Giovanni Boccaccio – Dekameron – Első nap – Olvasónapló

Első nap nyolcadik novella

Mesélő A novella
Lauretta főbb szereplői helyszíne
Ermino de Grimaldi, a gazdag, de zsugori nemes
Guiglielmo Borsiere, az erkölcsös és jószívű mulattató
Genova

Élt Genovában egy Ermino de Grimaldi nevű nagyon gazdag nemes, akinek legfőbb tulajdonsága mérhetetlen fösvénysége volt. Mindenki ismerte ezt a tulajdonságát, annyira, hogy végül mindenki csak Zsugori Erminónak hívta.

Egy nap a városba érkezik Guiglielmo Borsiere, a híres és népszerű mulattató, akit a genovai nemesek tisztelnek és szívesen látnak. Sokat mesélnek neki Zsugori Erminóról, ezért Guiglielmo Borsiere elhatározza, hogy megismerkedik a gazdag férfival.

Természetes Zsugori Ermino is értesül a híres mutatványos érkezéséről és meghívja egyik frissen felépült házába, leginkább azért, hogy eldicsekedhessen gazdagságával.

„- Nos, Guiglielmo uram, ki már annyi mindent láttál és hallottál, tudnál-e valami olyast mondani, amit még soha senki sem látott, hogy ráfestessem ide, ennek a házamnak a falára?”

Guiglielmo szabadkozik, aligha tudna olyat mondani, amit még SENKI sem látott. Olyat viszont tud mondani, amit Zsugori Ermino BIZTOS NEM látott.

„- Festesd le itten a Bőkezűséget.”

Guiglielmo csípős mondásának meg is lesz a következménye.

„Mikor Ermino úr ezt a választ meghallotta, hirtelenében oly igen elszégyellette magát, hogy volt ereje azon nyomban úgyszólván ellenkezőjére változtatni lelkét […]

És Guiglielmo mondásának oly nagy volt a hatása, hogy innen kezdve Ermino lett a világ legbőkezűbb és legelőzékenyebb embere, és senki azok közül, kik amaz időben Genovában éltek, nem becsülte meg hozzá hasonlóan az idegeneket és polgártársait.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .