoltán rendezte filmben valóban 1902 szerepel, de Nektek a könyvből kell olvasónaplót írnotok és nem a filmből, és a könyvből feltett kérdésekre kell válaszolnotok, nem a filmből 🙂
   Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy van olyan könyv, amiben 1902-es dátum szerepel… Nyugodtan támaszkodj nagymami könyvére! 🙂
   Becsapósnak olyan szempontból tényleg becsapós, hogy azokról, akik 1902-őt írnak, tudni fogja a tanerő, hogy csak a filmet nézték meg és nem olvasták a könyvet…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  Ott hogy meglátták a lábnyomot (valami ilyesmi). Azt írtad:

  ,,lávnyomot”

  Válasz
  • Kedves thunder18!

   A “valami ilyesmi”-nél egy kicsi pontosabb megjelelés kéne, mert én csak azt látom, hogy az olvasónaplóhoz írtál hozzászólást, de azt nem, hogy melyik fejezethez…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves kontos gabriella!

   Nem, ez néhol latinul van írva és elrejtettem benne vicces mondókákat…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Az utolsó percekben nagyon segített. Nagyon köszönöm a szorgalmad, hogy van időd ilyen jól leírní az ilyen könyveket. Széoen fogalmazol. Csak így tovább 🙂

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  Nagyon hálásan köszönöm azt hogy evvel az összefoglalóval sokat segítesz nekem meg a többi olvasónak is!!🙂👌

  Válasz
 9. Annyit szeretnék mondani, hogy az
  5. Fejezet elején a lába helyett azt írtad, hogy láva
  Meg még azt is szeretném mondani, hogy nagyon tetszik az olvasónapló! 😀

  Válasz
 10. Köszi zsiráf! Nagyon jól jött mert én az a tipus vagyok (sajnos) aki az utolksó 3 napban írja meg a házidogáját… Amuúgy profi vagy, csak így tovább! 😀😁👍👍

  Válasz
 11. Tudnátok segíteni az az egyik feladat hogy: vedd sorra a vörösingesek és a pál utcaiak találkozását mikor,hol, kik, miokból!

  Aki tud légyszíves segítsen!!!🙏🙏🙏

  Válasz
  • Kedves Széll Bernadett!

   A kérdésedre a válasz benne van az olvasónaplóban… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 12. Kedves Zsiráf!
  Valahol le lehet tölteni a Pál utcai fiúk olvasónaplót?
  Word- be is át akartam másolni de nem tudom!
  Köszönöm!

  Válasz
 13. Nagyon köszönom hogy lehetőségem van erre hogy olvasónaplót találtam ( ami normális. mivel cak három napom van rá ezért nagyon jól jött

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..