Jókai Mór – Az arany ember – Harmadik rész – A senki szigete – Olvasónapló

III. rész 4. fejezet: A pók a rózsák között

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Noémi
Teréza mama
Krisztyán Tódor
1829 nyara A Senki szigete

Tímár másnap segít a két nőnek rózsaolajat sajtolni. Továbbra is sokkal nyugodtabban érzi magát a mindentől elzárt kis szigeten, mint minden gazdasággal ellátott „másik” életében.

A nap folyamán megjelenik Krisztyán Tódor is, mint kiderül megint nem a jó szándék hozta. Elmondja, hogy ő most egy trieszti hajókészítő gyárnál dolgozik, ahol az a dolga, hogy a hajók építéséhez szükséges fát beszerezze.

Azért jött, hogy Teréza mama adja el neki a dió- és gyümölcsfáit, amiket aztán Tódor kivágatna és elszállítatna. Teréza mama természetesen nem hajlandó megválni szeretett fáitól.

Erre Tódor megfenyegeti, hogy feljelenti őket, amiért csak bitorolják a szigetet. Ekkor lép közbe Tímár és előhúzza azt a két levelet, aminek úgy megörült, amikor Baján járt.

Tímár ugyanis hiába nem járt már három éve a szigeten, az itt lakókról nem felejtkezett el. Pénze és kapcsolatai segítségével Bécsben és Isztambulban is kijárta, hogy adják neki 90 évre bérbe a szigetet. Ezt el is érte, és a bérletet átíratta a két nő nevére. Ez van abban a két levélben.

Krisztyán Tódor tehát elvesztette az ütőkártyáját, már nem tudja mivel zsarolni Noémiéket. Kénytelen hát elkotródni a szigetről, de tekintetén látszik, hogy bosszút forral Tímár ellen.

Teréza mama és Noémi természetesen nagyon hálás Tímárnak, sőt, az olvasó azt is megtudja, amit már régóta sejtett:

„- Az, hogy én őt szeretem! – kiálta föl Noémi egész kitörő szenvedéllyel, s odaveté magát Mihály keblére, és átfonta nyakát karjaival.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatásoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Harmadik rész – A senki szigete – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia Zsiráf! Lenne egy olyan kérdésem, hogy mikor Tímár A Senki szigetén volt és elment a csónakja akkor hogy tudott vissza menni Komáromba?

  Válasz
  • Kedves Csabi!

   A szigetre gyümölcskufárok, azaz kereskedők érkeznek, akik a szokásos éves csereüzletet akarják lebonyolítani a szigetlakókkal. Tímár velük kel át a Dunán. A túlparton megkér egy halász, aki jó pénzért elviszi őt a révig. A révcsárdában felfogad egy fuvarost, aki elviszi Levetincére, ahol birtoka van. Itt találkozik össze váratlanul Tímeával, aki a távollétében állhatatosan intézte az ügyeit.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Nagyon sokat segített sőt a tanárom azt mondta h az olvasónaplóval semmire se megyek és jó lett minden és ötös lett a dogám.

  Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Nekem amikor olvasom a fejezetek alá az van írva, hogy kattintsak még nincs vége, de amikor kattintok nem csinál semmit.Mit tegyek?

  Válasz
  • Kedves Sára!

   Néha előfordul, ilyenkor frissíts rá az oldalra, és akkor már tudsz kattintani!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia Zsiráf!
  Nekem az lenne a kérdésem hogy te hogyan tudnád megválaszolni azt a kérdést hogy jó ember-e Tímár Mihály?
  Előre köszi a segítséget

  Válasz
  • Kedves Luca!

   Hm, ez egy elég összetett és kicsit gonosz kérdés, mert tulajdonképpen az egész regény arról szól, hogy vajon jó ember-e Tímár?! Érveket lehet találni amellett is, hogy rossz (hiszen megcsalja a feleségét, hazudik neki, eltitkol előle dolgokat stb.), és amellett is, hogy jó. Összességében talán mégis inkább azt lehet mondani, hogy Tímár egy jó ember, különösen a regény végére válik azzá, amikor végre sikerül neki úgy dönteni, hogy lemond a vagyonáról és végleg a Senki szigetére költözik Noémihez. ez a katarzis, a megnyugvás számára, ezzel válik véglegesen jó emberré.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .