Idegen, régi és régies szavak és jelentésük – A két koldusdiák

A bejegyzéshez kapcsolódó, ajánlott posztok:

Felcser Orvos
„[…] s ha nincs ott kéznél a felcser, tudós Sopronius Gábor uram, bizony, bizony utánament volna azoknak a szegény fióknak.” (2. fejezet)
Fringia Széles pengéjű szablya
„A kurucok alig voltak nyolcvanan, az öreg »Jóska apó« vezette őket, a legöregebb káplár a felkelő hadak közt, aki, ha munka nem volt, mesélgetett a katonáinak vígan lobogó tábortüzek mellett, ha pedig munka volt, régi fringiájával úgy vagdalá a németet, mint a szabó a posztót.” (14. fejezet)
Fundus Telek
„Még estig minden fundus a mienk lesz.” (11. fejezet)
Fortissimus A legbátrabb
Ha a győzők között van a tavalyi »fortissimus«, akkor az lép ki a porondra, ha nincs köztük, akkor az, aki legerősebbnek érzi magát.” (3. fejezet)
Fundamentum Alap
„Még éjjel is ástak, de az nem volt sem fundamentum-ásás, sem ültetmény alá való, csak éppen hogy föltúrták a kemény, engedetlen földet.” (11. fejezet)
Garádics Lépcső
„-Most már rendben vagyunk – mondá, s Laci megkönnyebbült szívvel rohant le a garádicsokon: abban a hitben, abban az ámulatban, hogy ez mind csak álom.” (12. fejezet)
Gerundium Hosszú, kampós bot, amit a debreceni diákok eredetileg tűzoltásra használtak. De persze tökéletes eszköz volt a verekedéshez is.
„A debreceni kollégiumban a gerundium akkor volt a legnagyobb divatban.” (3. fejezet)
Golyhó Nehézfejű, mafla fiatalember
„Oh, be nehéz fejed van! Hát hova mennénk egyebüvé, te golyhó, mint hogy beállítunk csengősen, bongósan Debrecenbe, a Szilágyi professzor uram udvarára… ha még ott virít az a kedves jószág, aki valamikor a kardkötőt adta.” (10. fejezet)
Hagymáz Eredeti jelentése tífusz, itt lázas betegséget jelent
„Pedig iszen eleget szerette azokat Dobosné asszonyom is, a amint kivitték a másiknak a koporsóját is az udvarból, a derék asszony maga is beteg lett, hagymázba esett […]” (2. fejezet)
Icce Régi űrmérték, folyadék, általában bor mérésére, kb 8,4 deci
A cinkotai icce azonban egy csöppet sem csiklandozta a Pista becsvágyát.” (5. fejezet)
Infámis Becstelen, gyalázatos, aljas
„A halálos ítélet elől szökött meg Sárospatakról infámis ravaszsággal, a fejedelemtől lopott gyűrűvel szedette rá a szegény öreg Krucsayt, a csavargó öccse által.” (13. fejezet)
Instancia Folyamodvány, kérvény, kérelem
„Ővele esett meg, hogy amint a fölségnek átnyújtandó instanciák beszedésével volt megbízva, ugyanakkor a díszítőmester is átnyújtotta a számláját a diadalkapukért és mindennemű dekorációkért, őkegyelme azt sem tudván, hol áll a feje, ezt a szerencsétlen iratot is az instanciák közé vágta.” (10. fejezet)
Intendáns Főfelügyelő, főigazgató
–  „. – Én Rozsomák János vagyok, az udvari intendáns.” (10. fejezet)
Judicium Ítélőképesség, ítélőtehetség
„Hallottuk kegyelmed ritka jártasságát a világi és egyházi tudományokban, ismeretes előttünk bölcs judiciuma […]” (7. fejezet)
Kampa Két korabeli, főleg a fiatalok között játszott játék, a méta és a bige ütőeszközét is kampának hívták, nem tudni, hogy itt Mikszáth melyikre gondolt.
„De bezzeg az első volt, ahol a kampát verték, meg ahol verekedésre került a sor a csizmadialegényekkel.” (3. fejezet)

A szószedetnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .