Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló

4. fejezet

 

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Weisz, Richter, Csele,
Kolnay, Barabás, Leszik
Nemecsek
Rácz Tanár úr
Boka
Geréb
Janó, a tót
1889 március,
egy nappal ez
előző fejezet után
Az iskolai osztályterem
A grund

 

Ismét az osztályteremben vagyunk, ismét délután egy óra van, éppen kicsengettek. A Pál utcai fiúk csapata kézjelekkel beszéli meg, hogy délután kettőkor találkoznak a grundon. Mindenki nagyon izgatott, tudni akarják, hogy mit intézett Boka, Csónakos és Nemecsek előző este a Füvészkertben.

Ekkor azonban Rácz tanár úr egy papírt húz elő a zsebéből és neveket olvas fel: Richter, Csele, Kolnay, Barabás, Leszik, Nemecsek.

Ők nem mehetnek haza, hanem be kell menniük a tanári szobába. A tanáriban Rácz Tanár úr kijelenti, hogy tudomására jutott, hogy a fiúk valamilyen egyletet alapítottak, erről akar mindent megtudni. A fiúk nem mernek hazudni, vagy tagadni, így szépen lassan kiderül, hogy valóban van egy gitt egyletük. Szépen lassan, nagy sírások közepette kiderülnek a részletek is.

A gittegylet lényege, hogy a fiúk az ablakok keretekből kikapart gittet gyűjtik:

 • Alapító: Weisz
 • Pénztárnok: Kolnay
 • Pecsétőr: Barabás. A az egylet pecsétjén a következő áll: „Gittgyűjtő Egylet, Bp, 1889”. (Innen tudjuk meg, hogy a cselekmény 1889-ben játszódik)
 • Titkár: Nemecsek

Az egyletnek saját piros-fehér-zöld zászlaja is van, amin a „Gittgyűjtő Egylet, Budapest, 1889. Esküszünk, hogy rabok továb nem leszünk.” felirat áll. Rácz tanár úr külön megdorgálja őket, hogy a továb-ot egy b-vel írták.

Rácz tanár úr végül feloszlatja a gittegyletet, elkobozza az egyleti vagyont és az egyleti gittet és szigorúan megtiltja a fiúknak, hogy újraalapítsák az egyesületüket.

Kint a folyosón a gittegylet tagjai szomorúan mesélik el a rájuk várakozó Bokának, hogy mi történt a tanáriban. Boka megkönnyebbül, mert azt hitte, valaki a grundot árulta el. (FIGYELEM! figyeljük meg, hogy a gittegyleti csapat és a Pál utcai fiúk csapata nem azonos!)

Ekkor azonban előáll Nemecsek, a gittegylet titkára, és elmondja, hogy amíg Rácz tanár úr a többieket hallgatta ki, addig ő az ablaknál állt és kikaparta a gittet. A többiek megörülnek, ha van gitt, akkor van gittegylet is! Tehát a közgyűlést is meg tudják tartani délután a grundon.

A fejezet a továbbiakban a grundon folytatódik, ahol a gittegylet tagjai éppen megkezdik a közgyűlést. Nemecsek, mint titkár szót kér, de ekkor hirtelen meglátja Gerébet, aki a farakások mentén oson Janó, a tót kunyhója felé. Nemecsek rögtön arra gondol, hogy valami rosszban sántikál, ne feledjük, csak ő és Boka látták előző este Gerébet a Vörösingesek táborában, vagyis csak ők ketten tudják Gerébről, hogy áruló.

Nemecsek gyorsan felpattan és kerülő úton, Gerébet megelőzve szalad a kis kunyhóhoz és felmászik a tetejére. Közben megérkezik Geréb is, aki mint kiderül Janóval akar beszélni. Gyakorlatilag megvesztegeti a tótot szivarral és pénzzel, hogy segítsen a Pál utcaiak csapatát kiverni a grundról.

Nemecsek mindezt végighallgatja a kis házikó tetejéről, mikor Geréb elmegy, lemászik a tetőről és szalad vissza a grundra a fiúk közé, hogy Bokának elmesélje a történteket. Boka azonban még nem érkezett meg.

Közben azonban történik egy szerencsétlen közjáték is. A feloszlatott gittegylet tagjai ugyanis közben Nemecsek, a titkár nélkül is megtartották a közgyűlésüket, ahol is elhatározták, hogy a gittegylet titkos egyletté alakul át (elnök Kolnay). A többiek azt mondják Nemecseknek, hogyha meg akarja tartani titkári tisztét, akkor most azonnal le kell tennie a többiekkel együtt a „titoktartási becsületszót”.

Nemecsek azonban nem ér rá, sietne Boka elé, hogy minél hamarabb elmondhassa neki Geréb újabb árulását, ezért elszalad. Az egylet tagjai – mivel ők még nem tudják, hogy Geréb áruló – ezt úgy értékelik, hogy Nemecsek gyáva, nem mer velük együtt felesküdni a titkos egyletre.

Ezért a többiek elhatározzák, hogy Nemecseket kicsapják az egyletből, megfosztják titkári állásától és az egyleti könyvbe beírják csupa kisbetűvel, hogy „nemecsek ernő áruló!!”

„Így vette el Nemecsek Ernőtől a gittegylet a becsületét.”

Közben Nemecsek szalad a grund kapuja felé, ahol belefut Bokába. Gyorsan elmeséli neki Geréb árulását, most ketten szaladnak vissza, hátha még a grundon találják Gerébet. Nemecsek azonban lemarad és köhögni kezd.

„ – Meg vagyok hűlve – mondta Bokának, aki nem mozdult mellőle. – A füvészkertben hűltem meg… Mikor a tóba pottyantam, az még nem volt baj. De az üvegházban, mikor a medencében kuporogtam, ott nagyon hűvös volt a víz. Ott végigfutott rajtam a hideg.” FIGYELEM!Ennek még jelentősége lesz a későbbiekben.

Gerébet azonban már nem találják ott a grundod, még látják, ahogy elszalad előlük és gúnyosan kineveti őket.

 

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló” bejegyzéshez 50 hozzászólás

 1. szomorú de nagyon szép könyv jó olvasni és sokat segített a tanulásban . Mert jobb jegyeket kaptam .

  Válasz
  • Kedves romá diána!

   Örülök, hogy tetszett a könyv és hogy az oldal is segített! 🙂

   Gyere máskor is!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Zsiráf

   Nagyon köszönöm a segítséget téliszünet utáni első tanítási napra kell az olvasónapló és féltem hogy nem fejezem be ,de most rátaláltam erre az oldalra most már bármikor tudom csinálni.Köszönön szépen a segítséget.

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Ez az összefoglaló nagyon-nagyon hasznos és nagy segítség.
  Van arra mód, hogy valahogy kinyomtassam?
  Köszönöm a választ!

  Válasz
 3. Zsiráf abban a sorba amelyiknek az az eleje, hogy: A Pál utcaiak tehát győztek, ott elírtad azt , a szót hogy vizet, ahelyett fizetet írtál! 🙂

  Válasz
 4. Kedves zsiráf!

  Az időpontnál rosszul írtad az ez helyett az kellett volna szerintem.:)

  Válasz
  • Kedves Kovács Kira!

   Most úgy dicsérted meg, hogy közben beszóltál…Mintha én azt mondanám Neked, hogy elég csúnya vagy, de attól még szép a hajad… Ezzel az oldal nincs előrébb. Ha megírod nekem a hibákat, akkor szívesen kijavítom őket – mint mindig – de egyébként a kommentednek nincs értelme.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Ez az olvasónapló szuper!
  Nagy segítség számomra.
  Nekünk 16 kérdést kell megválaszolnunk és ezt kell leadnunk hamarosan.
  A könyv és anaplód olvasása után mindre megvan a válasz.
  De 1 kérdésem lenne: A filmben a Nemecseknek vitt oklevél alján 1902 szerepel. Nem 1898 (zászló nyelébe vésett dátum). A filmben ez elírás?
  Pár osztálytársam szerint az új könyvben is látható az 1902-es dátum. Az enyém 1960-as kiadás, (nagymamámé volt) abban csak a zászló nyelén olvasható évszám szerepel, az pedig: 1898 . Szerintem ez (Mikor játszódott a történet?) egy becsapós kérdés lehet. Ez kicsit megzavar.
  Köszönöm a segítséget!
  Üdv!
  Anikó

  Válasz
  • Kedves Anikó!

   A Mikor játszódik kérdésre a válasz mindenképpen 1889 (és nem 1898, ahogy Te írtad 🙂 )! Ezt pedig a negyedik fejezetből tudjuk meg, a gittegylet alapító okiratából. A Fábri Zoltán rendezte filmben valóban 1902 szerepel, de Nektek a könyvből kell olvasónaplót írnotok és nem a filmből, és a könyvből feltett kérdésekre kell válaszolnotok, nem a filmből 🙂
   Őszintén szólva nem nagyon hiszem, hogy van olyan könyv, amiben 1902-es dátum szerepel… Nyugodtan támaszkodj nagymami könyvére! 🙂
   Becsapósnak olyan szempontból tényleg becsapós, hogy azokról, akik 1902-őt írnak, tudni fogja a tanerő, hogy csak a filmet nézték meg és nem olvasták a könyvet…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!

  Ott hogy meglátták a lábnyomot (valami ilyesmi). Azt írtad:

  ,,lávnyomot”

  Válasz
  • Kedves thunder18!

   A “valami ilyesmi”-nél egy kicsi pontosabb megjelelés kéne, mert én csak azt látom, hogy az olvasónaplóhoz írtál hozzászólást, de azt nem, hogy melyik fejezethez…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves kontos gabriella!

   Nem, ez néhol latinul van írva és elrejtettem benne vicces mondókákat…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Az utolsó percekben nagyon segített. Nagyon köszönöm a szorgalmad, hogy van időd ilyen jól leírní az ilyen könyveket. Széoen fogalmazol. Csak így tovább 🙂

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!
  Nagyon hálásan köszönöm azt hogy evvel az összefoglalóval sokat segítesz nekem meg a többi olvasónak is!!🙂👌

  Válasz
 9. Annyit szeretnék mondani, hogy az
  5. Fejezet elején a lába helyett azt írtad, hogy láva
  Meg még azt is szeretném mondani, hogy nagyon tetszik az olvasónapló! 😀

  Válasz
 10. Köszi zsiráf! Nagyon jól jött mert én az a tipus vagyok (sajnos) aki az utolksó 3 napban írja meg a házidogáját… Amuúgy profi vagy, csak így tovább! 😀😁👍👍

  Válasz
 11. Tudnátok segíteni az az egyik feladat hogy: vedd sorra a vörösingesek és a pál utcaiak találkozását mikor,hol, kik, miokból!

  Aki tud légyszíves segítsen!!!🙏🙏🙏

  Válasz
  • Kedves Széll Bernadett!

   A kérdésedre a válasz benne van az olvasónaplóban… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..