Jókai Mór – Az arany ember – Harmadik rész – A senki szigete – Olvasónapló

III. rész 5. fejezet: A világon kívül

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Tímár Mihály
Noémi
Teréza mama
1829 A Senki szigete

„…Mihály először hallotta életében azt a szót, hogy őt szereti valaki.” Önmagáért szereti. Teljesen új világ nyílt meg Tímár előtt, sőt, mint Teréza mama elmondásából kiderül, Noémi sűrűn emlegette Tímárt.

„- Óh! Ha tudná ön, mennyi könnye hullott e leánynak ön miatt! Ha látta volna őt esténkint a sziklára fölmenni s órákig elnézni a csendes tájat, mely önt szemei elől eltakarta! Ha hallotta volna álmában nevének suttogva kiejtését!”

Tímárt teljesen elbűvöli a lehetőség, hogy végre talált valakit, aki önzetlenül szereti őt, akinek az arany emberből elég csak az ember, nem kell az arany.

Hamarosan azonban megszólal a lelkiismerete is. Teréza mama és Noémi nem tudják, hogy ő nős ember, pláne, hogy annak az embernek a házában lakik, aki annak idején őket koldusbotra juttatta. Tímár lelkiismerete megint azt mondja, hogy „Tolvaj vagy”, csak most nem kincseket lop, hanem szerelmet.

Elhatározza hát, hogy elmegy a szigetről és soha nem tér vissza. Teréza mama és Noémi kicsit meglepődik, hogy máris mennie kell, de nyugodtan fogadják bejelentését, hiszen ők úgy tudják, hogy még mindig hajóbiztos, aki csak annyi időre jött hozzájuk, míg hajóját a túlparton megtöltik.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatásoz!
“Jókai Mór – Az arany ember – Harmadik rész – A senki szigete – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia Zsiráf! Lenne egy olyan kérdésem, hogy mikor Tímár A Senki szigetén volt és elment a csónakja akkor hogy tudott vissza menni Komáromba?

  Válasz
  • Kedves Csabi!

   A szigetre gyümölcskufárok, azaz kereskedők érkeznek, akik a szokásos éves csereüzletet akarják lebonyolítani a szigetlakókkal. Tímár velük kel át a Dunán. A túlparton megkér egy halász, aki jó pénzért elviszi őt a révig. A révcsárdában felfogad egy fuvarost, aki elviszi Levetincére, ahol birtoka van. Itt találkozik össze váratlanul Tímeával, aki a távollétében állhatatosan intézte az ügyeit.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Nagyon sokat segített sőt a tanárom azt mondta h az olvasónaplóval semmire se megyek és jó lett minden és ötös lett a dogám.

  Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Nekem amikor olvasom a fejezetek alá az van írva, hogy kattintsak még nincs vége, de amikor kattintok nem csinál semmit.Mit tegyek?

  Válasz
  • Kedves Sára!

   Néha előfordul, ilyenkor frissíts rá az oldalra, és akkor már tudsz kattintani!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia Zsiráf!
  Nekem az lenne a kérdésem hogy te hogyan tudnád megválaszolni azt a kérdést hogy jó ember-e Tímár Mihály?
  Előre köszi a segítséget

  Válasz
  • Kedves Luca!

   Hm, ez egy elég összetett és kicsit gonosz kérdés, mert tulajdonképpen az egész regény arról szól, hogy vajon jó ember-e Tímár?! Érveket lehet találni amellett is, hogy rossz (hiszen megcsalja a feleségét, hazudik neki, eltitkol előle dolgokat stb.), és amellett is, hogy jó. Összességében talán mégis inkább azt lehet mondani, hogy Tímár egy jó ember, különösen a regény végére válik azzá, amikor végre sikerül neki úgy dönteni, hogy lemond a vagyonáról és végleg a Senki szigetére költözik Noémihez. ez a katarzis, a megnyugvás számára, ezzel válik véglegesen jó emberré.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .