Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló

8. fejezet

 

Főbb szereplők Időpont Helyszín
A Pál utcai fiúk csapata
A vörösingesek csapata
1889 március,
egy nappal az előző fejezet
után
A grund

 

Felvirrad a csata napja, a Pál utcaiak csapat már háromnegyed kettőkor összegyűlik a grundon. (Emlékezzünk, a hadüzenet értelmében a csata pontban délután háromkor kezdődik) Boka az utolsó pillanatban még változtat a haditerven, két erőd elé árkot ásnak, a Pál utcaiak egy része majd innen fog támadni. A fahasábokból álló erődök tetején kis piros-zöld zászlók lobognak, kivéve a hármas számún, onnan hiányzik a zászló

A hiányzó zászló sorsa:

 • Először Áts Feri lopta el a grundról (lsd. 2. fejezet)
 • A vörösingesek által a füvészkerti romban elrejtett zászlót Nemecsek lopta vissza.
 • Mivel Nemecseket elfogták a vörösingesek, és a két Pásztor kicsavarta a kezéből a zászlót, az újra visszakerült a vörösingesek titkos fegyverraktárába (lsd. 5. fejezet)
 • A zászlót ezután Geréb, az áruló vitte vissza a Pál utcaiaknak, hogy kedveskedjen nekik.

A zászló most tehát a Pál utcaiaknál van, de Boka becsületes harcban akarja visszaszerezni, ezért – még előző este, miután a vörösinges követség elment a grundról – Boka is követeket küld (Csele, Csónakos és Weisz) a füvészkertbe, akik átadják a zászlót azzal, hogy a vörösingesek másnap hozzák magukkal a csatába és a Pál utcaiak majd visszaveszik tőlük, ha tudják.

Délután kettő után néhány perccel Boka, a tábornok megtartja az utolsó szemlét a Pál utcai hadsereg fölött. Nem sokkal ezután jelentik az őrszemek, hogy közeledik az ellenség, akik két irányból támadnak.

Áts Feri a Pál utca felől támadókat vezeti

A Mária utca felől érkezőknek az idősebbik Pásztor az élén.

A Mária utca felől érkezők támadást indítanak, de az Áts Feri vezette másik sereg nyugodtan áll a Pál utcában. Boka először megijed, nem érti, hogy a vörösingesek két csapata miért nem támad egyszerre. Ezután azonban egy pillanat alatt átlátja a helyzetet és rájön, hogy Áts Feriék arra várnak, hogy, a Pásztor vezette csapat a Pál utca felé szorítsa őket, és Áts Feriék csak akkor fognak támadni.

Boka ekkor már azt is tudja, hogy a Pál utcaiak fogják megnyerni a csatát, mert a vörösingesek rosszul osztották meg erőiket.

A grundon zajlik a csata és a Pál utcaiak lassan valóban a Pásztor-csapat fölé kerekednek, egyenként bezárják a vörösingeseket a fűrészgép kunyhójába. A Pál utcában várakozó másik vörösinges csapat erről semmit sem tud, csak hangok jutnak el hozzájuk. Végül Áts Feri is rájön, hogy a tervezett csel nem sikerült, a Pásztor-csapatot legyőzték.

A vörösinges vezér rögtön átlátja, hogy komoly bajba kerültek, hiszen most az ő fél csapatának kell felvennie a harcot a Pál utcaiak egész seregével szemben. Ennek ellenére – becsületből – megindítja a támadást a Pál utca felől.

A csata újra fellángol, a vörösingesek eleinte jobban állnak, hiszen ők frissek és pihentek, míg a Pál utcaiak kezdenek fáradni, mivel ők már megküzdöttek a Pásztor-féle csapattal is.

Lassan azonban érvényesülni kezd a Pál utcaiak létszámfölénye. Áts Feri is látja ezt és rájön, hogy csak akkor fordíthat a csata menetén, ha sikerül kiszabadítaniuk a kunyhóba zárt társaikat. Az előzetesen megállapított szabályok szerint ugyan ezt nem szabad, de a vörösingesek úgy gondolják, hogy háborúban minden megengedett. Áts Feri meg is indul társai élén a kunyhó felé:

„S e pillanatban, mintha a lába elé gurítottak volna valamit, hirtelen megállott. Egy kis gyerekalak

ugrott elibe a kunyhó mellől. Megtorpant a vörösinges vezér, és mögötte megállt,

egymásnak lökődött a harcoló sereg.

Egy kisfiú állott Áts Feri előtt, egy kisfiú, aki egy fejjel volt kisebb, mint ő. Egy vézna, szőke

gyerek emelte két kezét a magasba, tiltólag. […] És a kis szőke, vékony csontú, beteg gyerek abban a pillanatban ölre kapta a nagy Áts Ferit, és

rettenetes erőfeszítéssel, amelyhez csak a láza, a forró, lüktető láza, az önkívülete adta szegény

kis testének az erőt, a meglepett vezért annak rendje és módja szerint a földhöz teremtette.

Aztán lerogyott ő is, ájultan.”

Mivel a szabályok értelmében, ha valakinek a két válla a földhöz ér, akkor legyőzöttnek kell tekinteni és nem harcolhat tovább, ezért a vörösingesek rögtön kétségbe estek, vezérük „elesett”

„A pillanatnyi zavart felhasználták a Pál utcaiak. Összefogóztak, nagy lánccá alakultak, és kifelé szorították a meglepett sereget.”

A Pál utcaiak tehát győztek, mindenki megmámorosodott a diadaltól. De a kis Nemecsek még mindig ájultan feküdt a földön, Boka és Janó, a tót, gyorsan vizet hoznak, hogy magához térjen. Ekkor Nemecsek elmeséli, hogy szökött meg hazulról, amíg a szülei nem voltak otthon, mert lázálmában úgy hallotta, mintha társai hívnák őt.

Közvetlenül a csata után:

 • A vörösingesek közül csak Áts Feri maradt a grundon, majd szomorúan ő is távozott, ő az egyetlen, aki a fegyverét is magával vihette, Boka „Tisztelegj!”-et vezényel a tiszteletére.
 • Geréb, az egykori áruló, mivel a csatában derekasan harcolt a Pál utcaiak oldalán, visszakapja főhadnagyi rangját. (Szebenicstől is ő szerezte vissza a zászlót a harc hevében)
 • Nemecseket, az egyetlen közlegényt kapitánnyá léptetik elő.

„Észre se vették, hogy egy szegényes ruhába öltözött kis asszony sietett végig a hátuk mögött a

grundon, és most egyszeribe elibük került.”

Nemecsek édesanyja az, aki kétségbeesetten kereste beteg fiát. Ölbe veszi a kisfiút és elindul vele haza. A Pál utcaiak pedig úgy döntenek, hogy elkísérik a nap hősét, kettős sorban, csendesen mennek Nemecsek és az édesanyja után. A házuk előtt Nemecsek még kezet fog mindenkivel, majd bemennek. A Pál utcai fiúk győztes csapata pedig lassan elindul hazafelé, egyedül Boka marad a ház előtt, aki most végre elsírhatja magát.

„Ő is érezte, tudta azt, amit egyikük sem mert kimondani. Ő is látta, mint pusztul az ő közlegénye

lassú, szomorú elmúlással. Tudta, mi lesz ennek a vége, s tudta, hogy már nemsokára lesz vége. Nem bánta ő most, hogy győztes hadvezér, nem bánta, hogy ezúttal először nem volt férfias, komoly, nem bánta, hogy kitört belőle a gyerek, csak sírt, és egyre ezt mondogatta:

– Kis barátom… édes jó barátom… édes jó kis kapitányom…”

Boka tehát már ekkor érzi, hogy Nemecsek betegsége nagyon súlyos, a kisfiú aligha fog felépülni belőle. Bokát nem ereszti a ház, valamiért úgy érzi, ott kell maradnia a ház előtt, mintha díszőrséget állna.        Átmegy az út másik oldalára, onnan figyeli tovább a kis házikót a Rákos utcában, ahol kis barátja betegen fekszik.

Egyszer csak lépteket hall, és meglepődve látja, hogy Áts Feri a vesztes vörösingesek vezére tart Nemecsekék háza felé.

„És most farkasszemet nézett egymással a két vezér. Életükben először álltak egymással szemtől szembe, négyszemközt. Itt találkoztak, ez előtt a szomorú ház előtt. Az egyiket a szíve hozta ide, a másikat a lelkiismerete.”

Ne feledjük, Áts Ferinek nagy szerepe volt abban, hogy Nemecseknek többször is meg kellett fürödnie, és ezért megfázott.

Végül mindkét hadvezér hazafelé indul, a grundért vívott csata napja véget ért.

 

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló” bejegyzéshez 113 hozzászólás

 1. szomorú de nagyon szép könyv jó olvasni és sokat segített a tanulásban . Mert jobb jegyeket kaptam .

  Válasz
  • Kedves romá diána!

   Örülök, hogy tetszett a könyv és hogy az oldal is segített! 🙂

   Gyere máskor is!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Zsiráf! Miután elolvastam a rendes fejezetet (teljes részt) akkor ez nagyon de nagyon jól jön felfrissiteni az olvasásomat! Ezzel a kis összefoglalásal akár ellenőrizni is lehet, hogy tudom-e! Nagyon jó segítség! Ajánlani tudom! Köszönöm szépen a segítséget!😀

    Válasz
   • Kedves Zsiráf! Nagyon tetszik a történet! Jobb jegyet kaptam tőle az iskolába! Köszönöm szépen!

    Válasz
  • Kedves Zsiráf

   Nagyon köszönöm a segítséget téliszünet utáni első tanítási napra kell az olvasónapló és féltem hogy nem fejezem be ,de most rátaláltam erre az oldalra most már bármikor tudom csinálni.Köszönön szépen a segítséget.

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Ez az összefoglaló nagyon-nagyon hasznos és nagy segítség.
  Van arra mód, hogy valahogy kinyomtassam?
  Köszönöm a választ!

  Válasz
 3. Zsiráf abban a sorba amelyiknek az az eleje, hogy: A Pál utcaiak tehát győztek, ott elírtad azt , a szót hogy vizet, ahelyett fizetet írtál! 🙂

  Válasz
 4. Kedves zsiráf!

  Az időpontnál rosszul írtad az ez helyett az kellett volna szerintem.:)

  Válasz
  • Kedves Kovács Kira!

   Most úgy dicsérted meg, hogy közben beszóltál…Mintha én azt mondanám Neked, hogy elég csúnya vagy, de attól még szép a hajad… Ezzel az oldal nincs előrébb. Ha megírod nekem a hibákat, akkor szívesen kijavítom őket – mint mindig – de egyébként a kommentednek nincs értelme.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Ez az olvasónapló szuper!
  Nagy segítség számomra.
  Nekünk 16 kérdést kell megválaszolnunk és ezt kell leadnunk hamarosan.
  A könyv és anaplód olvasása után mindre megvan a válasz.
  De 1 kérdésem lenne: A filmben a Nemecseknek vitt oklevél alján 1902 szerepel. Nem 1898 (zászló nyelébe vésett dátum). A filmben ez elírás?
  Pár osztálytársam szerint az új könyvben is látható az 1902-es dátum. Az enyém 1960-as kiadás, (nagymamámé volt) abban csak a zászló nyelén olvasható évszám szerepel, az pedig: 1898 . Szerintem ez (Mikor játszódott a történet?) egy becsapós kérdés lehet. Ez kicsit megzavar.
  Köszönöm a segítséget!
  Üdv!
  Anikó

  Válasz
  • Kedves Anikó!

   A Mikor játszódik kérdésre a válasz mindenképpen 1889 (és nem 1898, ahogy Te írtad 🙂 )! Ezt pedig a negyedik fejezetből tudjuk meg, a gittegylet alapító okiratából. A Fábri Zoltán rendezte filmben valóban 1902 szerepel, de Nektek a könyvből kell olvasónaplót írnotok és nem a filmből, és a könyvből feltett kérdésekre kell válaszolnotok, nem a filmből 🙂
   Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy van olyan könyv, amiben 1902-es dátum szerepel… Nyugodtan támaszkodj nagymami könyvére! 🙂
   Becsapósnak olyan szempontból tényleg becsapós, hogy azokról, akik 1902-őt írnak, tudni fogja a tanerő, hogy csak a filmet nézték meg és nem olvasták a könyvet…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  Ott hogy meglátták a lábnyomot (valami ilyesmi). Azt írtad:

  ,,lávnyomot”

  Válasz
  • Kedves thunder18!

   A „valami ilyesmi”-nél egy kicsi pontosabb megjelelés kéne, mert én csak azt látom, hogy az olvasónaplóhoz írtál hozzászólást, de azt nem, hogy melyik fejezethez…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves kontos gabriella!

   Nem, ez néhol latinul van írva és elrejtettem benne vicces mondókákat…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Szia, Zsiráf!
    Én a könyvet is nagyon élveztem, mikor olvastam és most, hogy fel kellett fríssítenem az emlékezeteinet, ez nagyon hasznos oldal volt. Köszönöm!😁

    Válasz
 7. Az utolsó percekben nagyon segített. Nagyon köszönöm a szorgalmad, hogy van időd ilyen jól leírní az ilyen könyveket. Széoen fogalmazol. Csak így tovább 🙂

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  Nagyon hálásan köszönöm azt hogy evvel az összefoglalóval sokat segítesz nekem meg a többi olvasónak is!!🙂👌

  Válasz
 9. Annyit szeretnék mondani, hogy az
  5. Fejezet elején a lába helyett azt írtad, hogy láva
  Meg még azt is szeretném mondani, hogy nagyon tetszik az olvasónapló! 😀

  Válasz
 10. Köszi zsiráf! Nagyon jól jött mert én az a tipus vagyok (sajnos) aki az utolksó 3 napban írja meg a házidogáját… Amuúgy profi vagy, csak így tovább! 😀😁👍👍

  Válasz
 11. Tudnátok segíteni az az egyik feladat hogy: vedd sorra a vörösingesek és a pál utcaiak találkozását mikor,hol, kik, miokból!

  Aki tud légyszíves segítsen!!!🙏🙏🙏

  Válasz
  • Kedves Széll Bernadett!

   A kérdésedre a válasz benne van az olvasónaplóban… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 12. Kedves Zsiráf!
  Valahol le lehet tölteni a Pál utcai fiúk olvasónaplót?
  Word- be is át akartam másolni de nem tudom!
  Köszönöm!

  Válasz
 13. Nagyon köszönom hogy lehetőségem van erre hogy olvasónaplót találtam ( ami normális. mivel cak három napom van rá ezért nagyon jól jött

  Válasz
 14. Kedves Zsiráf!

  Nagyon sokat segített ez az oldal,mert ha egy kérdésre nem találtam a választ a könyvben egyből megtaláltam a kérdést ezen az oldalon. Még egyszer köszönöm!

  Üdv: Petra Dreamback,de szólíts Álomhátnak

  Válasz
 15. Nagyon sokat segít a tanulásban!Nagyon köszönöm Zsiráf hogy ilyen tökéletes oldalt készítettél..

  Válasz
  • Kedves Jakabos Dóri!

   Sajnos közel sem tökéletes, de azért köszönöm szépen! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 16. Kedves nem tudom kicsoda köszi az olvasónaplót dolgozatot irtam belole és 1-es lett szerintem meg nem csalni kéne a röviditett változattal hanem inkább becsületesen kéne megcsinalni tudom ti nem gondoltatok ebbe bele hogy amugy a tanar ezt eszre tudja venni

  Válasz
  • Kedves dorci!

   Vagyis Te egyest kaptál, erre hirtelen megtértél, és már úgy gondolod, hogy nem kéne csalni? Érdekes hozzáállás… Az oldal egyébként nem azért jött létre, hogy ne olvasd el a kötelezőket, hanem, hogy ha már elolvastad, és szeretnéd felfrissíteni az emlékeidet, akkor át tudd futni még egyszer a művek tartalmát. Soha, sehol, senkinek nem mondtam, hogy csaljon. Vajon, ha nem kapsz egyest, akkor is ennyire mérges lennél?

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • egy amugy nem ásom el magamat mert kijavitottam az olvasónaplót 2 szer olvastam el a regényt hogy megértsem miről szól én csak azt mondtam hogy a többiek keresték a könnyebbik utat hogy ennyire nyaliznak annak a zsiráfnak

    nem értelek minek kell engem leszólni jol esne neked ha más neked állna ha ???????? válaszodat várom

    Válasz
    • Kedves dorci!

     Kérlek, vegyél egy mély levegőt, és nyugodj meg! Ez nem az a fórum, ahol kiabálni és hőbörögni kell, vagy lehet. Nem fogom engedélyezni a másik három hozzászólásod megjelenését, mert azok tartalma és hangneme nem méltó az oldalhoz, és szerintem hozzád sem.
     Leírtad a véleményedet, reagáltunk rá. A válaszodból az látszik, hogy nem értesz egyet velünk. Mi se veled. Semmi gond, ilyen az élet, különbözik a véleményünk. De ettől még nem kell lemenni bunkóba.
     Fogadd el, hogy vannak, akik máshogy gondolkoznak dolgokról. Ennyi.
     Ha tovább erőlteted a sértegetősdit, akkor kiváglak az oldalról.

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz
 17. Kedves Dorci!
  Ha távoktatásban 1-est írtál, szerintem eláshatod magad! Nem tudom miért hibáztatsz mást, amikor nyilvánvaló, hogy eszed ágában sem volt elolvasni a könyvet, inkább egy könnyebb utat kerestél, de még így sem ment!!!

  Kedves Zsiráf!
  Gratulálok az olvasónaplóidhoz, hatalmas munka lehet benne! Nagyon nagy segítség ez sok embernek!!!
  Köszönjük!

  Válasz
 18. Kedves zsiráf!

  Nagyon tetszett, az egész olvasónapló, 100% hogy a következő kötelező olvasmányból (Az egri csillagok) is fogok innen készíteni egy olvasónaplót! Nagyon nagy köszönet, hatalmas pacsi!

  Üdv! Ákos

  Válasz
 19. Kedves Zsiráf!

  Köszönöm hogy van ez az oldal mert különben az irodalom tanárom irná be az 1-est mert nincs kész az olvasónaplóm.

  Köszönöm még egyszer! 🙂

  Válasz
 20. Kedves Zsiráf!
  Nekem határidős olvasásom van, ezért ez az oldal számomra egy álom.
  Nagyon sokat segített, tök jó, hogy mindenben segít,
  Eszter

  Válasz
 21. Szia! Lenne egy olyan kérdésem hogy letudnád nekem egyszerűsíteni még jobban? Egy kiselőadáshoz kellene nagyon megköszönném!

  Válasz
 22. Kedves Zsiráf!

  Rengeteget segítettél nekem már most. a 2. fejezetnél tartok, és már most életet mentettél!( mármint az egyestől fogsz megmenteni :))

  További szép napot!
  nsáttrtikthr

  Válasz
 23. Szia Zsiráf!

  A 2. Fejeze t elején amikor leírtad a grundot azt írtad, hogy:a melynek.
  Sokat segítesz ezzel hogy ezt megcsináltad nagyon köszönöm.

  Üdv: Erik

  Válasz
 24. Kedves Zsiráf!
  Valószínű az oldal nélkül 1 év múlva se lettem volna kész az olvasónaplómmal!
  Szomorú a történet de annál inkább jobb.
  Köszi a sok segítséget!

  Válasz
 25. Szia Zsiráf.
  Nekem tetszett a könyv,
  És a te válaszaid.
  Remélem én is ilyet kapok.

  Üdv: Gergő

  Válasz
  • Kedves Levi!

   Ha elolvasod legalább a fejezet olvasónaplóját, akkor rögtön rájössz, hogy miért nincsenek szereplők és helyszínek.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 26. Kedves Zsiráf nagyon jó az olvasónapló és sokat segít! Van egy elírási hiba az időpontnál ahol „az” helyett „ez”-t írtál. Egyébként meg nagyon jó az egész!

  Válasz
  • Kedves Pataki Lelle!

   Örülök, hogy tetszik és k9szi a hibajelzést, de azt is meg tudod mondani, hogy pontosan melyik fejezetnél?

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 27. Kedves Zsiráf!
  Ez az olvasó napló nagyon bejött nekem egyben azért is mert elhagytam a saját olvasó naplóm meg egyben azért is mert nem kellett elolvasni az egészet hanem amit írtál vagy írtatok csak azt kellett elolvasni.
  Nagyon köszönöm a segítséget!
  Remélem másoknak is be fog jönni mint nekem ez a nagyszerű iromány.
  A felmérőt még nem írtam meg de remélem ha ezt mégegyszer át olvasom akkor biztosan nagyon jó jegyet fogok szerezni.
  Még egyszer köszönöm hogy segítettél átdolgozni ezt a könyvet.☺️☺️

  Válasz
 28. Kedves Zsiráf!

  Gratulálok, ez nagyon jó és hasznos volt nekem.Ebben sok munka lehetett ami látszik is.

  Válasz
 29. Van egy hiba a hatodik fejezet elején .Ezt irtad : Áts Feri rögtön rájön, hogy valaki a Pál utcaiak közül járt a fegyverraktárban és lopta vissza a zászlót. Szerintem .

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .